Vstupenky online

Na Lapači se ve středu představí hladoví rysi z Frýdku-Místku

Jan Tajzler • 20.02.2024

Pouze čtyři kola zbývají odehrát do konce základní části. Vsetín čeká ve středu předposlední domácí duel proti Frýdku-Místku. Soupeř z pomezí Moravy a Slezska uniká strašáku v podobě sestupu do 2. ligy a zároveň může stále pomýšlet na postup do předkola play-off. Valaši mají rysům co vracet, aktuálně s nimi mají negativní bilanci. Podaří se Vsacanům zlepšit si náladu po derby a v prostředí Lapače oslavit vítězství? Utkání 49. kola odstartuje v 17:30.

Partner utkání:

Frýdek zabral, stále živí naději na play-off

Pod taktovkou slovenského trenéra Martina Hrnčáře se mužstvo z haly Polárka začalo postupně zvedat a nebýt herního výpadku z minulého týdne, mohlo se už zabydlovat v postupové desítce. Frýdek-Místek zaznamenal v duelech s Kolínem a Třebíčí vysoké porážky a jeho skóre vykazovalo hrozivou bilanci 1:12. Rázem se tak rysi ocitli v nebezpečné blízkosti posledního Znojma. V pondělní dohrávce 44. kola na ledě Přerova však zmobilizovali síly a opět se vrátili do vítězné pohody, když domácí Zubry udolali v poměru 3:2. Z 11. místa ztrácí Frýdek na postup pouhé dva body, vyhráno však červenobílí ještě nemají a stále se musí dívat i pod sebe, byť poslední Znojmo už nabírá na konkurenty ztrátu a momentálně Orli nemají situaci ve svých rukou.

Na farmě třineckých Ocelářů najdeme kromě nadějných mladíků především bývalé extraligové osobnosti. Navíc u produktivního Vladimíra Svačiny nelze vyloučit další působení v kádru extraligových Ocelářů, kterým pomohl i k zisku loňského titulu. Svačina platí za jednoho z nejproduktivnějších hráčů soutěže s bilancí 11+30. Nejlepším střelcem mužstva je další osobnost s výraznými zkušenostmi z nejvyšší soutěže, Rostislav Marosz k týmu přišel v rozehrané sezoně a po 39 duelech a společně s rozehraným mladíkem Oskarem Haasem se dělí o pozici nejlepšího střelce týmu.

K důležitému vítězství na ledě Přerova v pondělí zavelel teprve druhou brankou v sezoně kapitán Jan Výtisk, ovšem jeho hra není postavená na sběru kanadských bodů. Čas vyhlášeného tvrďáka, který má titul s Libercem, přichází právě nyní v momentě, kdy se láme chleba nad úspěchem či neúspěchem sezony. Ale i rysi mají ve svých řadách produktivní zadáky, Filip Haman nasbíral 19 kanadských bodů, mezi nejlépe střílející obránce Chance ligy patří i Daniel Kowalczyk (8+10).

V brankovišti se střídá dvojice mladých gólmanů, lepší čísla aktuálně vykazuje Vojtěch Mokrý, jehož úspěšnost je jen o setinky pod 93 %, průměrně pak obdržel ve 27 duelech 2.44 branky na jedno utkání. O tři zápasy méně odchytal Patrik Švančara s úspěšností zákroků 90.19 %.

Frýdek-Místek je pak týmem s nejlepším využitím přesilových her, těm vládne celkem suverénně, když hned 27.97 % početních výhod přetavil v potřebné branky. Oslabení jsou na průměrné úrovni, v tomto ohledu je mužstvo z Polárky na 7. místě. Disciplína je dalším razítkem rázného trenéra Hrnčáře, jehož tým obdržel třetí nejmenší počet trestných minut.

Valaši mají s rysi nevyřízené účty

Vsetínský tým měl od pátečního derby k dispozici pětidenní zápasový půst. Hráči dostali po náročném programu v minulém týdnu dva dny volna, aby se načerpali síly na závěr základní části. Vsetínu na rozdíl od Frýdku-Místku už ani tak nejde o dohánění bodových ztrát na pozice zaručující play-off, Valaši už teď vědí, že čtvrtfinále zahájí v sobotu 9. března na domácím ledě. O co ale jde, je určitě vyladění herního projevu směrem k vrcholu sezony. Trenér Luboš Rob po derby ve Zlíně označil nejbližší program za ideální příležitost k otestování nacvičených věcí i charakteru hráčů.

Valaši ve Zlíně nedohráli v kompletní sestavě, pod sprchy předčasně putoval Markus Kojo, který ale nenafasoval žádný dodatečný trest. Do utkání s Frýdkem ve středu pravděpodobně nezasáhne kapitán Erik Hrňa, jehož poranění ze Zlína si vyžádá rekonvalescenci. Zdravotní situace u obránce Jakuba Tepera by neměla být na tolik vážná a zkušený zadák by se měl na Lapači postavit svým bývalým spoluhráčům.

Roman Půček startem v extralize ukončil letošní působení v dresu Vsetína

Vsetínští fanoušci však už ve zbytku sezony neuvidí v zelenožlutých barvách útočníka Romana Půčka. Extraligové Vítkovice využily svého práva a vsetínského odchovance povolaly pro zbytek sezony zpět do svého kádru. „Směrem k Romanovi Půčkovi bych chtěl říct, že jsme v tuto chvíli o něj přišli. Vítkovice si jej stáhly vzhledem k výsledkům a zraněním svých hráčů. Bohužel pro nás na to Vítkovice mají plné právo. Pokud hráč nastoupí po 15. únoru v extralize, nemůže už pak zpět do Chance ligy a Roman ani nesplňuje věkovou hranici, která by mu povolovala nastoupit zase zpět v Chance lize. O Romana jsme tak přišli a je to pro nás jistě ztráta. Sám Roman chtěl u nás pokračovat, ale musíme v tuto chvíli respektovat rozhodnutí Vítkovic," uvedl k dané situaci trenér Luboš Rob

Vzájemné zápasy 2023/2024:

10. kolo: Frýdek-Místek – Vsetín 1:4 (1:2, 0:0, 0:2)

23. kolo: Vsetín – Frýdek-Místek 2:3 (0:0, 1:1, 1:2)

36. kolo: Frýdek-Místek – Vsetín 5:1 (3:0, 1:0, 2:1)

První měření sil zastihlo Valachy v herní pohodě, po vyhraném derby si poradili v Polárce i s rysi. Duel rozhodly hry ve speciálních formacích, Vsetínští využili hned dvě přesilové hry a udeřit se jim podařilo také v oslabení. Odveta na Lapači měla znovu jasného favorita, ovšem Frýdek se tehdy postaral o senzaci kola, byť na Lapači vyslal na branku domácích pouze 18 střel, tak se mu podařilo odolat drtivému závěrečnému náporu ze strany zelenožlutých a do Polárky si vezl cenné tři body. Dost možná nejhorší utkání sezony odehrál Vsetín ve třetím duelu nového roku v Polárce. Zde Vsacané už ve 14. minutě čítali tříbrankovou ztrátu. V tomto zápase Frýdek dokonale předvedl svou sílu v přesilových hrách, když využil hned tři početní výhody. Individuálně se na skalpu Vsetína výrazně podílel útočník Kamil Walega, jenž zaznamenal v utkání bilanci 2+2. Podaří se Vsetínu se soupeřem srovnat účty a v domácím prostředí zvítězit?

Sestavy v posledním kole:

Vsetín: Romančík – Staněk, Š. Jenáček, Hryciow, Teper, Kojo, Ďurkáč, Ondračka – Jonák (A), Klhůfek, Rob (A) – R. Půček, Dědek, Hrňa (C) – Machala, Kern, Zabusovs – Š. Bláha, Kratochvil, Vaňo.

Frýdek-Místek: Mokry - Š. Havránek, Haman, Urbanec, Homola, Výtisk, D. Kowalczyk, Hrachovský - Wałęga, Haas, Svačina - Doktor, Marosz, Martynek - Hotěk, R. Veselý, Krajč - Geidl, Macháček, Ramik.

banner pod článkem