Menu
Přihlásit se

Příběh se odehrál 11. února a zcela unikl pozornosti médií. Podnapilý starosta Řeporyjí Pavel Novotný byl svými kumpány usazen do taxíku a odvezen, i se zvukovou aparaturou, k petičnímu stánku Ondřeje Thora před Úřad vlády ČR. Vstávat a cvičit, dezoláti! Bylo půl sedmé ráno.

Pavel Cimbál Pavel Cimbál
Publikováno 21/02/2024
Doba čtení 3 min.
Petiční stánek u Úřadu vlády. Zdroj: Pavel Cimbál

Vše začalo už v noci, v řeporyjské hospodě U Žbánků. Nachází se ani ne minutu chůze od známého přejezdu nad Úřadem městské části. Sem chodí starosta Řeporyjí Pavel Novotný čas od času hrávat poker o peníze, takzvanou kešovku. Končívá to nad ránem různě. Třeba dospáváním na radnici, ale tentokrát měli jeho vypečení spoluhráči lepší nápad. Alkoholem posilněného Novotného, v reflexní vestě a ochranné přilbě, posadili do taxíku a zaveleli odvézt k petičnímu stánku dezolátů před Úřad vlády.

O stánku Ondřeje Thora jsem již pro Deník To psal. Je to zvláštní místo. Prolíná se zde dávný disent s nově mizející svobodou, současnost s minulostí, odvaha s naivitou a zoufalost s odhodláním. Tichou sousedskou sounáležitost, která zde panuje, narušují pouze občasné provokace nezvaných příchozích. Jednou z nejagresivnějších bojůvek, která sem chodí přítomným ztrpčovat život, je internetová skupina Illumicati. Mám s nimi nedávnou osobní zkušenost. Jedna z aktivistek této skupiny, Iva Zábranská, mladá maminka z Nového Jičína, na mne skrz e-podatelnu podala trestní oznámení. Sice za skutek, který se nestal, ale to jim nevadí. Neriskují tím nic a na policii musíte stejně. Kopat do dezolátů je dnes povoleno všemi způsoby.

Illumicati mají silné zastání. Nejen v celostátních médiích, jako po srpnovém incidentu s Terezou Hofovou, kde se novináři ani nenamáhali ověřit, zda je její identita skutečnou, ale i v Řeporyjích na radnici. Mnohá z videí, která Novotný natáčel, prezentoval přímo pod jejich vlajkou. A u některých akcí byl přítomen osobně. Například, když vrtěl prstem ve svém rozkroku do kamery KTV Live, natáčející zde rozhovor (v čase 14.44).

Šikana protestujících s jiným názorem je zkrátka opět cool, in a v kurzu, podobně jako ve třicátých letech. A tak není divu, že někoho nad ránem napadlo vyslat do akce přímo celebritu Novotného, v patřičně podroušeném stavu. Společně s ním putovala do taxíku i výkonná audioaparatura a další provokace mohla začít.

Jenže, tohle se nějak nepovedlo. Zatímco Novotný pustil na celé kolo písničku Miro Jaroše „Dobré ráno, vstáváme!“ a začal se dobývat do stanu, což muselo okolní činžáky v neděli po šesté ráno vyloženě potěšit, k žádnému konfliktu nedošlo. Místo incidentu a křiku Ondra Thor, ještě se dvěma přítomnými muži, Novotného uvítali a pohostili.

Vůbec mne to nepřekvapuje. U stánku jsem byl několikrát, a byli tam vždy velmi milí, pokojní a přátelští lidé. Když si představím, co všechno už si při tom polobezdomoveckém způsobu života museli vytrpět, a jenom proto, že se odvážili protestovat proti Fialově vládě, je mi smutno. Od nadávek, napadání, až po vyklopení několika kbelíků zvířecích výkalů přímo na stůl, u kterého seděli, partou neznámých chlápků. Všechno nesou v klidu, statečně, a jsou stále otevřeni diskuzi.

A to je na tom všem vlastně to nejdůležitější. Nenechali se vyprovokovat, a tak vzali protistraně vítr z plachet. Mediální narativ zkolaboval. I Řeporyjci Novotnému muselo začít vrtat hlavou, jestli to jsou skutečně ti Rakušanovi extremisté a Fialovy proruské síly, se kterými je nutno rázně zatočit, nebo úplně normální občané, co toho už mají zkrátka dost. A chtějí žít opět v zemi, kde jsou na prvním místě zájmy jejích občanů, mírové soužití s okolím a pluralitní, prosperující občanská společnost, kde není pro své názory či přesvědčení nikdo šikanován ani ostrakizován.

Chci totiž úplně totéž a jistě nebudu sám.

Nicméně, nad petičním místem se stahují mraky. Po již několikátem udání pražské liberální advokátky Martiny Fraňkové přislíbil jeho násilné odstranění sám primátor Prahy Bohuslav Svoboda a vydal v této věci i tiskové prohlášení. A ačkoliv jsem zde dvě petice osobně podepsal, stánek půjde pryč, protože petiční není. A tak si může osazenstvo leda jít stěžovat do lampárny. Zákony tu opět zjevně platí jen někdy a pro někoho. Ale to už jsme zase zpátky v Řeporyjích.

Tam platí speciální zákony už několik let…

Čtěte také: Stánek „disentu“ před úřadem vlády čelí lhostejnosti i útokům zvířecími exkrementy

Komentáře (9)

  1. Dezolatek a ruSSka filcka Cimbal, lempl ktery sebprohlasuje za guru ale pritom neumi precist zdrojovy kod a navic mu dela problemy vyhledat informaci na google se nam pekne poblinkal 😂😂😂

  2. Ten Novotny ma ale nicků… Bill, Jaromir, Neveceral… Zdravim, pane starosto! Co takhle nejake trestni oznamenicko, nechystate se podat?

    1. Že by Novotný Bill debil? Asi jo, ten ubohý slovník ze 4. cenové ho vždy spolehlivě prozradí a zároveň determinuje jako nebinární nebytost.

Napsat komentář