Přejít k hlavnímu obsahu
Testy a žebříčky

Lifestyle vs. herní: jaký je ten správný batoh na notebook? (2. díl)

Jakub Fišer 21.02.2024
Zdroj: Jakub Fišer, Chip.cz

Notebook ze své podstaty slouží k tomu, abyste jej mohli přenášet. Abyste si mohli rozdělit práci či zábavu, kus zvládnout v terénu, kus doma, a nemuseli spoléhat na výkonnou stanici, kterou máte v pracovně. Logicky je tedy záhodno mít k notebooku i vhodné zavazadlo, ve kterém jej můžete přenášet.

Kapitoly článku

Pohodlí při nošení

Přece jen jde o batoh, tudíž se předpokládá, že jej budete mít povětšinou na zádech. A také v tomto ohledu je důležité vybírat – oba batohy sice slouží v zásadě k tomu stejnému, ale styl a zaměření odlišuje i to, jak produkty přistupují k ergonomii.

Kånken má popruhy navržené dosti originálně. Jde o pevné látkové popruhy, které jsou vyztuženy polstrováním, aby vás při nošení neřezaly do ramen a do hrudníku. Pochválím určitě kovové přezky a možnost popruhy zkrátit na minimum, zablokovat patentkami a batůžek nosit vlastně jako příruční zavazadlo.

 

Srovnání batohů Lenovo a Fjallarven
Zdroj: Jakub Fišer, Chip.cz
Srovnání batohů Lenovo a Fjallarven
Zdroj: Jakub Fišer, Chip.cz

Naproti tomu Lenovo Legion batoh má vycpané ramenní popruhy po celé délce, nabízí i kapsy a má také pevnější vycpávku zad (mírně tvarovanou pro lepší ergonomii). Nelze však očekávat prémiové materiály, jako je kůže nebo kov, vzhledem k cenovce je přezka pro úpravu popruhu plastová.

Ačkoliv oba produkty přistupují k ergonomii při nošení odlišně – a patrné je to na první pohled – ani v jednom případě nemohu říct, že by při delším nošení nastávaly nějaké potíže, diskomfort nebo večerní bolení zad. Oba soupeři tedy berou zcela zaslouženě plný počet bodů.

Závěrečné hodnocení

Stále vám přijde srovnání herního notebooku a lifestylového městského batůžku jako porovnávání jablek a hrušek? Mně ne, protože existuje spousta zákazníků, která zvažuje právě jeden z těchto (nebo ekvivalentních) produktů.

Jaké možnosti má zákazník, který chce batoh velký, s množstvím kapes, ale náležitě kvalitní? U Lenova na něj čeká batoh solidně zpracovaný, s opravdu velkým úložným prostorem, ale s náležitě opulentním designem – i když batoh Lenovo Legion GB700 patří k těm méně extravagantním.

Srovnání batohů Lenovo a Fjallarven
Zdroj: Jakub Fišer, Chip.cz

Zástupce švédské značky Fjällräven se proti Lenovu v mnoha ohledech může jevit jako „ten horší“. Opak je pravdou, Kånken totiž cílí na náročnější klientelu, která chce svým batohem demonstrovat styl a zájem o témata čínským firmám povětšinou neznámá, jako je například udržitelnost.

Jak asi tušíte, poražený nemůže být ani jeden. Oba mají svou cílovku, která se v některých ohledech protíná. Pokud ani jeden neodpovídá vaší představě o ideálním batohu pro váš laptop, možná by pro vás mohly být zajímavým kompromisem batůžky české značky Braasi anebo Peak Design, které se specializují na perfektně organizovaný úložný prostor a řeší i udržitelnost.

Zdroj: Autorský text, Fjällräven, Lenovo


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud