Přeskočit na hlavní obsah

Tetanus - očkovat nebo ne?

Proč je očkování proti tetanu povinné, když tetanus se nemůže šířit z člověka na člověka? Proč toto očkování není na rozhodnutí každého z nás, neočkováním přeci nemůžeme nikoho ohrozit. Popravdě ono to povinné není a můžete ho odmítnout.
Očkování proti tetanu fakticky není povinné, právě z těchto důvodů. Nejde-li o nemoc přenosnou z člověka na člověka, není nijak omezeno vaše právo na informovaný souhlas a toto očkování můžete klidně odmítnout. Váš lékař bude asi chtít vaše odmítnutí písemně, protože má zákonnou povinnost toto očkování provádět. Očkování proti tetanu je plýtváním peněz ze zdravotního pojištění (nejméně 100 miliónů Kč ročně).

Abyste onemocněli tetanem, museli byste se snažit víc, než se jen hrabat v hlíně. Hrabání v hlíně a občasné olíznutí špinavého prstu je naopak nejlepší přirozenou imunizací proti tetanu, plus kontakt se zvířaty. Ukazují to studie v rozvojových zemích, kde zjišťují dostatečnou hladinu protilátek u mnoha lidí, kteří nebyli nikdy očkováni.

Během občanské války v USA v 19. století (Sever proti Jihu), v době kdy nebyla známa hygiena, vojáci žili ve špíně, byli podvyživení, používali se všude koně a docházelo se strašným zraněním na válečných polích plných hlíny a kobylinců, operovalo se jedním nožem všechny pacienty, bez základní čistoty – v této válce se tetanus vyskytl ve dvou případech z tisíce ran. Tedy dvě promile. Zkuste přemýšlet, co by se vám dnes muselo stát, abyste dostal (a) tetanus. Když máme hygienu, peroxid vodíku, sterilní chirurgii apod.Takže z běžného škrábnutí skutečně ne.







Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv