Derby v 6. kole Mitropa Cupu pro české barvy

Mužský tým zleva Vykouk, Kraus, Polák, Gnojek, Neměc

 

Páté kolo Čechům (mužům) příliš nevyšlo, to již víme. Ale o šestém kole se dá říci naprostý opak: parádní den pro muže! Derby s našimi východními sousedy jsme zvládli na jedničku s hvězdičkou!

Honza Vykouk jako jediný remizoval, když se soupeři ve vyrovnané pozici rozhodli po 25. tahu pro opakování tahů. Ostatní partie skončily až po časové tísni. Naprosto jasně svého soupeře přehrál černými Petr Gnojek, který po sérii nul konečně zapsal do tabulky jedničku! Rovněž Tomáš Kraus svého soka přehrál, byť ne úplně čistě a Slovák přece jen trochu pomohl:

 

 

Jako poslední pak dohrával Jáchym Němec, kterému se svého soupeře rovněž podařilo udolat v koncovce. Tudíž krásných 3,5:0,5!

Ženám se bohužel proti Slovenkám tolik nedařilo, bojovný zápas skončil 2:2 bez jediné remízy! Dvě partie skončily během časové tísně. Kristýna Novosadová měla dynamickou a objektivně vyrovnanou pozici, dopustila se však strašlivé taktické hrubice:

 

 

Anně Marii Koubové se partie také nepovedla. Ve střední hře obětovala pěšce, za kterého však nic neměla. Navíc záhy poté vyměnila dámy a přešla do koncovky, kterou logicky nedokázala udržet.

Naštěstí zabodovaly tentokrát zadní šachovnice. Anna Lhotská sehrála černými moc pěknou partii, když v pěšcové struktuře Ben-Oni svou soupeřku naprosto jasně přehrála. Jako poslední pak dohrávala Lucka Rybáčková, která stála celou partii lépe (soupeřka už v zahájení zcela nekorektně obětovala kvalitu), jen nějakou chvíli trvalo tuto převahu přetavit v celý bod.

V dnešním sedmém kole nás čekají výběry Chorvatska, které jsou prozatím v obou sekcích na posledním místě. Tudíž doufejme, že jim naše výběry pomohou se tam udržet!

 

pohled do hracího sálu

 

David Kaňovský

 

Užitečné odkazy: