Na některých polích osetých ječmenem nebude žádná úroda. Po rychlém tání sněhu na nich stojí voda

21. únor 2024 08:48

Někteří jihočeští zemědělci vyrážejí do polí s krumpáčem a lopatou. S pomocí tohoto nářadí se snaží pustit vodu z polí. Kvůli rychlému tání sněhu a deštivým dnům se na mnoha místech vytvořily laguny, které zaplavily vyklíčené obilí. Z těch letos zemědělci nic nesklidí.

„Teď jsme si to trošku načali krumpáčem a potom přijde ke slovu lopata,“ ukazuje předseda představenstva Zemědělské společnosti Dubné na Českobudějovicku Jiří Spěváček na podmáčeném poli.

„Tady je krásná laguna vody. Když jsme si jako malí pouštěli lodičky, museli jsme prokopat nějakou stružku. Takže já se teď pokusím vykopat malou stružku, aby voda měla kam odtékat, abychom se dostali ke stoce kolem komunikace,“ dodává.

Množství lagun na polích je různé. „Záleží, kolik kde spadne vody, jak je pole rovné, jaké je podloží,“ vysvětluje Jiří Spěváček. Laguny lákají husy a kachny, plavou na nich a krmí se obilím z pole.

Stejné problémy řeší Zemědělské družstvo Třebonín na Českokrumlovsku. „Laguny máme zhruba v patnácti až dvaceti půdních blocích, celková plocha může být řádově do dvaceti hektarů. S tím ječmenem už je samozřejmě ámen, je shnilé,“ popisuje předseda Jan Rytíř.

To znamená nižší výnosy. „Myslím, že přijdeme o takových dvacet metráků. Je to pro nás ale pořád efektivnější než výstavba nových meliorací nebo úprava nějakého velkého odvodnění. To je dneska složitá záležitost a nelze to úplně realizovat,“ dodává Jan Rytíř.

Zemědělci doufají, že laguny zmizí z polí do konce března, aby mohli zahájit jarní práce.

Spustit audio

Související