Životní Menšíkova jízda nekončí. Talentovaný Čech v Dauhá udolal i slavného Murrayho

Sport ČTK Sport, ČTK
Aktualizováno 21. 2. 2024 19:22
Osmnáctiletý tenista Jakub Menšík porazil v druhém kole turnaje v Dauhá po téměř třech a půl hodinách 7:6, 6:7, 7:6 bývalou světovou jedničku Andyho Murrayho z Británie.
Jakub Menšík
Jakub Menšík | Foto: Reuters

Při své premiéře na okruhu ATP si tak český talent zahraje čtvrtfinále, jeho soupeřem bude turnajová jednička a pátý hráč světového žebříčku Andrej Rubljov z Ruska.

Prostějovský rodák Menšík v Kataru absolvuje díky výjimce pro mladé hráče premiéru v hlavní soutěži turnaje ATP Tour.

Mezi elitou hrál dosud dvakrát "jen" na grandslamech, loni na US Open a letos v Austrálii.

"Jsem šťastný, byl to dnes těžký zápas. Andy je neuvěřitelný hráč, když jsem byl malý, koukal jsem na něj v televizi, jak vyhrál dvakrát Wimbledon," svěřil se  Menšík v rozhovoru na kurtu.

"Je skvělé, že v tomhle věku dokáže hrát s těmi nejlepšími, takže mu gratuluju a přeju hodně štěstí do dalších turnajů," doplnil po utkání, jež trvalo 3:23 minut.

Proti trojnásobnému grandslamovému šampionovi dnes Menšík sehrál zápas plný zvratů.

V prvním setu vedl 5:3, ale sadu nedopodával a v tie-breaku čelil dokonce dvěma setbolům. Od stavu 4:6 ale český daviscupový reprezentant vyhrál čtyři výměny za sebou a první dějství získal.

"První set byl těžký kvůli podmínkám, začalo trochu foukat. Tie-break nebyl tak kvalitní, ale na konci jsem byl šťastnější," oddechl si Menšík. 

Ve druhém setu si oba hráči drželi podání a zkrácené hře dominoval dvojnásobný vítěz turnaje a loňský finalista Murray, jenž ji vyhrál 7:3.

Ve třetí sadě měl dlouho navrch Menšík, dostal se do vedení 5:2 a měl hned dvě možnosti zápas ukončit při svém servisu. Šestatřicetiletý Murray se však vzepjal pravděpodobně k nejlepšímu výkonu v zápase, získal čtyři gemy za sebou a také třetí sada dospěla do tie-breaku.

Ten byl vyrovnaný až do stavu 4:4, pak už dominoval Menšík. Přímým bodem z podání získal dva mečboly a hned při prvním se mohl radovat, když Murray vrátil jeho křížný forhend jen do sítě.

"Ve třetím setu jsem vedl 5:2, měl dva servisy… Když to bylo 5:5, řekl jsem si, pojď do toho, tenhle chlap ti nedá žádné body zadarmo," prozradil Menšík.

"Snažil jsem se zůstat klidný a jsem strašně šťastný, že jsem byl soustředěný až do konce," liboval si.

Mladý český tenista, jenž do turnaje vstupoval na 116. pozici žebříčku a v předchozím kole zdolal nasazenou pětku a 24. hráče rankingu ATP Alejandra Davidoviche ze Španělska, tak udělal další výrazný krok do elitní stovky. Ve virtuálním pořadí ho od ní dělí jen dvě místa.

Tenisový turnaj mužů v Dauhá (tvrdý povrch, dotace 1,493.465 dolarů):

Dvouhra - 2. kolo: Menšík (ČR) - Murray (Brit.) 7:6 (8:6), 6:7 (3:7), 7:6 (7:4), Rubljov (1-Rus.) - Gasquet (Fr.) 6:3, 6:4, Chačanov (2-Rus.) - Marozsán (Maď.) 6:4, 7:5, Humbert (3-Fr.) - Kotov (Rus.) 6:4, 6:1, Bublik (4-Kaz.) - Fucsovics (Maď.) 2:6, 6:3, 6:4, Ruusuvuori (Fin.) - O'Connell (Austr.) 6:3, 6:3, Popyrin (Austr.) - Grenier (Fr.) 7:6 (7:3), 6:7 (8:10), 6:1.

 

Právě se děje

Další zprávy