Hlavní obsah

Německý paradox. Zemi hrozí recese, ale akcie jsou na maximu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Německo se potýká s poněkud neobvyklým paradoxem. Největší evropská ekonomika směřuje do recese, ale německé akcie mezitím trhají rekordy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Německá ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku zřejmě opět klesne, což by znamenalo, že se země nachází v technické recesi. Ta se obvykle definuje jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Zprávu přinesla začátkem týdne německá centrální banka, která v této souvislosti mimo jiné poukázala na přetrvávající slabou zahraniční poptávku i na negativní dopad vysokých úrokových sazeb.

S nepříliš dobrými vyhlídkami přišel už v lednu také Mezinárodní měnový fond. Ten v aktualizovaném výhledu zhoršil odhad letošního růstu německé ekonomiky na půl procenta, zatímco před lednem počítal s růstem o 0,9 procenta.

Ještě horší scénář vidí spolkový ministr hospodářství Robert Habeck, podle něhož německá ekonomika v letošním roce vykáže růst jen 0,2 procenta.

Za důvody zhoršení výhledu ve středu označil hospodářské dopady války na Ukrajině a také pokles světového obchodu, na kterém německá ekonomika závisí. Ještě v říjnu vláda čekala na letošek růst o 1,3 procenta. Výraznější oživení německé ekonomiky nastane podle Habecka až v příštím roce, kdy by se hrubý domácí produkt mohl zvýšit o jedno procento.

„Nacházíme se v geopolitické krizi,“ řekl Habeck. „Úroveň světového obchodu, na kterém HDP Německa extrémně závisí, je nízká. Jsou znát dopady inflace a rovněž vzrostla úroveň úspor obyvatel,“ řekl ministr hospodářství o problémech, kterým německá ekonomika čelí.

Nepříliš pozitivní zprávy ze sousední země mohou znamenat problém i pro Českou republiku. Německo je totiž největším obchodním partnerem Česka a řada tuzemských firem je na výkonu německého hospodářství závislá.

Index neodráží výkon ekonomiky

Vzhledem k tomu, že Německo klopýtá na hraně recese, by se dalo očekávat, že na tom nebudou nijak dobře ani německé akcie. Opak je pravdou.

Hlavní akciový index DAX, který zahrnuje 40 největších německých společností obchodovaných na burze, od konce loňského října takřka bez přestávky stoupá a navyšuje svá historická maxima. Jen od konce října posílil o 16 procent.

Zisky na akciovém trhu jsou tak v rozporu s křehkým stavem německé ekonomiky, která dosahuje horších výsledků než ostatní velké regionální ekonomiky, jako jsou Francie, Itálie a Španělsko. Hrubý domácí produkt Německa se ve čtvrtém čtvrtletí loňského oproti předchozímu tříměsíčnímu období snížil o -0,3 procenta, zatímco například italský HDP rostl o dvě desetiny procenta.

Čím si tedy vysvětlit rozkol mezi zadrhnutou ekonomikou a vedle toho nejvyšší hodnotou akciového indexu? Pozitivní vývoj ovlivňuje více faktorů.

Foto: Trading View, Seznam Zprávy

Německý akciový index za poslední rok posílil o více než 11 procent, navzdory problémům německé ekonomiky, která směřuje do recese. Výkon indexu ale podle odborníků neodráží výkon tamní ekonomiky.

Jedním z nich je, že optimismus, který panuje na burzách ve Spojených státech díky lepším ekonomickým vyhlídkám, se do jisté míry přelil na evropské trhy. Zisková situace firem v německém indexu navíc nevypadá nijak tragicky. Za poslední rok rostly odhady očekávaných ročních zisků na akcii v rámci indexu o 15 procent.

„Trh je zpravidla vpředhledící, takže se dívá na situaci za rok, kde se již očekává jednak alespoň nějaké ekonomické oživení a jednak pokles sazeb centrálních bank,“ vysvětluje pro SZ Byznys akciový analytik Jan Šafránek z České spořitelny.

Také podle analytika Lukáše Novotného z Wood and Company akciové trhy reflektují nejen současnou situaci, ale také nemalou měrou očekávání do budoucna. „A očekávání ohledně německé ekonomiky nejsou zcela špatná. Ta sice nyní oslabuje, na druhou stranu zůstává trh práce v Německu silný, dochází k růstu mezd a snižování inflace,“ upozorňuje.

Index táhne softwarový SAP

Podstatnou roli hraje pochopitelně i složení firem v indexu a výkonnost jednotlivých titulů. Díky svému relativně užšímu zaměření může být index z tohoto důvodu citlivější na pohyby jednotlivých firem.

Z tohoto pohledu tak DAX aktuálně zjevně těží ze silné výkonnosti největšího titulu v indexu s desetiprocentní váhou, a to sice softwarové společnosti SAP. Ta letos posiluje kolem 18 procent a za poslední rok rostly její akcie o polovinu. Firma se „veze“ rovněž na globálním trendu růstu technologických akcií podpořeném tématem umělé inteligence.

„Akcie 28 společností v indexu DAX v minulém roce rostly, a to až o desítky procent. Výjimkou nebyly ani růsty o více než 50 procent. Většinou rostly společnosti s vysokou vahou v indexu, a naopak ty, které klesly, měly většinou nízkou váhou. Navíc klesly, ale ne takovým tempem, jaký byl vidět u rostoucích firem,“ vysvětluje důvody růstu indexu analytik Bohumil Trampota z Komerční banky.

Novotný z Wood and Company v této souvislosti upozorňuje, že firmy v indexu tak nemusí dostatečně reprezentovat ekonomiku dané země. Jako příklad uvádí i hlavní index PX domácí burzy v Praze, který z většiny tvoří ČEZ a tři banky. Z české ekonomiky jde tedy o pouhou výseč a například průmysl v indexu zastoupený vůbec není.

„V případě Německa je situace mnohem lepší. Ale stále neplatí, že akcie naprosté většiny velkých firem jsou obchodovány na burze jako ve Spojených státech. Dobrým příkladem může být firma Bosch, která se podle velikosti tržeb může zařadit mezi deset největších německých firem, ale její akcie se veřejně neobchodují a zastoupení v indexu tak nemá žádné,“ připomíná Novotný.

Reklama

Doporučované