Hlavní obsah
Sport

Životní výkon Bačkovského vydržel jen na bezbrankový poločas. Sparta pak vstřelila rychle dva góly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Mareš

Sparta hostila tři dny po nešťastné prohře v Istanbulu v nedělním ligovém utkání Slovan Liberec. Od počátku bylo jasné, že to bude zcela jiný zápas.

Článek

Sparta nastoupila v obměněné sestavě. Její program je velmi náročný, utkání jdou rychle po sobě. Jistá rotace hráčů je proto nutná. Šanci v základní sestavě dostali tentokrát od začátku pravý stoper Vydra a hrotový útočník Olatunji. Ve zcela novém složení se představila záložní řada (včetně obou wingbacků), která nastoupila ve složení Wiesner-Solbakken-Sadílek-Pešek.

Vzhledem k istanbulskému vyloučení Ryneše se očekával start Zeleného. Ten má však zdravotní problémy. K utkání s Libercem vůbec nebyl nominován. Šanci na postu levého wingbacka proto dostal Pešek. Na střídačce domácích zůstaly obvyklé opory. Například Kairinen, Kuchta, Laci, Preciado i dva stopeři Vitík se Sorensenem.

První poločas měl velmi dobrou úroveň. Bylo to ale samozřejmě jiné utkání než ve čtvrtek v Istanbulu. Tam Sparta hrála na brejky. Proti Liberci však byla v pozici týmu, který musí tvořit „do plných“. Slovan důsledně bránil a využíval příležitosti k brejkům. Nadějné situace však nedokázal dotáhnout.

Hrdinou utkání byl liberecký brankář Hugo Jan Bačkovský. V prvním poločase zneškodnil výbornými zákroky několik šancí domácích. Bačkovský měl o velkou motivaci postaráno. 24letý brankář pochází ze sparťanské líhně. Do „A“ týmu Sparty se ale neprosadil. Po hostováních ve Vlašimi a Bohemians se nakonec jeho třetí hostování v Liberci proměnilo na přestup. Bačkovský je tedy už kmenovým hráčem Slovanu Liberec. Kontrakt v Liberci má do 30.června 2026.

Bačkovský hraje velmi dobře nohama. Bylo však jasné, že na Letné si především hodně zachytá. Tak se také dělo. Bačkovský první půli odolával vynikajícím výkonem sparťanské ofenzivě. Změnu však přinesla hned druhá minuta po změně stran. Obránce Mikula na půli chyboval a Haraslín rychlý brejk tečovanou střelou proměnil. Jen o dvě minuty později skóroval Olatunji po přihrávce Birmančeviče - 2:0. Zdálo se být rozhodnuto.

Těmto dvěma situacím předcházela poločasová změna, kterou učinil Brian Priske. Peškovi se první půle v roli levého wingbacka nepovedla. O místo v sestavě na čtvrteční Istanbul si tedy neřekl. Na hřiště místo něj přišel tradiční hráč na tomto postu - Ryneš. Ten však ve čtvrtek v Evropské lize hrát nesmí. Priske bude muset řešit rébus znovu.

Sparťanskou pohodu narušil v 68. minutě střídající Horský, který je ve Slovanu na hostování ze Slavie. Proměnil liberecký brejk z výborné přihrávky Koka. Sparta předtím mohla třetím gólem zápas rozhodnout, ale šance neproměnila.

Emoce vzbudila situace před golem Liberci. Zda byl, či nebyl Horský v ofsajdu při dlouhém míči za obranu. Nebyla to zcela jednoznačná situace. Možné jsou nejspíš oba výklady. Horský stál v ofsajdové pozici. To je jasné. Vzhledem k tomu, že se nakonec po dlouhém pasu míče nedotkl a svůj pohyb přesměroval, také bych souhlasil s výkladem rozhodčího a branku uznal. Většinou se v těchto případech razí heslo, že mají „padat góly“.

Brian Priske poslal na hřiště pro jistotu zkušenost - Kairinena, Laciho a Kuchtu. Velké zlepšení to nepřineslo. Sparta se tak musela „klepat“ o výsledek. Nastavovalo se sedm minut. V úplném závěru byl v pokutovém území Sparty i hostující brankář Bačkovský. Několik skrumáži před brankou Sparty však ke gólu nevedlo. Sparta uhájila výhru 2:1.

Bačkovského životní výkon nakonec Liberci k bodům nestačil. I tak se sparťanský odchovanec zasloužil o zajímavý průběh utkáni. Byl jeho nejlepším hráčem.

Utkání v Istanbulu a s Libercem ukázala názorně jeden parametr. Kvalitu zakončení. Ta Sparty je lepší než Liberce, ale horší než Galatasaraye. Sparta v obou případech sehrála se svým soupeřem vyrovnané utkání. Ale výsledek byl pokaždé jiný. Rozhodlo především provedení finální fáze akcí, tedy kvalita zakončení a tím pádem počet vstřelených gólů. Vliv na to mají individuální schopnosti hráčů. Zjednodušeně řečeno Sparta nemá Icardiho a Liberec nemá ani Haraslína.

Pražská Slavia v Karviné v nedělním odpoledním utkání splnila povinnost. Snadno zvítězila 3:0. Byl to pro ní poměrně lehký zápas. Branek mohla vstřelit mnohem více. Jeden z gólů vstřelil i nováček, 19letý levý wingback Diouf, který se prezentoval velmi dobrým výkonem.

Za zmínku stojí, že Slavia v tomto třetím ligovém zápase poprvé nastoupila se stoperskou trojicí Holeš-Ogbu-Zima, kterou fanoušci očekávali už v předchozích dvou utkáních. Karviná ji ale moc neprověřila. Jedno zaváhání si opět neodpustil brankář Mandous, když otálel s odkopem a málem o míč přišel. Jeho dosavadní výkony o velké psychické pohodě nesvědčí. Drahá posila z Plzně, Staněk, je zraněný a Kolářova celková situace zřejmě všelijaká. Mandous je tak momentálně jediným „použitelným“ zkušeným brankářem.

Karviná sehrála v tomto kalendářním roce tři ligová utkání. Všechna v domácím prostředí a se stejným výsledkem - 0:3! Tedy tři zápasy a skóre 0:9! Spolu s Českými Budějovicemi největší kandidát na přímý sestup do druhé ligy.

Slavii a Spartu čekají dvě společná derby za sebou. Ve středu 25. února se potkají v Edenu ve čtvrtfinále národního MOL Cupu. V neděli 3. března na Letné ve Fortuna lize. Ještě předtím oba kluby čekají jiná utkání. Sparta má však program v těchto týdnech mnohem náročnější.

Slavia má v týdnu volno a o víkendu v lize papírově lehčího soupeře - v Edenu bude hostit Pardubice. Sparta ve čtvrtek na Letné Galatasaray v Evropské lize a v neděli jede na Slovácko ve Fortuna lize. Ve čtvrtek bude dohánět manko z Istanbulu a pokoušet se o postup. V neděli potřebuje bodovat na Slovácku, aby neztratila náskok před Slavií. Bodovat ale už nutně potřebuje i Slovácko, které poslední dva zápasy (doma s Pardubicemi a ve Zlíně) překvapivě prohrálo.

Zdroj: přímý přenos O2TV + statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz