Fanoušci tu byli skvělí, říká šéf příštího biatlonového šampionátu. Do Nového Města se přijel inspirovat

Biatlonové mistrovství světa v Novém Městě na Moravě sloužilo i jako inspirace. Na inspekční cestu přijeli zástupci švýcarského Lenzerheide, kde bude šampionát poprvé v historii příští rok. Na Vysočině byl i šéf organizačního týmu Jürg Capol, který to v Česku dobře zná.

Od zpravodaje z místa Nové Město na Moravě Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na tribunách byla přesila českých vlajek, ale dorazila opět spousta zahraničních fanoušků

Na tribunách byla přesila českých vlajek, ale dorazila opět spousta zahraničních fanoušků | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Dobrý den, dvě piva, rohlíky. To je asi vše, co umím, moc dobře česky komunikovat neumím,“ říká Jürg Capol, šéf organizačního týmu v Lenzerheide.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž z Nového Města na Moravě po skončení mistrovství světa v biatlonu, které může sloužit jako inspirace na další ročníky

Nějaká slova ještě dá dohromady, ale pak se Jürg Capol anglicky omluví, že jeho komunikace v češtině je popravdě špatná.

Přitom se svou českou manželkou a dvěma dcerami bydlel nedaleko Prahy, kde se mu podle jeho slov líbilo, ale posledních 12 let s rodinou žije ve Švýcarsku.

Nyní se do Česka vrátil, i když jen na krátkou studijní cestu. A to podívat se, jak se dělá ze všech stran chválené biatlonové mistrovství světa.

„Hodně mých lidí nikdy nevidělo takový šampionát. Zatím jen Světový pohár, který jsme v prosinci hostili, ale mistrovství světa je samozřejmě ještě náročnější uspořádat. Je větší, delší, i proto je vhodné zažít to, co se děje tady. Chceme být dobře připravení - těch 12 měsíců uteče rychle,“ říká Capol.

Dobrovolnice se rozcvičují před třetím závodním dnem | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Přitom situace v Novém Městě na Moravě a Lenzerheide je v mnohem rozdílná, což si uvědomuje i šéf organizátorů.

„Ve Vysočina Areně je mnohem víc místa pro zázemí týmů, novinářů, hostů nebo fanoušků než v kopcovitém okolí Roland Areny ve Švýcarsku. Lenzerheide je také na rozdíl od Vysočiny vyhledávanou lyžařskou destinací se zaplněnými hotely i silnicemi i bez biatlonového mistrovství světa,“ říká Capol.

Navzdory mnoha odlišnostem se ale švýcarští pořadatelé mají v Novém Městě čím inspirovat. Jeden bod nadto vyniká.

„Co se tady dělá velmi dobře, to je atmosféra na stadionu. Fanoušci jsou skvělí. Rádi bychom podobné prostředí vytvořili i u nás, aby byli lidé spokojení, až pojedou domů z pěkného šampionátu,“ říká šéf organizátorů příštího mistrovství světa v biatlonu v Lenzerheide Jürg Capol.

Fanoušci mají na mistroství i speciální kostýmy | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Jan Kodet, Tomáš Petrilák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme