O víkendu bude nejmenší úplněk roku, Měsíc bude od Země nejdál

foto Pohled na Měsíc - ilustrační foto.

Praha - Lidé budou moct na obloze v sobotu 24. února spatřit takzvaný mikroúplněk, nejmenší úplněk roku. Jde o úkaz, kdy je Měsíc na své oběžné dráze blízko bodu odzemí, tedy laicky řečeno téměř nejdál od planety Země. Informoval o tom dnes Fyzikální ústav v Opavě v tiskové zprávě.

Sobotní úplněk se sice bude jevit menší a o něco slabší než běžné úplňky, nicméně fakticky Měsíc od Země nejdál nebude. V noci na neděli bude nejblíže k fázi úplňku, ale od planety se bude ještě vzdalovat. Bodu odzemí pak Měsíc dosáhne až v neděli v 16:01 SEČ, tedy zhruba den a 2,5 hodiny po fázi úplňku, a to ve vzdálenosti 406.314 kilometrů. Takzvaný mikroúplněk nastává každý rok, v nadcházejícím roce bude 13. dubna.

Opačný a známější jev, kdy je Měsíc úplňkem v přízemí na své protáhlé dráze a jeví se větší, se nazývá lidově superúplněk. Ten letos nastane na podzim, ve středu 18. září a ve čtvrtek 17. října. V zářijovém úplňku v přízemí navíc budou moct lidé pozorovat částečné zatmění Měsíce.

Fyzikální ústav v Opavě poukazuje na fakt, že i přes úkazy jako mikroúplněk nebo superúplněk, působí Měsíc při východu i západu větší než ve skutečnosti je. Stojí za tím optická iluze, kdy mozek porovnává velikost Měsíce se vzdálenými objekty na obzoru a vyvolává pocit, že je Měsíc obrovský. Fakticky je ale téměř stejně velký po celou dobu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 5.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je neděle 5. května 2024

Očekáváme v 17:00 17°C

Celá předpověď