Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Peclová
20. února 2024 18:10
Čas čtení 0:57

Nový lék na obezitu? Výsledky jsou pozitivní, mohl by být schválen ještě letos

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Nový lék na obezitu? Výsledky jsou pozitivní, mohl by být schválen ještě letos
Zdroj: Freepik/@ jcomp/volně k užití

Vědecký tým testoval v nové klinické studii lék proti obezitě. Výsledky jsou tak pozitivní, že by látka mohla být ještě letos schválena.

Na nový výzkum společnosti Eli Lilly publikovaný v odborném časopisu Nature Medicine upozornila Česká televize. Studie popisuje lék, který rychle a účinně bez silných vedlejších účinků snižuje hmotnost. Lidé, kteří jej užívali, na rozdíl od těch, kteří užívali placebo, podstatně zhubli.

19. února 2024 10:34 Čas čtení 0:25 Špatný signál a bolesti hlavy. Zemi zasáhne geomagnetická bouře Špatný signál a bolesti hlavy. Zemi zasáhne geomagnetická bouře

„Tato studie není jediná, která účinnost látky potvrdila. Už dříve menší výzkumy odhadovaly její účinnost asi na dvacet procent – to je procento hmotnosti, kterou pomohla testovaným lidem shodit. Výzkum zveřejněný v Nature Medicine prokázal ale ještě o něco lepší výsledky,“ informoval web ČT24.

Jak vzniká nadváha a obezita?

Podle definice Světové zdravotnické organizace (WHO) nadváhu člověk, jehož index tělesné hmotnosti (BMI) přesahuje hodnotu 25 kg/m2. Při hodnotě BMI přesahující 30 kg/m2 pak hovoříme o obezitě.

Na vzniku nadváhy nebo obezity se může podílet celá řada faktorů. Často jsou to nesprávné stravovací návyky, případně některé psychologické aspekty, jako je stravování ve stresu. Obezita může rovněž souviset s některými onemocněními (např. s poruchami štítné žlázy) a genetickými faktory.

Zkoumaná látka jménem tirzepatid se již užívá na léčbu cukrovky druhého typu, a její možné vedlejší účinky jsou odborné veřejnosti tedy dobře známé. Kombinuje v sobě dvě uměle vyrobené verze hormonů, které jsou důležité pro řízení metabolismu.

Vedlejší účinky užívání jsou mírné až střední problémy se zažíváním, nejčastěji nevolnost, zvracení a průjem. Dlouhodobá rizika se stále zkoumají, stejně jako další potenciální přínosy.

Použití tirzepatidu jako léku na obezitu zatím není schváleno, předpokládá se však, že jej americké úřady po úspěchu studie schválí ještě na přelomu roku.

Domů
Sdílet
Diskuse