Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

I evropské akcie rostou díky malé skupině firem podobně jako v USA

Akcie jedenáctky největších evropských firem v posledních letech držely krok se srovnatelně technologickými obry z USA. Skupině se zkratkou GRANOLAS, se kterou přišla banka Goldman Sachs, se od začátku roku 2021 zhodnotily o 53 procent. Tvoří ji farmaceutické, technologické či módní firmy jako Louis Vuitton.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Přestože se pozornost akciových trhů soustřeďuje na sedmičku amerických technologických gigantů, velké evropské podniky s nimi v posledních letech drží krok. Ve srovnání s Wall Street je skupina nejsilnějších evropských firem různorodější, dominuje farmacie i luxusní značky.

Akcie jedenácti nejhodnotnějších evropských firem se skupinovou zkratkou GRANOLAS se od začátku roku 2021 zhodnotily o 53 procent. Podobných čísel dosahuje i sedmička velkých technologických firem, do které patří Nvidia, Microsoft či Amazon. V angličtině se označuje jako Magnificient Seven, což je název filmu v Česku známém jako Sedm statečných.

Od oznámení svých čtvrtletních výsledků se americké společnosti dokázaly od těch evropských odlepit. Trend od začátku roku je ale podobný, ukazuje graf. Evropské firmy navíc rostly s 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Trhy

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější