Sobota 27. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Štěpán Rak vystoupí v Šumperku

26.04.2024 - Štěpán Rak vystoupí v Šumperku - Světově uznávaný...

Počasí

27.04.2024 - Sobota

Teplota: 17 / 5 - SkoroJasno

28.04.2024 - Neděle

Teplota: 21 / 10 - PoloJasno

Klášterky spouštějí prodej vstupenek

21. února 2024 - 18:12

Zpět na seznam článků

Na všech jednadvacet koncertů

Klášterky spouštějí prodej vstupenek

ilustrační snímek zdroj: archiv

Klášterní hudební slavnosti dnes zahajují prodej vstupenek na jednadvacet hudebních večerů, které se uskuteční od června do září na mnoha místech Jeseníků a okolí.

Inspirován mottem „Z českých luhů a hájů“ oslaví festival české hudební velikány.

Od 19. února lze zakoupit vstupenky i na nejvíce žádané koncerty, a to čtvero různých provedení cyklu symfonických básní Má vlast Bedřicha Smetany:

zahajovací koncert v Šumperku 13. června, kde zazní na historické nástroje v podání souboru Musica Florea pod vedením Marka Štryncla, v Jeseníku ji zahrají 21. července dva špičkoví klavíristé Ivo Kahánek a Miroslav Sekera, v Karlově Studánce předvedou 30. srpna části Mé vlasti harfistky Jana Boušková a Minja Stojanović, festival uzavře 30. září opět v Šumperku skladba inspirovaná Mou vlastí „Her Country“ skladatelky Nikol Bókové.

Uměleckým patronem letošního ročníku Klášterek se stal světově proslulý hornista Radek Baborák: „Patronát je čestná funkce, znamená to, že si s daným partnerem rozumíme a že se posluchači s mým jménem a mými projekty budou setkávat pravidelněji.“ Je to tak, nejprve se Radek Baborák představí sólově 30. června v mystickém klášteru Na Hedeči. Na koncertu 15. června v Šumperku se zapojí jako člen Afflatus Quintetu a v režii souboru Baborák Ensemble pak proběhne slavnostní závěrečný koncert 30. září, kde zazní výše uvedená Her Country.

Osobnost uměleckého patrona se významně propisuje rovněž do programu festivalu: „Letošní rok je specifický a oslavný pro díla českých autorů. Naším cílem proto bylo představit jak skladby známé, tak i některé zajímavosti, které se podařilo do programu dát právě s ohledem na probíhající připomínku mnoha výročí českých tvůrců“, přibližuje Baborák.

Festivalem tak bude znít česká klasická hudba v podání domácích i zahraničních interpretů. Po mnoha letech se tak do Jeseníků, konkrétně do Bílé Vody 23. června, vrací s duchovním programem Poznaňský chlapecký sbor.

Vůbec poprvé se koncert uskuteční v Rýmařově, kde kapli v Lipkách rozezní polský varhaník Waclav Golonka 1. července. V partnerském Mikulově se představí 4. července Czech Ensemble Baroque Quintet.

Polské Fraś Vinci Duo uvede Rozhovory strun 6. července v Maršíkově, 13. července představí slovenské Moyzesovo kvarteto dílo A. Dvořáka v Maršíkově.

Milovníci opery zamíří 15. srpna do Jeseníku na recitál tenoristy Petra Nekorance. Německý vokální soubor Amarcord se představí 17. srpna na Svatém Kopečku u Olomouce a o den později v Šumperku.

Poctu českým kantorům – hudebníkům složí 8. září v Rapotíně členové souboru Linha Singers. Příležitost posoudit rozdílné pojetí Stabat Mater od Vivaldiho a Pergolesiho bude 20. září ve Šternberku a 23. září si dají v Bruntálu Bacha na Šporcla.

Autor: red., Štěpánka Šoupalová, zdroj foto: KV

Fotogalerie

ilustrační snímek                           zdroj: archiv
program                                zdroj: KHS

Další články z rubriky

Štěpán Rak vystoupí v Šumperku

Štěpán Rak vystoupí v Šumperku

Světově uznávaný kytarový virtuos

Vladimír Javorský s kapelou v Šumperku

Vladimír Javorský s kapelou v Šumperku

Zahalí klášterní kostel do šansonového hávu

Svátek lásky 1. máj slaví kapela O5 a Radeček stylově

Svátek lásky 1. máj slaví kapela O5 a Radeček stylově

Pro fanoušky připravuje valentýnský koncert s filharmoniky

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.