Celebrity

21. února 2024 11:48

David Laštovka

Děti Vladimíra Ráže: Veronika se narodila bez ruky, David zemřel v kojeneckém věku

Diváci milovali jeho herectví, kolegové z divadla zase obdivovali jeho rozhled a smysl pro čest a morálku. V soukromí ale Vladimír Ráž střídal hezké etapy s bolestivými pády. V prvním manželství pochoval malého syna Davida. Radost mu dělala dcera Veronika, která se narodila hendikepovaná.

Herec Vladimír Ráž se během života ženil třikrát. Jeho první manželkou byla herečka Alexandra Myšková, s níž měl syna Martina. O dva roky později se dvojice radovala z narození malého Davida, ale ten náhle zemřel ještě před oslavou prvních narozenin.

„Měla jsem k dětem hlídání, tak jsem se dost brzy po narození druhého syna vrátila do práce. Večer jsem odešla do divadla, když jsem se vrátila, David už nedýchal. Později mi řekli, že šlo o náhlé úmrtí kojence,“ promluvila Myšková po letech o tragédii v cyklu Příběhy domů slavných i zapomenutých. Tato smutná událost se podepsala i na jejich manželství, které skončilo rozvodem.

Dcera byla na ulici

Druhou ženou Vladimíra Ráže byla rovněž herečka, a sice Alena Vránová, do které se zamiloval během natáčení slavné pohádky Pyšná princezna. Měli spolu dceru Markétu, jejíž život vyhasl předčasně a tragicky. Propadla alkoholu, který jí zničil játra i ledviny, prodělala mozkovou mrtvici a skončila jako bezdomovkyně. Zemřela na Štědrý den v roce 2013 ve věku 55 let. Ráž rodinu opustil v době, kdy bylo Markétě osmnáct let.

Přečtěte si také: Život pyšné princezny Aleny Vránové měl k pohádce daleko. Mstil se jí manžel i režim

Veronika Rážová na otce vzpomíná s láskou

Jeho třetí manželkou byla Olga Hnátová, s níž měl dceru Veroniku, která přišla na svět s tělesným hendikepem, narodila se bez levé ruky. Když se narodila, bylo Rážovi už 57 let. „Byl úžasný, spravedlivý, chytrý, férový, rozumný... Jako král Miroslav. Často ho k němu připodobňuji. Myslím si, že i jedna z Miroslavových moudrých vět: ‚Před nikým se neponižuj, nad nikým se nevyvyšuj,‘ mu byla vlastní, což je velmi obdivuhodné. Zvlášť v dnešní době, kdy některé začínající hvězdy mají takové manýry, že nedokážou ani odpovědět na pozdrav. V tomhle byl tatínek velice striktní. Jeho chování ať už k ženám, fanouškům nebo k rodině bylo krásné,“ prozradila Rážova dcera Veronika v rozhovoru pro deník Blesk. Veronika se naučila s hendikepem žít a protézu odmítala s tím, že jí vadí při běhání i každodenní práci. S jednou rukou se dokonce naučila přebalovat syna.

Mohlo by vás zajímat: Bratr herce Jaroslava Moučky byl estébácký vyšetřovatel, který mučil lidi

Zemřel tři dny po svých narozeninách

Ráda vzpomíná i na výlety, kdy s otcem vyráželi do Jizerských hor, kde mělo Národní divadlo podnikovou chatu. „Byli tam pan Lukavský, Kostka a další herci se svými rodinami, a my děti jsme tam zažívaly úžasné chvíle. Dělali pro nás například karnevaly. Tatínek mě brával i do divadla, ale tam jsem zažila takový otřes, že jsem během generálky a pak i při představení v hledišti hlasitě naříkala. Hráli totiž Rok na vsi od bratří Mrštíků a pan Rosner tatínkovi hrozně nadával: „Ty dědku plesnivej.“ Sice v rámci role, ale vypadalo to tak věrohodně. Bylo mi tatínka strašně líto, opravdu hodně mě to sebralo. Vždycky jsem byla cíťa, a tenkrát obzvlášť,“ zavzpomínala Veronika.

Vladimír Ráž zemřel v roce 2000, pouhé tři dny po svých 77. narozeninách, doma ve spánku. Veronice bylo pouhých devatenáct let. Veronika má dvě děti - syna Valeriána počala v prvním manželství, šestiletého Sebastiana vychovává s druhým mužem, kterým je Michal Souček.

Podívejte se také, jak Pavel Trávníček vzpomíná na natáčení legendární pohádky:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.