Dvousté výročí narození Smetany připomenou výstavy, opery i taneční soutěž

foto Tisková konference k představení uměleckých plánů a projektů, které v rámci Roku české hudby a oslav Smetana 200 připravují vybrané příspěvkové organizace ministerstva kultury, 20. února 2024, Praha. Zleva generální ředitel Národního divadla Jan Burian a ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Praha - Příspěvkové organizace ministerstva kultury připomenou dvousté výročí narození Bedřicha Smetany výstavami, operními premiérami i taneční soutěží. Česká filharmonie vydá CD s novou nahrávkou Smetanovy Mé vlasti řízenou Semjonem Byčkovem. Opera Národního divadla (ND) uvede v sobotu 2. března v historické budově ND koncert Smetana Gala, na němž zazní průřez všemi Smetanovými operami. Smetanovo výročí připomíná projekt Smetana 200, který je součástí Roku české hudby 2024 podpořeného ministerstvem kultury částkou 200 milionů korun. Novináře o tom dnes informovali zástupci zúčastněných institucí.

Fotogalerie

O koncert Smetana Gala je velký zájem. "Tak trochu jsme předvídali, že tato situace nastane. Proto jsme naplánovali možnost tento koncept vidět celý v přenosu na piazzettě před Národním divadlem. Vzhledem k tomu, že je ještě nevyzpytatelné počasí, jsme na místě připravily teplomety, křesílka k posezení i občerstvení," řekl ČTK hudební ředitel ND Robert Jindra.

Jedním z cílů Roku české hudby je prezentace české kultury v zahraničí. Opera ND Česká filharmonie i Pražský filharmonický sbor vyrazí na festivaly v Savonlinně, Lucernu či Londýně. Putovní výstava Národního muzea po Českých centrech připomene významné české skladatele. Další výstavní projekt ve spolupráci s Metropolitní operou v New Yorku zpřístupní divadelní kostýmy slavných českých primadon. Institut umění – Divadelní ústav připravuje výstavu věnovanou scénografickému ztvárnění Smetanových oper. Ta bude uvedena během letošního roku ve Washingtonu a v Litomyšli.

Za vrchol oslav Roku české hudby považuje Česká filharmonie Týden české hudby v Carnegie Hall v New Yorku, který se uskuteční v prosinci. "Je to mimořádné ocenění nejen kvalit orchestru a jeho hráčů, ale obrovská příležitost pro prezentaci celé České republiky a jejího kulturního bohatství," podotkl generální ředitel České filharmonie David Mareček. Pod taktovkou svého šéfdirigenta Byčkova uvede Česká filharmonie mimo jiné Dvořákovu Novosvětskou, která poprvé zazněla v prosinci 1893 právě v Carnegie Hall.

Při Týdnu české hudby v Carnegie Hall vystoupí také Pražský filharmonický sbor a Pavel Haas Quartet. Vedle New Yorku zavítá Pražský filharmonický sbor i na festival BBC Proms do londýnské Royal Albert Hall.

ND uvede celkem 16 českých oper, tři nové produkce a dvě světové premiéry. Prostorem pro představení české nové opery bude letošní ročník festivalu Opera Nova, jehož uměleckým kurátorem byl jmenován dirigent Jiří Rožeň. Během června v rámci festivalu ve světové premiéře uvedou dvě nová díla vzniklá na objednávku ND. Operou Kafkův dopis otci skladatele Jiřího Trtíka připomenou na jevišti Nové scény 100. výročí úmrtí Franze Kafky.

K oslavám Roku české hudby se připojí také Národní muzeum, kde Rok české hudby připomínají výstavou nazvanou Na turné v Českém muzeu hudby. V březnu v Muzeu Bedřicha Smetany otevřou výstavu Obnovená krása divadelních kostýmů Smetanových oper. Koncem roku představí Národní muzeum ve své historické budově výstavu Má vlast.

Oslavy 200 let od narození Bedřicha Smetany zahrnují také taneční soutěž Proč bychom si netančili, kterou pořádá Národní informační a poradenské středisko pro kulturu. Na začátku soutěže pro mladé neprofesionální tanečníky stálo zadání vytvořit choreografii na některou z polek Smetany v klasické či moderní úpravě. Celorepublikové finále se uskuteční 11. května v pražském kulturním prostoru Archa+.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 10°C

Celá předpověď