Hlavní obsah
Cestování

Krásu hledejte i doma - 30. Zámek zastřelené manželky následníka trůnu i pivo s dědkem-Velké Březno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Eddie/vlastní jarní foto zámku z jeho zámecké zahrady

14 druhů piv do 4 světadílů, nejvyšší český purkrabí hrabě Chotek, Žofie Chotková - manželka Ferdinanda d´Este zastřelená s ním v Sarajevu, pivo Březňák - pivo „s dědkem“, restaurace TIVOLI, přívoz přes Labe, utržený prám, nalezen asi až u Hamburku

Článek

…18 druhů piv do 4 světadílů se dováželo z pivovaru vzniklého před 400 lety, některá se zlatou medailí z Vídně, Berlína či Mnichova. V zámku nejvyššího českého půrkrabího pobývala i Žofie Chotková - její smrt i manžela v Sarajevu zažehla 1. sv. válku…

Pivo Březňák znají dnes i v Německu či jinde ve světě. Vaří se již více než 400 let ve Velkém Březně na Ústecku. A to od roku 1606. Na přelomu 19. a 20. století se ve velkobřezenském pivovaru vařilo 18 druhů piv, která získala zlaté medaile na sedmi výstavách piva, např. ve Vídni, Berlíně a Mnichově. Byla registrována ochranná známka s portrétem pana Zippicha (někde Cipicha), vousatého přednosty železniční stanice (dnes, když jdou někteří na pivo, poručí si 11°nebo ležák 12° - tedy pivo s dědkem).

Vznikla slavná restaurace TIVOLI, v které jsem zrovna byl, říká Eddie, když se konal ples místních hasičů a hospoda začala hořet - to byl fofr, dnes nabízí i pronájem sálu na svatby, semináře, oslav, koncerty, rauty na klíč, diskotéky, je zde i nabíjecí stanice pro elektrokola, vedle jsou další zajímavé objekty: tenisové kurty, travnaté fotbalové hřiště, sauna a přívoz přes řeku Labe, který se už nejednou za povodní utrhl a našli jej na Labi prý až u Drážďan. Zpět ještě krátce k pivu. Dnes se zde ve Velkém Březně vaří už i pivo Zlatopramen, původně z Března Krásného, čtvrti to v Ústí nad Labem, kde pivovar zrušili. Dnes je to ovšem vše už pod firmou Heineken - světová firma, ale kvalitní místní voda i další základní suroviny dělají stále tu pravou chuť nezaměnitelného Březňáku (s dědkem).


Velké Březno se rozkládá osm kilometrů východně od centra Ústí nad Labem v krásném přírodním prostředí mezi řekou Labem a Sokolím hřebenem, součásti Českého středohoří. Kdysi se zde ve velkém pěstovalo ovoce a vyváželo lodní dopravou zejména do Německa. Návštěvníky sem láká především zámek Velké Březno. Je jedním z nejmladších, ale krásných zámků u nás. Byl postaven v letech 1843 - 45 pro nejvyššího purkrabího Českého království, hraběte Karla Chotka, původně ve stylu pozdního rakouského empiru. Chotkův vnuk jej o čtyřicet let později přestavěl ve stylu romantické novorenesance. Půvabné, do všech detailů zařízené zámecké interiéry vybavené dobovým nábytkem, připomínají život šlechtické rodiny Chotků na konci 19. století. Pobývala zde i Žofie Chotková, vnučka zakladatele zámku. Jako manželka následníka habsburského trůnu Františka Ferdinanda d ́Este, byla v roce 1914 spolu s ním zastřelena při sarajevském atentátu, jímž začala první světová válka. Zámek je obklopen nádherným, na Ústecku jedinečným přírodním anglickým parkem s množstvím vzácných stromů a keřů. V zámku se koná během roku řada akcí - třeba sraz automobilových veteránů, Běh zámeckým parkem, či Košt hraběte Chotka, což je jaksi gurmánská záležitost a také jiné akce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz