FAČR vyhlásila soutěž na využití areálu na Strahově. Může vzniknout nový stadion

Buď tréninkové centrum, nebo nový stadion, klidně konečně ten národní. To všechno může být výsledek mezinárodní soutěže vyhlášené Fotbalovou asociací ČR (FAČR) na sportovní využití chátrajícího areálu na Strahově se stadionem Evžena Rošického. Na něm ještě před dvěma lety mimo jiné trénovala česká reprezentace, protože je ale od loňského roku nevyužíván, v současnosti se nachází v havarijním stavu.

Po vyhlášení této mezinárodní soutěže tak nepřichází v úvahu prodej pozemků, proti němuž se funkcionáři FAČR vyslovili, existuje však v rámci vyhlášení této soutěže možnost, že se může realizovat projekt jinde na jiném pozemku v Praze s možností směny se strahovským pozemkem. Ten nadále udržuje s náklady v jednotkách milionů korun ročně samotná asociace, přičemž tuto údržbu i sama hradí.

"Soutěž děláme proto, aby byla asociace dostatečně transparentní. Zacházíme s velkým majetkem a je potřeba, aby to právně i ekonomicky bylo naprosto čisté, což je dneska jednoznačně požadavek doby," nechal se slyšet šéf českého fotbalu Petr Fousek, jenž zároveň dodal, že celková hodnota pozemků na Strahově činí něco kolem miliardy korun. Svazový místopředseda Jiří Šidliák ho doplnil o možné výhody, které lze v souvislosti s touto soutěží očekávat. "Očekáváme od toho především posílení sportovní infrastruktury, ať už ve formě velkého stadionu, nebo velkého tréninkového centra. Druhý benefit pro FAČR by měl být významný finanční příspěvek pro asociaci po dobu práva stavby, která je stanovena na 30 let," sdělil konkrétně.

Zájemci o přihlášení se do mezinárodní soutěže se mohou hlásit až do 8. dubna, přičemž pak se jednotlivé návrhy vyhodnotí, aby se rozhodlo o vítězi. Stát by se tak mělo 30. května na valné hromadě FAČR. Následně bude mít vítěz devět měsíců na to, aby předložil asociaci architektonicko-urbanistické studie, poté bude mít pět let na přípravu a vyřízení veškerých potřebných náležitostí a dalších pět let na samotnou stavbu projektu. Z toho všeho tak tedy vyplývá, že projekt by měl být hotový nejpozději v roce 2035.

Dalších 30 let po dokončení stavby bude majitel stavby v nájmu s tím, že vedle mnoha dalších podmínek umožní české fotbalové reprezentaci hrát na tomto stadionu její reprezentační zápasy. Po uplynutí těchto třiceti let se pak majitel stavby stane kompletním vlastníkem a to nejen stavby, ale i pozemku.

"Předpokládáme, že zájemce bude stavět efektivně, v dostatečné kvalitě, protože ta infrastruktura bude následně sloužit jeho potřebám. Výsledkem soutěže v první fázi nebude konkrétní stadion nebo tréninkové centrum, bude to návrh řešení. My varianty podle předem stanovených kritérií porovnáme a vybereme vítěze," prozradil, jak bude proces mezinárodní soutěže probíhat, Ondřej Chmela, advokát společnosti Deloitte. Jeho kolega Petr Graca pak k tomu ještě dodal: "Záměrem soutěže je získat co nejvýhodnější nabídku. Rozhodujícím kritériem je výše nabízené ceny, kdo nabídne nejvyšší hodnotu."

Už od června loňského roku se v souvislosti se strahovským pozemkem a stadionem Evžena Rošického mluví o zájmu ze strany pražské Sparty, která už asociaci nabídla své finanční prostředky na výstavbu nového stadionu, na kterém by své domácí zápasy nehráli jen Pražané, ale nastupovala b na něm i reprezentace. Tehdejší sparťanský generální ředitel František Čupr hovořil o čtyřech miliardách korun, které by šly na výstavbu nového stadionu. "Jednání se Spartou probíhají od loňska, pokračovala i letos. Sparta signalizovala svůj zájem se do soutěže zapojit. Hodně se používá termín národní stadion, ale tak to být nemusí. FAČR to nestaví. Takže záleží, kdo to bude provozovat, jaká bude forma dalších podmínek a podobně," prozradil předseda FAČR Fousek, že jednání se Spartou rozhodně neskončilo.

To ostatně potvrzuje i současný sparťanský generální ředitel Tomáš Křivda, jenž na sociální síti X uvedl: "Chceme na tomto projektu s FAČR spolupracovat, soutěže se zúčastníme. Máme zájem na Strahově vybudovat moderní stadion, který posune český fotbal zase o kus dopředu."

Sparta ale není jediná, která má zájem o strahovské pozemky. Soutěž o ně totiž zajímá i jejího rivala z Edenu. "Podmínky výběrového řízení, podobně jako všechny dokumenty zveřejňované FAČR, určitě podrobně prostudujeme," uvedl pro server iSport.cz předseda představenstva sešívaných Jaroslav Tvrdík.

Cílem FAČR je mít na Strahově tréninkové centrum i stadion, k čemuž stanovila pro zájemce o pozemky minimální požadavky, které však můžou být překročeny. Co se týče nové arény, tak ta by měla mít, podle těchto minimálních požadavků, až 30 000 míst a měla by splňovat kritéria UEFA pro stadiony druhé nejvyšší kategorie 4. Není pak tajemstvím, že FAČR vzhledem k dopravní infrastruktuře v souvislosti s výstavbou nového strahovského areálu spolupracuje i s pražským magistrátem.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie,

Po zvolení nového trenéra národního týmu skončila Sportovní rada v čele s Vladimírem Šmicerem

Jen krátce po oznámení Fotbalové asociace ČR (FAČR), že se novým trenérem reprezentace stává Ivan Hašek, přišla ze Strahova nečekaná zpráva o konci celého poradního orgánu zvaného Sportovní rada, v jehož čele stál bývalý fotbalový reprezentant Vladimír Šmicer. Zprávu o jeho rezignaci vzal asociační výkonný výbor na vědomí a bude se celou záležitostí zabývat na svém dalším zasedání. Samotná Sportovní rada FAČR pak přišla s vysvětlením, proč se k tomuto radikálnímu kroku rozhodla. Tím nejhlavnějším důvodem byly neshody s vedením českého fotbalu.
Ilustrační fotografie.

Sága o hledání trenéra fotbalové reprezentace je u konce. Jednomyslně byl zvolen Ivan Hašek

Po čtvrtečním mimořádném jednání výkonného výboru FAČR je konečně jasné, kdo v dalším období povede českou fotbalovou reprezentaci. Na uvolněný trenérský post po konci Jaroslava Šilhavého přichází podle očekávání Ivan Hašek, jenž se tak vrací ke kormidlu národního týmu po 15 letech, kdy tehdy tým trénoval jen několik měsíců a byl zároveň předsedou českého fotbalu. Výbor se na něm shodl jednomyslně, přičemž rozhodl i o asistentech, kterými se mají stát Jaroslav Köstl a Jaroslav Veselý. Doposud pak není jasné, kdo se stane generálním manažerem. Rozhodnout se má do konce ledna.

Více souvisejících

FAČR Fotbal Praha

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 57 minutami

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

před 1 hodinou

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 3 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 6 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 19 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy