Hlavní obsah
Lidé a společnost

John Wayne: věčného kovboje chtěl zlikvidovat Stalin. Milovník hazardu a cigaret měl 7 dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Charismatický westernový hrdina se stal legendou mezi herci. Vysoký muž se specificky hlubokým hlasem měl dobrodružný život. Až moc. Dokonce přežil atentát. Řadou svých prohlášení budí kontroverze dodnes. „Vévoda“ ze všech nejslavnější - John Wayne.

Článek

Představitelů drsných mužů zákona i padouchů a pistolníků je mnoho. Ale žádný se nevyrovná právě Vévodovi, jak zněla jeho přezdívka. Bez něj si nelze „zlatý věk“ Hollywoodu vlastně vůbec představit. Jeho filmografie je ohromující - má na kontě nejvíc hlavních rolí v celovečerních filmech. Od roku 1926, kdy v 19 letech dostal u filmu první příležitost, do roku 1976, kdy jako ostřílený veterán končil, se John Wayne objevil celkově ve 175 filmech a ve 142 případech hrál hlavní roli. Doslova během pěti dekád „neslezl“ z filmového plátna.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Ve své roli nejklasičtější…

Ikonická lenivá chůze, vysoká postava, kolty proklatě nízko - to byly rekvizity věčného kovboje. Ale nebyl jen westernový hrdina z obou stran zákona, jak by se dalo říci - hrál ve válečných filmech, které miloval. Historická dramata, dobrodružné filmy, najdeme ho i v romantických komediích - nic pro něj nebyl problém. Svým nekompromisním politickým názorem byl proslulý - zarytý antikomunistarasista se nebál říkat nahlas vše, co si myslel. V tehdejší době to nikomu nevadilo - až dnes.

Jeho věty o indiánech a černoších byly vytaženy a vytrženy z rozhovorů a použity k různým protestům. Aktivisté neváhali argumentovat rasismem Johna i několik desetiletí po jeho smrti.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

v roce 1952

Dobrodruhem všeho druhu nebyl jen na filmovém plátně. Jeho život byl občas jak z nějaké grotesky. Horkokrevná manželka ho dokonce chtěla zastřelit. A nejen ona. John Wayne se znelíbil sovětskému diktátorovi Stalinovi, který na něj poslal agenty KGB, aby ho zabili. Třikrát se mu podařilo uniknout jisté smrti. Zdá se vám to přestřelené (doslova)? Nejen vám. Ale opravdu se to stalo. S jeho smrtí skončila éra klasického westernu, toho pravého, „starého dobrého“, jak bychom řekli.

Život legendy z nejlegendárnějších - věčný kovboj John „Duke“ Wayne.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

JW

Marion z Iowy

Malé městečko Winterset v americkém státě Iowa se stalo rodištěm budoucího slavného filmového hrdiny. Ale tomu, že novorozenec bude slavný, zatím nic nenasvědčovalo. Rodina to byla chudá a Morrisonovi neměli nic. Jen jeden druhého. A pak slavili narození prvního syna. Bezmála šestikilový Marion Robert Morrison 26. května 1907 svou matku Mary „Molly“ Albertu při porodu málem připravil o život - otec Clyde Leonard si rval vlasy a při pohledu na trpící manželku křičel, že kdyby tohle věděl, nikdy by se jí raději ani nedotkl.

Ale vše mělo šťastný konec, prvorozený syn byl na světě. A měl v žilách směs skutečně zajímavé krve ze všech koutů světa. Navíc i vojenskou. Jeho dědeček byl veterán americké občanské války. Tento děda, hrdina Marion Morrison, se stal později velkým vzorem. Byl to skutečný americký patriot a vnukův charakter se snažil posouvat právě tímto směrem. Dlužno podotknout, že velice úspěšně. Rodiče matky pocházeli z Evropy, konkrétně z Anglie - kořeny rodiny sahají až do Skotska a Irska.

Foto: EatPay3/Creative Commons/4,0 mezinárodní

Opravdu je to John Wayne. Mladičký, v roce 1933.

Clyde, který pracoval v lékárně, vedl Mariona odmala ke sportu. Statný chlapík hrál americký fotbal a byl v něm opravdu dobrý. Jenže pak se začal zadýchávat, nestačil spoluhráčům. Manželka Molly byla podruhé těhotná, když mu bylo doporučeno přestěhování někam, kde je suché klima. Měl „chycené“ plíce, buď poškozené opakovaným zápalem plic, nebo tuberkulózou. Po narození dalšího syna se tedy rodina přestěhovala do slunné Kalifornie za mírnějším podnebím a suchým vzduchem.

Matka Molly trvala na tom, že se druhý syn bude jmenovat Robert. Zadělala tím na spoustu problémů celé rodině. Zmatky se jménem měly ostatně Johna pronásledovat celý život. Někdy dokonce na své oficiální jméno neslyšel, na pseudonym také ne, rázný a zemitý muž vždy doslova proklínal to "zpropadené jméno, proč člověk musí mít vůbec jméno, stačí zavolat „hej, ty v tom modrým!

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Hrál sice kovboje, ale na koni mu to moc nešlo. Prý si s nimi nerozuměl

Příliš mnoho jmen a jeden velký pes

Marion Robert byl přejmenován na Mariona Michaela, aby se bratr mohl jmenovat Robert Michael. Jak srozumitelné! Když rodina přesídlila do městečka Glendale, zažíval John Wayne zlaté časy a krásné dětství. Komunita, kde bydleli, byla velice pestrá a rozmanitá a všichni chlapce opravdu milovali a rozmazlovali. Byl čilý, sportovní typ, výmluvný a dovedl vést dlouhé rozhovory s dospělými.

Z Iowy přivezl svého nerozlučného společníka, psa rasy erdelteriér, jednoho z největších teriérů. Jmenoval se Duke (Vévoda). A aby zmatek se jmény pokračoval dál, John Wayne dostal další přezdívku, která ho provázela celý život a které si on sám nesmírně vážil. Vévoda, právě po svém psovi. Místní hasiči totiž chlapce s obrovským psem vídali chodit okolo jejich stanice. A dvojice to byla tak komická, malý Marion tažený obrovským Dukem, že na něj začali z oken pokřikovat Malý Vévoda. To se Marionovi líbilo víc.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

ve filmu Pastevec Hills

Své křestní jméno nenáviděl, připadalo mu ženské, zvláště, když se mu spolužáci posmívali a nadávali mu do „slečinek“. Hasiči to později změnili, jak vyrůstal, tahal psa on a z malého vévody se stal Velký Vévoda. Big Duke, to znělo mnohem lépe! A přezdívka se ujala a zůstala mu po celý život.

Na střední škole v Glendale John Wayne propadl sportu. Vyrostl do výšky 195 centimetrů a byl velice urostlý. V americkém fotbale doslova exceloval. Získal sportovní stipendium a na univerzitě Southern California studoval práva. Chtěl nejdříve k námořnictvu, ale nebyl přijat. Armádou byl v té době doslova posedlý, chtěl za každou cenu sloužit, ale nikdy se mu to nepodařilo. Tak místo toho hrál fotbal na univerzitě a měl našlápnuto k hvězdné kariéře. Jenže tu mu přervalo vážné zranění.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

The Big Trail - film, který ho proslavil

Osudová zmrzlina

Frajeřil ve vlnách při bodysurfingu a špatně odhadl sílu vody. Vlna ho vyhodila na břeh, kde si o kámen doslova přerazil klíční kost a urval si vazy v rameni. Měl po sportovní kariéře. Navíc se to bál říct trenérovi, tak mu tvrdil, že se mu to stalo, když posiloval. Jenže se to vše provalilo a trenér, který by se jinak přimluvil, aby mohl John Wayne na univerzitě zůstal, se naštval. Frajer, který se předvádí holkám, až si urve rameno a ještě lže, ten u něj skončil. Otočil se k zoufalému mladíkovi zády a bylo po všem.

Ve dvaceti letech musel studium ukončit, neměl peníze na školné. Tak prodával zmrzlinu turistům na molu. Jenže ani to nemusí být špatné, protože právě zmrzlina se mu stala osudovou, ač to může vyznít vtipně. Mražená pochoutka totiž doslova zlomila celé směřování jeho života. Majitel stánku byl zkrachovalý rančer odněkud ze středozápadu Ameriky. Musel prodat celý svůj ranč i se stádem koní a uchytil se jako zmrzlinář v Kalifornii. A asi se jeho osud musel protnout s osudem budoucího herce.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Ve filmu Tři mušketýři

Rančer totiž cvičil koně pro hollywoodská studia. Neustále o tom vyprávěl a seznámil Mariona s Thomasem Edwinem Mixem, což byl legendární hrdina tehdy ještě němých filmových westernů. Tento muž se osobně znal s proslaveným Wyattem Earpem (1848 - 1929), se kterým se Wayne potkal také a legendárního lovce a šerifa pak v prvních rolích nevědomky napodoboval.

Jeho chůze je vlastně chůzí Earpa, mluva, intonace, gesta, vše je Wyatt Earp. Na scénu se také vrátil jeho trenér, ten, který se na něj tak strašně naštval. Jím byl John Wayne seznámen s další klíčovou osobou při startu ohromující kariéry - s režisérem Johnem Fordem.

Ten spolu s Mixem vysokého a charismatického mladého muže protlačil do ateliérů filmového studia Fox, kde se Marion živil stavěním kulis pro interiérové natáčení. Bylo už jen otázkou času, kdy si ho někdo všimne a obsadí. A všiml a obsadil.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Jezdci osudu

Ohromující filmová kariéra

Ze stavěče se stal kaskadérem, díky skutečně urostlé a mužné atletické postavě mohl dělat různé nebezpečné kousky. Rameno měl v pořádku, tak proč by neskákal z hořícího dostavníku nebo neběžel po střeše jedoucího vlaku. Zahrál si menší role, například ve filmech V domě tyranově, Poslední naděje, Archa Noemova, Černá garda, aby jeho první velkou a zlomovou rolí byl stopař Breck Coleman ve filmu Raoula Walshe The Big Trail (1930).

A zase přišla změna jména. Je to až úsměvné, jak trnitá byla cesta z Mariona k Johnovi. V titulkách figuroval jako Duke Morrison. To se ale nelíbilo. A bylo jasné, že po ohromném úspěchu Big Trail z „toho vysokého kluka“ něco bude, takže produkce přišla s nápadem, aby se přejmenoval. Opět. Navrhli jméno Anthony Wayne, po slavném generálovi. Jenže se nelíbilo Anthony. „To jsem mohl rovnou zůstat Marion,“ glosoval to John Wayne, „případně rovnou Conchita. Anthony, nejsem žádný zas..ný Španěl!“

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

V roce 1944

Nakonec se shodli na typicky americkém John. A od té doby byl Marion Michael Morrison - toto bylo oficiálně jeho občanským jménem. A pseudonym John Wayne. A slyšel na Big Duke. Stěžoval si po celý život, že vlastně ani neví, jak se jmenuje.

Od úspěchu prvního filmu šel z role do role. John Wayne se stal vyhledávaným představitelem westernových tvrdých chlapů. Diváci si ho zařadili mezi neohrožené hrdiny Divokého západu a to byla škatulka, kterou se John Wayne snažil celou svou kariéru opustit. Měl pocit, že má na víc než jen na westerny. A měl. Jenže tržby filmů s jiným tématem vždy klesly, takže zase přijal roli, ve které měl šerifskou hvězdu a kolty proklatě nízko. Ucelenou filmografii naleznete například na ČSFD.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Z filmu Létající mariňáci, 1951

Z desítek jeho filmů té doby stojí dodnes za zmínku jen několik, zejména film Přepadení (1939), kde se poprvé sešel se svým dlouholetým přítelem Johnem Fordem. Spolu pak natočili řadu dalších zajímavých westernů - například Fort Apache (1948), Žlutá stuha (1949), Pátrači (1956) nebo Muž, který zastřelil Liberty Valance (1962). Významné tituly jsou například Červená řeka (1948), Rio Bravo (1959) nebo El Dorado (1967), Válečný vůz, Neporažení a hlavně Maršál z roku 1969, za který získal konečně svého vytouženého (a zaslouženého) Oscara. Také exceloval ve skvělém válečném filmu Nejdelší den.

Další legendární filmy jsou třeba Na sever od Aljašky, Jak byl dobyt Západ, Hatari!, Po zlém, Dostavník, Neporažení, Rio Lobo, Vlakoví lupiči nebo Brannigan. Poslední rolí legendárního herce byl stárnoucí pistolník ve filmu Střelec (1976). Postava i její herec měli mnoho společného - oba byli představiteli starého odcházejícího světa, oba umírali na rakovinu.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Nejdelší den

S pistolníkem Jimmym Booksem odcházel do propadliště dějin starý Divoký západ, s Johnem Waynem odešel do filmové historie klasický americký western.
Tomáš "Historik" Adamec o filmu Střelec

John Wayne také režíroval - poměrně úspěšně natočil výpravný epos Alamo o dobývání stejnojmenné pevnosti, průšvihem naopak skončil jeho až propagandisticky laděný proamerický film Zelené barety, který oslavoval vojenské jednotky ve Vietnamu. Tento snímek spíš všechny naštval, protože proti této válce v té době vrcholila vlna protestů a odporu. A Wayne, který byl sám patriotem doslova neuvěřitelným, si tímto počinem spíše zadělal na spoustu nepřátel.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Z filmu McLintock

Touha po armádě a zvedání rasisty z hrobu

John Wayne byl vůbec velice rázný chlapík. Byl bodrý, štědrý, čestný, pravdomluvný. Právě až moc. Samorostlý představitel ikonických hrdinů, který byl zvolen nejvýznamnějším hercem několika dekád, měl názory velice fanatické. Na vlastenectví není nic špatného, ale jak se říká - všeho s mírou. A on míru neznal. Do všeho šel po hlavě, za svým názorem si velice stál, byl zásadový a nikdy sám sobě nic neslevil. A také mu občas něco ujelo.

V době druhé světové války tak moc toužil po tom, aby šel bojovat, že byl schopen i uplácet a přemlouvat. A nebyla to žádná póza pro fanoušky - John Wayne skutečně takový byl. Chtěl bojovat, chtěl být v první linii. Vypadalo to, že narukuje, už se balil, ale zřejmě zasáhl někdo od filmu. John Wayne byl najednou z povolávacího rozkazu vyčleněn, oficiálně kvůli vysokému věku a vysokému počtu potomků. Když se to dozvěděl, rozmlátil obývací pokoj, tak strašně naštvaný byl.

Bral to jako velkou křivdu. Vždy byl velký patriot a neúčast v bojích pociťoval jako osobní selhání. Byl tak zklamaný, že nejdřív vše rozbil a pak se rozplakal. Nikdy jsem ho neviděla tak zoufalého, jako když mu zamítli tu službu.
Manželka Johna Waynea Josephina
Foto: Wikimedia Commons/volná licence

John Wayne jezdil do Vietnamu povzbudit vojáky

Měl velký respekt ke slovům jako čest, morálka, zásadovost, odvaha, odhodlání, poctivost, vlastenectví. Žil podle svého vlastního morálního kodexu a budiž mu přiznáno ke cti, že nikdy neobracel své názory. Když Spojené státy vstoupily do války, podal si žádost do vojenské zpravodajské služby a absolvoval cesty po amerických vojenských základnách v Jižním Pacifiku. Přestože sám vojákem nikdy nebyl, díky svým rolím a dlouhodobé podpoře válečným veteránům se stal symbolem americké armády.

Obdržel vojenské vyznamenání Iron Mike Award a ocenení Naval Heritage Award za celoživotní podporu námořnictvu. Je rovněž držitelem amerických státních vyznamenání - Prezidenstské medaile svobodyZlaté medaile kongresu. Jezdil i do Vietnamu podporovat vojáky a burcovat upadající morálku.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

a zde v době druhé světové války v zapůjčené uniformě na návštěvě jednotek Spojených států v Austrálii

Jeho politické názory byly pevné a neměnné. Byl republikánem a zarytým antikomunistou. V roce 1944 založil v Hollywoodu protikomunistickou Filmovou alianci pro obranu amerických ideálů. Také jeho názory na problémy různých ras a otázky domorodého obyvatelstva v Americe jsou kontroverzní dodnes.

V rozhovoru pro časopis Playboy řekl pár svých názorů, o kterých se mluví neustále. Zvláště hnutí Black Lives Matter označilo Johna jako největšího amerického rasistu všech dob. Když byla v roce 2019 otevřena výstava na počest legendárního herce, začalo se protestovat.

U spousty černochů vidím spolu s jejich neochotou cokoliv dělat i docela dost zášti, a možná oprávněně. Ale nemůžeme najednou pokleknout a předat všechno, co máme a vedení celé země černochů. Věřím v nadřazenost bílé rasy, dokud nebudou černoši vychováváni k zodpovědnosti. … Nemyslím si, že jsme udělali chybu, když jsme tuto skvělou zemi indiánům vzali. To, že jsme jim takzvaně ukradli tuto zemi, byla jen otázkou přežití. Bylo zde velké množství lidí, kteří potřebovali novou půdu, a indiáni se ji sobecky snažili udržet pro sebe.
John Wayne (Playboy, 1971)
Foto: EatPay3/Creative Commons/4,0 mezinárodní

1969 - s vnukem Ethanem na návštěvě náčelníka a vesnice indiánů.

Aktivisté z řad černochů se různě prali před vstupními dveřmi, rozjela se mohutná kampaň k dehonestaci slavného herce. Opět se začalo citovat z jeho rozhovoru a všichni měli hned jasno. Rasista. Ale v době, kdy rozhovor vznikl, nebylo vůbec nic neobvyklého na tom, co tvrdil. Ostatně nebyl zdaleka sám. V roce 2019 dokonce proběhly snahy o přejmenování letiště, které nese jeho jméno. Několik desetiletí mrtvého muže, který se nemohl nikterak bránit, se však zastal velký počet lidí, i známých osobností.

Foto: Don Ramey Logan/Creative Commons/4,0 mezinárodní

Letiště Johna Wayna v kalifornské Santa Ana

Je třeba zabít Mariona!

John Wayne proslul nesmlouvavými postoji a s nimi souvisí i poněkud bizarní události, které se měly začít dít po založení již zmíněného protikomunistického spolku - Filmové aliance pro obranu amerických ideálů. Během druhé světové války dokonce dočasně pracoval pro OSS (moderní CIA) a poté, uprostřed rostoucího napětí mezi USA a Sovětským svazem, se stal jedním z nejhlasitějších antikomunistů v zemi.

A příběh o vrazích z KGB, které na jednoho z nejvlivnějších a nejznámějších herců 20. století, symbolu amerického způsobu života, měl poslat Stalin, byl pokládán za fámy. Ale po vydání životopisné knihy John Wayne – Man Behind The Myth Michaela Munna se lidé nestačili divit. Autor odkazuje na vyprávění několika lidí z branže, Wayneova kaskadéra Yakimu Canutta a režisérskou legendu Orsona Wellese.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Je třeba zabít Wayna!

A také na přiznání samotného Johna. Je to příběh jak z nějakého filmu. Zčásti špionážního, zčásti grotesky, zčásti westernu a zčásti hodně blbého. V hlavních rolích John „Big Duke“ Wayne a Josif Vissarionovič Stalin.

Bylo to asi takhle - Stalin měl mnoho slabůstek a jedna z nich se týkala amerických westernů. Nechal si všechny nové posílat, díval se na ně. John Wayne byl jeho oblíbencem. Ruský režisér Sergej Gerasimov (1906–1985) byl v roce 1949 v Americe na mírové konferenci. A po návratu sdělil Stalinovi, jak to s jeho oblíbeným hercem vlastně je. Stalin se měl strašně naštvat, obdivuje takového odpůrce komunismu!

Sovětský diktátor dobře věděl, jak filmy a jejich hvězdy dokážou působit na masy a ovlivnit veřejné mínění, právě proto se také pasoval na nejvyššího sovětského producenta, režiséra, scénáristu a cenzora v jedné osobě. O veškeré filmové tvorbě v zemi sám rozhodoval. A rozhodl se, že nechá zlikvidovat Johna. Připadá vám to asi pěkně ujeté. Ale v té době neomezený bláznivý diktátor mohl dělat (a také dělal, Trockij by mohl vyprávět) věci různé. I ujeté.

Foto: Archiv USMC z Quantica, USA/Creative Commons/2,0 generic

Na návštěvě u maríny

Tak vydal příkaz k fyzickému odstranění hollywoodského herce. Dokonce se o tom zmínil v jedné ze svých autobiografií. Možná to byl jakýsi záblesk černého humoru, ale ruku na srdce, proč by Stalin žertoval, že dal příkaz k likvidaci svého westernového oblíbence? A proč by vůbec žertoval?

Dále to mělo pokračovat asi takto:

Stalin vyslal do Los Angeles agenty KGB, aby slavného herce zavraždili. K nebezpečné informaci se dostala FBI i Johnův přítel, kaskadér Yakima Canutt. Někdy na začátku 50. let Johna navštívili agenti FBI a informovali ho o podezření, že mu špióni KGB usilují o život. „Jen mi sem ty Rusáky pošlete, já si to s nima sám vyřídím,“ zněla odpověď filmového a nyní již vlastně opravdového kovboje. Rodině tuto informaci Wayne zatajil a spojil se právě se svým kaskadérem, aby vymysleli plán. Spolu s FBI.

Pan Welles byl skvělý vypravěč, ale k Johnu Waynovi neměl žádný zvláštní obdiv. Tohle by si těžko vymyslel. Spojil jsem se tedy s Canuttem. Yakima mi řekl, že FBI zjistila, že do Hollywoodu byli posláni agenti, aby zabili Johna Wayna. FBI přišla říct Johnovi o spiknutí. John ale odpověděl, že s najatými vrahy bude vyjednávat. Se svým scénáristou pak vymysleli past.
Michael Moon
Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Kolty na plátně i v reálu

Následovat měla věc, která jakoby vypadla ze špionážního (a satirického) filmu. John Wayne měl být pěkně po sovětsku zabit, asi kulkou do týla. Otravy tehdy ještě moc nefrčely. Dva Rusové se skutečně dostavili do studia, kde „nenápadně“ hledali hollywoodskou ikonu, prý ve snaze získat podpis. Jeden z kaskadérů věděl, nasměroval je tedy na určené místo, kde čekal Canutta, FBI a John Wayne. Agenti KGB byli prý naloženi do auta a odvezeni na pláž. A tam jim sám John Wayne měl naoko vpálit kulku do týla.

Rusové se prý třásli strachy - ani ne z toho důvodu, že Wayne samozřejmě vystřelil naprázdno. Spíše se báli návratu do SSSR, kde je za nesplnění úkolu čekal trest, který si ani nechtěli představovat. Moon dále uvádí, že z obou Rusů se stali zaměstnanci FBI. Jak jinak.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

S Nixonem a Kissingerem

Rozkaz k popravě však trval dál - John Wayne jen těsně unikl kulce v Mexiku při natáčení filmu Hondó v roce 1953. A komunisté se ho měli pokusit zabít i do třetice - v roce 1966, když se herec vydal do Jižního Vietnamu pozdravit americké vojáky. Tentokrát se ale jednalo o severovietnamského ostřelovače, který pracoval na příkaz Maa.

Stalinův rozkaz k likvidaci Vévody zrušil Nikita Chruščov v roce 1954. A v roce 1958 se měl při osobním setkání s hercem omluvit. „To bylo rozhodnutí Stalina během jeho posledních pěti šílených let. Když Stalin zemřel, zrušil jsem ten rozkaz“, měl dle německého deníku Der Spiegel říci Chruščov.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Operace v Pacifiku

No. Tak pokud je tohle pravda, je to událost skutečně velice nevšední a zajímavá. A spousta slavných lidí uvádí totéž, neprotiřečí si. Welles neměl důvod nijak lhát. Sám John Wayne prý s oblibou vyprávěl jak „rudými“ zatočil. Každopádně to zcela odpovídá jeho nátuře - nebál se nikdy nikoho. A vypořádal se vždy s každým sám, osobně.

Až na ženy. Na ty si potrpěl. A skutečně to s nimi neuměl. Jeho vlastní manželka po něm totiž vystřelila skutečnou a pravou kulku. Netrefila se.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Druhá manželka, neúspěšná střelkyně a hysterka Esperanza

Dcera diplomata, ožralá vymetačka večírků a peruánský přelud

John Wayne nebyl velkým filmovým milovníkem, ani romantickým hrdinou. Charisma mu nechybělo, osobního kouzla měl na rozdávání, ale byl takový rázný a zemitý, že prý si ženy namlouvat moc neuměl. I když byl poměrně velmi marnivý. Od čtyřicátých let například nosil příčesek, protože mu řídly vlasy. Tupé bylo kolikrát tak viditelné, že zavdalo podněty k posměchu a karikaturám. Ale Wayne měl prostě příčesek a všichni mu mohli dát pokoj. Nebo ostřeji. Vévoda se s tím prostě nepáral.

Poprvé se oženil už v roce 1933. To byl neuvěřitelně zamilovaný, jak sám vzpomínal. Josephine Saenz znal od jejích šestnácti let. Plachá mladičká dívka pocházela z velice nábožné rodiny. A navíc - její otec byl diplomat z Panamy. Třídní rozdíl, náboženský rozdíl, vše hrálo roli. Chudý syn tuberkulózního lékárníka, který měl jen svého psa a nechal si říkat Vévoda, to nebylo nic pro diplomatovu dcerku.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Šachová partie (a nejen šachová) s Marlene Dietrich ho stála první manželství

Tak po Josephine jen toužil. Marně. A jak to tak bývá - sotva se stal John Wayne slavným, stačilo sedm let a dívčin otec sám Johna vyhledal. Panamský diplomat mu Josephine doslova nabídl. A John samozřejmě souhlasil.

Ještě v rok svatby se narodilo první dítě, syn Michael. Následovaly další tři - Mary, Patrick Melinda. Vše vypadalo růžově, jenže Josephine byla nespokojená - manžel neustále filmoval a byl pořád pryč. Také neustále kouřil. John Wayne byl takový ten typ kuřáka, který má chuť na cigaretu, i když má jednu zapálenou v puse. To byl přesně on. Kouřil od rána do večera, často i v noci jen tak vstal, aby si zapálil.

Samozřejmě se stal tváří reklamy na cigarety. A také na kouření „dojel“, jak jinak. Manželka požádala o rozvod, protože sice zpočátku nebyl nevěrný, nebil ji, ale nebyl. V jejím životě prostě manžel nebyl, protože byl na plátně. „Když jsem Vévodu chtěla vidět, musela jsem jít do kina,“ nechala se slyšet Josephine. Když se z několika stran potvrdilo, že má mít John Wayne vášnivý poměr s Marlene Dietrich, byl to konec velké lásky i manželství. Tato diva vůbec rozbila pěkných pár dosud pevných svazků.

Foto: Los Angeles Times/Creative Commons/4,0 mezinárodní

Civilní svatba s Esperanzou

Esperanza Baur ukradla tvrdé srdce Vévody na první pohled. Tato mexická krasavice filmového kovboje okouzlila natolik, že si ji vzal v roce 1946. Jenže toto manželství skončilo doslova výbuchem. Esperanza byla temperamentní, žárlivá a majetnická. Scény mu dělala doslova filmové. Třískala nádobím, páchala demonstrativní sebevraždy, hystericky omdlévala, skákala z oken a pod auta, zkrátka taková ta klasická hysterka. Navíc s temperamentem, který byl skutečně nevídaný.

Žárlila tak strašně, že podezřívala Johna z poměru s naprosto každou osobou ženského pohlaví, která jen prošla okolo. Žárlila i na jeho děti, na veškerý čas, který s nimi trávil. Wayne byl skvělý otec, to o něm tvrdí všichni jeho potomci. Rozvod se nijak nepodepsal na vztahu s tátou, jak to občas bývá. Jenže Esperanza tohle nechápala, sama děti mít nemohla. Začala ještě ke všemu pít. Čím víc pila, tím víc John Wayne kouřil a prchal z nepříjemného domova, většinou do hráčských doupat, kde hrál ruletu a poker.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Třetí manželka Pilar

Propadl hazardu tak, že pro něj nebyl problém prohrát za večer tisíce dolarů a do druhého dne vyhrát dvojnásobek. Dokonce sám vymyslel systém rulety, který je po něm pojmenovaný. Vše bylo lepší, než být doma. Sedm let trval tento toxický vztah, nutno podotknout, že John Wayne pak už rezignoval, přestal jí vše vymlouvat a začal se chovat jako vůl také. Podezírala ho tak strašně, že v přestrojení okukovala natáčení a vždy manžela nařkla z nevěry.

Tak si Wayne řekl, že když si to tedy myslí, tak dobře, bude to pravda. A spustil se s kolegyní Geil Russel.

Esperanzu nazval „Ožralou vymetačkou večírků“ a rozvod byl na spadnutí. Chyběla jen nějaká poslední kapka. No, kapka to nebyla, byla to kulka. John Wayne se vrátil z natáčení domů, kde na něj úplně opilá Esperanza čekala s nabitou pistolí. Chtěla mu udělat zase jednu ze svých proslavených scén, mávala zbraní, že se zabije, že zabije jeho - když v tom zbraň vystřelila.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

v roce 1961

Co se nepovedlo agentům KGB, to se málem povedlo opilé Mexičance. Kulka se zaryla nad hlavu Johna Wayna, být to trochu níže, měl by ustřelenou hlavu. Takto měl hlavu na krku, ale měl také pádný důvod k rozvodu.

Manželka číslo tři byla opět z Jižní Ameriky. Je to až kupodivu, Wayne, označovaný všemi za rasistu, měl vždy snědé manželky. Pilar Pallete pocházela z Peru a v roce 1954 se vdala za dvakrát rozvedeného hollywoodského kovboje, který byl o 29 let starší než ona. Porodila tři děti - Aissu, JohnaMarisu.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

rok 1963

Střelec s rakovinou…

Po narození nejmladší dcery začal Wayne kašlat. Kašlal vždy, ale tohle bylo něco jiného. Dal se vyšetřit a to, co si všichni mysleli, se potvrdilo. Když někdo kouří až osm krabiček denně, je to většinou jasné.

Lékaři mu spolu s nádorem na plicích odebrali dvě žebra. Pak ještě levou dolní plíci. A stal se zázrak (zatím), rakovinu se podařilo zastavit. John Wayne se vrátil k natáčení i do života. Založil nadaci na podporu boje proti rakovině a kouření obecně. Tuto nadaci, která nese jeho jméno, dnes spravují potomci a vnoučata slavného herce. Ve filmu Střelec hraje vlastně sám sebe - postava umírá na rakovinu. V roce 1973 se také rozešel s manželkou, ale k rozvodu nikdy nedošlo. Přestal totiž kouřit, ale o to víc začal pít.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Ve filmu Dakota

Neměl nikdy problém s alkoholem, ale jako správný kovboj prostě pil. Opici prý měl velice zlou, takže se celý život krotil. Pak se krotit přestal a poslední roky svého života měl spoustu excesů kvůli alkoholu. Jeho milenka Pat Stacy, která byla původně jeho sekretářkou, to však tolerovala, byl to přece Vévoda. Ve snaze zachovat si do poslední chvíle důstojnost a obraz tvrdého chlapa a filmové legendy Wayne stále vystupoval.

Veřejně se přiznal k rakovině a vyzval lidi, aby se nechali preventivně vyšetřit. Pak se začal cítit zase špatně - tentokrát nekašlal, ale bolelo ho břicho. Přisuzoval to alkoholu, ale raději šel k lékařům. A ti se zděsili - měl žaludek rakovinovým nádorem doslova prolezlý. Jestli za to mohl alkohol, o tom lze jen spekulovat.

Foto: Dave a Margie Hillovi / Kleerup/Creative Commons/2,0 generic

Herec má i svou vlastní sochu

Zítřek je to nejdůležitější v životě. Přichází k nám o půlnoci a je zcela nový a čistý, nepopsaný. Zítřek máme ve svých rukou. A ze včerejška ať si vezmeme poučení právě pro zítřek.
Epitaf Johna Waynea

John „Big Duke“ Wayne zemřel 11. června 1979 v nemocnici UCLA Medical Center v Los Angeles na rakovinu žaludku. Bylo mu 72 let. Pochován je na hřbitově v Newport Beach. Jeho hrob byl dvacet let neoznačený, až v roce 1999 na něj přibylo jméno a epitaf slavného herce, ikony mnoha mužů, věčného kovboje a chlapa, který se ničeho nebál. A kterého nakonec zabila kombinace cigaret a alkoholu. Jako mnoho dalších skutečných kovbojů.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Věčný kovboj John Big Duke Wayne

Jeho dcera Aissa ho v poslední minutě jeho života držela za ruku. Později s pláčem vzpomínala, že otec byl omámený morfiem. Ptala se lékařů, jestli na něj může mluvit, jestli ji vůbec poznává. John Wayne najednou otevřel oči, které měl zavřené už téměř dva dny. A jeho poslední slova zněla:

Ale copak? Jistě, vím, kdo jsi! Jsi moje malá holčička. Miluji tě. Miluji vás.

John Wayne 26. květen 1907 - 11. červen 1979

použité zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz