Hlavní obsah

Už zase. Komentátor UFC předvedl zkrat, fanoušci ho odsoudili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znovu si pustil pusu na špacír. Slavný komentátor a bývalý bojovník prestižní UFC Michael Bisping zažívá pořádně rušné období poté, co se na víkendovém turnaji UFC 298 mylně domníval, že vypnul mikrofon, který jej však záhy zachytil při ne zrovna vhodných poznámkách. Na sociálních sítích se na někdejšího bijce snáší vlna kritiky.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý bojovník a komentátor UFC Michael Bisping

Článek

„Bilance 15:0, neporažen, 13 ukončení. Jaký chlap, jaká noc, UFC 298, Anaheim, Kalifornie,“ představoval Bisping, sportovní analytik a herec, během živého vysílání víkendového turnaje nového šampiona pérové váhy Iliu Topuriu. Ze svých poznámek si následně udělal srandu, což zachytil také mikrofon, který bývalý bojovník považoval za vypnutý. „Jaký chlap? To bylo zatraceně teplý. Ale no tak. Nashle,“ pobavil diváky u televizních obrazovek. Pozdvižení, které patrně nemělo vyznít, tak jak vyznělo, bylo rázem na světě.

Uživatelé sociálních sítích 44letého bývalého šampiona UFC ve střední váze okamžitě odsoudili a vyzvali globální televizní stanici ESPN, aby zrušila jeho účast na dalších turnajích organizace. „Michael Bisping se ani zdaleka neblíží slovu ‚profesionál‘. Je nechutné, když člověk řekne něco tak odporného a neuctivého. Ideální by bylo nahradit ho některým ze současných bojovníků UFC, který je laskavý a ohleduplný ke všem jednotlivcům,“ navrhoval jeden z fanoušků s nadsázkou Američana Charlese Radtkeho, který ostrými slovy nešetřil přímo v kleci po vlastním duelu.

Nutno podotknout, že to v podání rodáka z Kypru, jenž v UFC zápolil ve střední a polotěžké divizi, není ani zdaleka jediný přešlap, který v této souvislosti učinil. Po souboji v roce 2016 rovněž na svého soupeře Luka Rockholda spustil homofobní nadávky. „Neměl jsem to říkat,“ litoval tehdy Bisping, který požádal média, aby o tomto přešlapu příliš nepsala.

Jeden z dalších zkratů dokonce přišel už v roce 2011, tedy na turnaji UFC 127 v australské Sydney, kde se Bisping utkal s Američanem Jorgem Riverou, jehož porazil ve druhém kole na technické KO. Legenda UFC, která v roce 2013 inkasovala tvrdý kop do hlavy, jehož následkem prakticky oslepla na pravé oko, tehdy rivala označila za „z*****yna“.

Mnozí fanoušci znovu poukazují na vyjadřovací volnost ve světě bojových sportů, především v prestižní UFC, kde její generální ředitel Dana White před časem řekl, že bojovníky nikterak neomezuje v tom, co mohou či nemohou říkat. Zkrátka je nechce držet na vodítku a dává jim tak prostor i k různým urážkám či nadávkám.

„Existuje svoboda slova. Lidé si mohou říkat, co jen chtějí,“ řekl White, jenž nedávno musel reagovat na striktní názory v podání bývalého šampiona střední váhy Američana Seana Stricklanda, který je znám právě svými nenávistnými projevy vůči různým komunitám. „Jsme v bojovém byznysu. Nesnažím se ovládat jiné lidské bytosti žádným způsobem, tvarem nebo formou,“ říká uznávaný promotér.

A byť zmíněný Bisping po galavečeru v Anaheimu, kde titulovou bitvu v pérové váze ovládl Španěl s gruzínsko-německými kořeny Ilia Topuria, přidal několik tweetů na sociální platformě X, ani jeden se netýkal jeho přešlapu. Zatím.

Reklama

Související témata: