Obrázek k článku Roger Waters vulgárně proti Bonovi: „Zpívat o Davidových hvězdách je odporné“
| Lukáš Rešl | Foto: Kate Izor, Kurt Iswarienko

Roger Waters vulgárně proti Bonovi: „Zpívat o Davidových hvězdách je odporné“

Bývalý baskytarista Pink Floyd pokračuje ve svých antisemitských výrocích. Nově se pustil do Bona. Vadí mu, že frontman U2 v říjnu minulého roku na koncertě v Las Vegas uctil izraelské oběti teroristů z Hamásu, kteří mimo jiné zaútočili i na hudební festival Supernova.

Den po říjnovém útoku Hamásu na Izrael hráli U2 koncert v rámci své rezidence v aréně Sphere v Los Angeles. V reakci na agresi palestinských teroristů Bono těsně před zahráním akustické verze hitu Pride (In the Name of Love) prohlásil: „Ve světle toho, co se stalo v Izraeli a Gaze, se píseň o nenásilí zdá poněkud směšná, dokonce úsměvná, ale naše modlitby vždy mířily k míru a nenásilí.“ Kapela posléze začala zvolna hrát slavný hit.

Bono je sra*ka

Předtím, než mělo dojít na první sloku, Bono do hudby pronesl: „Ale naše srdce a náš hněv, vy víte, kam směřuje. Tak zpívejte s námi... a s těmi krásnými dětmi na tom festivalu.“ V následující části upravil text písně a vyzval publikum aby s ním zpívalo: „Časně ráno, 7. října, vychází slunce na pouštní obloze... Hvězdy Davida, vzali vám život, ale vaši hrdost vzít nemohou.“

Tato pocta obětem útoku rozlítila Rogera Waterse, který patří k dlouholetým kritikům Izraele. V rozhovoru pro Al-Džazíru, v němž se ho moderátorka ptala na otázky související s izraelsko-palestinským konfliktem, se do Bona a U2 nevybíravě opřel.

„Každý, kdo Bona zná, by měl jít, vzít ho za kotníky a zatřást s ním... dokud se nepřestane být enormní sračka...“ prohlásil Waters, aby následně pokračoval slovy: „Musíme těmto lidem začít říkat: Tvůj názor je tak nechutný a ponižující... Zastávat se sionistické entity... To, co předvedl před pár týdny ve Sphere v Las Vegas, když zpíval o Davidových hvězdách, byla jedna z nejodpornějších věcí, které jsem kdy v životě viděl.“

Bono ani nikdo jiný z U2 se k Watersovým útokům nevyjádřil.

Roger Waters se svým antisemitismem nijak netají. Na začátku letošního roku vyšlo najevo, že kvůli kontroverzním komentářům o Izraeli přišel o smlouvu s vydavatelstvím BMG. Podle serveru Variety se sám Waters ve videorozhovoru s Glennem Greenwaldem z listopadu loňského roku zmínil o tom, že ho BMG "vyhodila". Waters v rozhovoru tvrdil, že k rozchodu došlo kvůli tlaku proizraelských zájmů vůči mateřské společnosti BMG, Bertelsmannu.

U2 vzpomněli Navalného

U2 mezitím politiku do svých koncertů zahrnují i nadále. Před třemi dny v lasvegaském Sphere pro změnu reagovali na smrt Alexeje Navalného. „Putin by jeho jméno nikdy nevyslovil. Tak myslím, že lidé, kteří věří ve svobodu, jeho jméno dnes říct musí,“ řekl Bono a připomněl, že od ruské invaze na Ukrajinu uplynuly dva roky.