Queer literatura má za sebou svůj coming out. Vystřídá někdy trauma štěstí?

21. únor 2024

Není lepšího dne na to zjišťovat, co je to láska, než je Den svatého Valentýna! Právě ve středu 14. února natáčeli moderátoři podcastu Lit vůbec poprvé před živým publikem v knihkupectví Knihobot na Praze 7. Eva Soukeníková a Honza Dlouhý si do dílu s názvem „Queer láska v literatuře“ pozvali šéfredaktorku Radia Wave Báru Šichanovou a spisovatele Vratislava Maňáka.

Co je to láska? Filozofka Hannah Arendt jí rozděluje do dvou kategorií. Jedna je prostá světa, protože ho spaluje oheň hořící mezi dvěma milujícími se lidmi. Ta druhá je láska se světem - zklidněná zamilovanost. „Pro mě je láska paradoxní energie. Je to stav, kdy přirůstáme nebo přibýváme tím, že ubýváme, protože když milujeme, něco v sobě překračujeme. Musíme v sobě něco odečíst ve prospěch toho druhého, abychom se v něm zase našli a o něj se také rozšířili,“ říká v podcastu Lit spisovatel Vratislav Maňák, kterému letos v létě vyjde nová kniha o lásce „Goethe v Mariánských lázních“.

Debata podcastu Lit v Knihobotu

Podle šéfredaktorky Radia Wave Báry Šichanové dokáže být queer láska stejně intenzivní jako jakákoliv jiná romantická láska. „Ale vzhledem k tomu, jak dlouho nebyli queer lidé přijímáni nebo uznáváni, si museli najít jiné cesty nebo způsoby jejího prožívání. To pozitivní na tom je, že nemusí být zatěžkaná třeba genderovými stereotypy a člověk si může najít vlastní dynamiku své lásky. V tom je to paradoxně svobodnější,“ odpovídá na otázku v díle natáčeném před živým publikem.

Čtěte také

Queer literatura, stejně jako queer lidé, prošla svým „coming outem“ a postupně si vydobývá své místo v knihkupectvích a povědomí čtenářů. Teď zrovna jí dominují hluboké osobní výpovědi autorů jako je třeba Marek Torčík, Édouard Louis nebo Kim de l'Horizon. „Skoro bych čekal, že po tom smutku, který teď zní v literatuře a donedávna zněl v hudbě, se stejně jako v popu objeví nějaká ‚joy’, radost. Byl bych za to rád,“ předpovídá budoucnost queer literatury Vratislav Maňák.

„Hodiny“ Michaela Cunninghama, „All About Love“ od Bell Hooks nebo Thomas Mann a „Smrt v Benátkách – i na tyto knihy přišla řeč. Poslechněte si záznam z vůbec prvního natáčení podcastu Lit před živým publikem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.