Tereza Zavadilová: Čína se snaží, je to ale málo

21. únor 2024

Že se Číně nedaří nahodit ekonomický motor, který spadl během pandemie, je dávno známá a politováníhodná věc. Holt ekonomický cyklus se trochu zasekl na dně. Ještě smutněji to ale vypadá poté, co se čínská vláda snaží velkou silou otočit kormidlem, ale neděje se nic. Stálo to už teď hodně peněz – a zatím nesvítá. 

Makroekonomické zprávy Říše středu pesimismus posilují. Ač se čekal opak, spotřebitelské a výrobní ceny v lednu klesly, a to pošestnácté v řadě. V Číně zuří deflace.

Čtěte také

A deflační spirála, tedy očekávání, že ceny budou dále klesat, které vede k tomu, že lidé nekupují a problémy firem se prohlubují, je pro vládu velký strašák. Ani snížení sazeb, které tamní centrální banka učinila s cílem podpořit ekonomiku, ani snížení povinných rezerv nepomohlo. 

Neúspěch zatím hlásí i vládní snaha o oživení tamního kapitálového trhu. Do něj vláda slíbila nalít skoro 300 miliard dolarů s cílem podpořit státní fondy, které mají domácí akcie kupovat a de facto uměle vytvářet trh.

Není divu, že se vláda o burzu tak stará, vlastnictví akcií je i mezi běžnými domácnostmi celkem rozšířeno a nespokojenost veřejnosti roste. 

Čínský rok draka

Čína podporou trhu také chtěla vlákat do země zpátky zahraniční investory – coby kupce čínských akcií. To jsou většinou velké mezinárodní fondy a ty na tamní trh v uplynulých dvou třech letech zanevřely a nainvestovaly do jiných asijských zemí, hlavně do Indie.

Čtěte také

Ani vyhazov šéfa tamní komise pro cenné papíry, který přišel o místo počátkem února, tomu nepomohl. Index šanghajské burzy se v únoru propadl na pětileté minimum.

Magazín Economist přináší ještě jednu teorii, proč se čínské burze nedaří: Vláda prezidenta Si-Ťin-pchinga ohlásila, že bude podporovat inovativní firmy ze sektoru umělé inteligence, zelených technologií, polovodičů a robotiky, aby konkurovala Americe.

Na trh přišla obří vlna primárních úpisů těchto akcií – za dva roky tolik jako předtím za dekádu. To stáhlo peníze ze sekundárního trhu.

Podle magazínu něco podobného vláda udělala před více než dekádou a pak musela úplně zakázat nové úpisy, aby cenám existujících akcií pomohla. Důvěru nebudí ani státem vlastněné firmy, kterých je na burze zhruba polovina. 

Čtěte také

Buď jak buď, obrázek, jak si Čína stojí v očích zahraničních partnerů, smutně ilustruje také statistika přímých zahraničních investic, třeba do továren či společných podniků. Ta se propadla na nejnižší úroveň za posledních 30 let, tedy do doby, kdy se čínský globalizační hospodářský zázrak teprve rodil. 

Čínská politika v posledních pěti letech by mohla vejít do učebnic, a to jako příklad, co se dělat nemá. Diplomatické vztahy se Západem jsou těžce poškozeny, což na domácí ekonomiku dopadá tvrdě v mnoha směrech. Vnitřně je největší problém realitní krize, jedna z příčin dnešní deflace.

Tereza Zavadilová

Vláda nechala domácí developery příliš rozlétnout a zadlužit se – a pak jim ale velmi necitlivě přistřihla křídla. Nedávno zkrachoval obří developer Evergrande.

A jestli čínské domácnosti naříkají, že se jim ztenčilo bohatství v akciích, tak v nemovitostech je to ještě horší. 

Známky optimismu už ale jsou. Čínští turisté teď v únoru začali cestovat a utrácet za zábavu. Na čínský nový rok cestovali a utráceli mnohem více, než se čekalo, statistika se dokonce dostala na předcovidovou úroveň.

Zatím tedy po hlavně po Číně a do Macaa, ale mohla by to být jistá naděje aspoň pro evropské cestovky, hoteliéry a restauratéry a také výrobce luxusního zboží. Číňany prý přemohl optimismus z nadcházejícího roku Draka, nejšťastnějšího čínského znamení. 

Autorka řídí byznysový web Newstream.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.