Dnes Pátek - polojasno 14°C
Zítra Sobota - oblacno 21°C
Pátek 17. 5. 2024
Svátek má Aneta
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Od Úřadu vlády zmizí z popudu Prahy 1 přístřešky, jsou tam od loňského května
U stánku před Úřadem vlády bývá veselo. Foto: Facebook KTV Live oficiální kanál

Od Úřadu vlády zmizí z popudu Prahy 1 přístřešky, jsou tam od loňského května

Praha 1 plánuje ve spolupráci s magistrátem a policií odstranit z parkoviště před Úřadem vlády přístřešky, které tam od loňského května postupně vyrostly v souvislosti s pokračujícím protestem protivládního aktivisty Ondřeje Thora. Informovala o tom mluvčí městské části Karolína Šnejdarová. Podle ní by mohlo tábořiště zmizet do konce dubna. Konkrétní postup představí radnice na tiskové konferenci v pátek. Dříve zástupci města uvedli, že s ohledem na petiční zákon nelze se stánky nic dělat.

„Ostudný slum u Úřadu vlády ČR musí zmizet. Dalece přesahuje to, co si představujeme pod pojmem petiční místo. Jednotlivé kroky vedoucí k jeho odstranění jsme pečlivě zvážili. Nechceme, aby bylo naše rozhodnutí následně zrušeno například kvůli byrokratické chybě. Je možné, že definitivní rozhodnutí učiní až soud. Tím však také vznikne judikát, který předpokládám, zajistí, aby se podobně absurdní situace v budoucnu již neopakovaly,“ uvedla starostka první městské části Terezie Radoměřská s tím, že shluk několika stanů dlouhodobě zneužívá petičního i shromažďovacího práva, komplikuje dopravu, hyzdí a obtěžuje své okolí, narušuje chod Úřadu vlády a ohrožuje veřejnou bezpečnost. 

S jejím názorem souhlasí i primátor Prahy Bohuslav Svoboda, „Nikdo nikomu nechce a nebude odpírat žádné svobody zaručené Ústavou. Tento happening už ale překročil všechny meze a jsem společně s Prahou 1 připravený ho legálně ukončit,“ řekl.  

Původně jednoduchý petiční stánek se postupem času rozrostl. Ministerstvo vnitra ve stanovisku, které si od něj vyžádala městská část, konstatovalo, že dle petičního zákona pro umístění petičního stánku není třeba povolení státního orgánu. Na místě byla řešena jednotlivá podezření z páchání přestupků, například proti slušnému chování, čistotě či dopravním pravidlům.  

„Respektujeme právo každého občana na svobodu projevu a shromažďování, ale musíme také chránit veřejný zájem a dodržování zákonů,“ zdůraznila starostka. „Přítomnost slumu na tomto místě je dlouhodobě problematická z hlediska bezpečnosti, provozu i hygieny. Obyvatelé slumu jsou navíc známí dezinformátoři, kteří kromě nenávisti šíří dezinformace například o covidu-19 či údajně smrtících 5G sítích. Pro mě už šlo o otázku osobní cti, abychom slum vyklidili,“ dodala. 

Podle zástupců hlavního města je petiční zákon pojatý příliš volně a neobsahuje povinnosti svolavatele, působnost úřadu či sankce za porušování, na místě by tak byla jeho úprava.  

Aktivista Ondřej Thor se na parkovišti před úřadem vlády utábořil koncem loňského května a podle svých vyjádření tam chce zůstat do demise vlády. Svoje tábořiště označil za petiční stánek a sbírá v něm podpisy svých příznivců, čímž jeho činnost spadá pod zákon o právu petičním. Kolem jeho přístřešku postupně vyrostly další, které při svých akcích využívají protivládní demonstranti.


Autor: red

Hasiči zasahovali u převráceného návěsu

Včera ve 21:55

Ve čtvrtek 16. května od 18:45 hodin zasahovali hasiči ze dvou stanic v ulici Českobrodská v Praze 10. Převrátil se tam plně naložený návěs. Hasiči museli vyložit náklad před jeho vyproštěním.

Poslední rozloučení s Harapesem bude v Národním divadle

Včera v 18:25

Poslední rozloučení s tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem, který zemřel ve středu ve věku 77 let, se uskuteční 27. května v poledne v Národním divadle (ND). Informoval o tom mluvčí ND Tomáš Staněk. Harapes, který byl dlouholetým baletním sólistou Národního divadla a později baletní soubor...

Nadační fond Dvojka srdcem opět nabízí příspěvek dětem na letní tábory

Včera v 07:19

S blížícím se obdobím letních prázdnin přichází Nadační fond Dvojka srdcem s nabídkou pomoci pro rodiny s dětmi, které si nemohou dovolit poslat děti na tábory.

Praha uspořádala seminář k vzdělávání a prevenci v oblasti duševního zdraví

15. května 2024 v 08:53

Hlavní město zorganizovalo v úterý 14. května prostřednictvím své příspěvkové organizace Metropolitní zdravotnický servis další seminář z oblasti duševního zdraví. Cílem semináře nazvaného Nové trendy pozitivní psychologie – zvyšování psychické odolnosti u dětí a adolescentů bylo seznámit ředitele...

Zákaz rozdělávání ohňů na rizikových místech v metropoli byl prodloužen

14. května 2024 v 18:43

Český hydrometeorologický ústav v úterý prodloužil výstrahu před nebezpečím požáru pro hlavní město do konce pátku 17. května, původně to bylo do konce čtvrtka. Prodlužuje se tak i platnost nařízení, které se týká zákazu rozdělávání ohňů na místech zvýšeného nebezpečí vzniku požáru na...

Před obecním úřadem v Řeporyjích se na silnici objevila hromada hnoje

14. května 2024 v 18:09

Před obecní úřad v Řeporyjích v noci na úterý někdo vysypal hnůj. Policie se případem zabývá pro podezření z přestupku a zjišťuje, kdo za tím stojí. ČTK to řekl policejní mluvčí Jan Daněk. V hnoji byla umístěna cedule se snímkem řeporyjského starosty Pavla Novotného (ODS) a nápisem „Máme spolu...

Další články
Nahoru