Všechny oči se upírají na společnost Nvidia

Analýza
Pro náladu na akciových trzích nejspíš v tomto okamžiku nejsou důležitější hospodářské výsledky než tržby společnosti Nvidia za čtvrté čtvrtletí fiskálního roku 2024 končící 31. lednem 2024. Ty byly zveřejněny ve středu v noci po uzavření amerického akciového trhu.
Přetrvávající obchodní třenice mezi Čínou a USA a možné vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách se pro Nvidii může stát jedním z klíčových geopolitických rizik. Ilustrační foto: Depositphotos.com

Boom umělé inteligence (AI) je silnější než kdy dřív a začíná s sebou strhávat další a další akcie, takže se budou oči všech upírat právě sem. Analytici očekávají tržby 20,4 miliardy amerických dolarů, tedy meziročně o 238 procent vyšší, a EPS (zisk na akcii po zdanění, pozn. red.) 4,60 dolaru, tedy meziročně o 613 procent vyšší.

Jde patrně o dosud největší zaznamenaný nárůst mezi megakorporacemi. Ještě nikdy jsme neviděli firmu s tržní hodnotou 1 bilion dolarů, 12měsíčními tržbami 45 miliard a čistou ziskovou marží 55 procent růst tak šíleným tempem.

Níže uvedený graf ukazuje čtvrtletní tržby společnosti Nvidia a projekce analytiků, podle nichž během následujícího roku dosáhnou 25 miliard dolarů. To je zhruba čtyřnásobek tržeb z konce roku 2022, kdy se musela Nvidia vypořádat s propadem poptávky po poklesu ceny bitcoinu i s celkově nižšími technologickými výdaji, když se Silicon Valley muselo přizpůsobit vyšším úrokovým sazbám.

Zdroj: Boomberg a Saxo

Když se podíváme na geografické rozložení tržeb, uvidíme, že se v posledních dvou čtvrtletích rozparádil hlavně americký segment, ale výrazný byl i růst v Číně a na Tchaj-wanu. Singapur byl v uplynulém čtvrtletí znovu hodnocen samostatně a připsal si 15 procent veškerých tržeb. To je samozřejmě zvláštní, evidentně slouží pro legalizaci reexportu čipů Nvidia do zemí, pro něž patrně platí vývozní omezení.

Jak jsme v minulosti zdůrazňovali, pochází podstatná část tržeb Nvidie (37 %) z právě Číny a Singapuru, což se může vzhledem k přetrvávajícím obchodním třenicím a k možnému vítězství Trumpa v amerických prezidentských volbách stát pro Nvidii jedním z klíčových geopolitických rizik.

Překoná Nvidia znovu očekávání? A jaká je její pozice na trhu? V sedmi z posledních osmi případů předčila Nvidia očekávané tržby i EPS a nedávné signály od společnosti Arm i dalších firem z ekosystému AI svědčí o tom, že růst v nejbližší době nejspíš nezpomalí. My se přikláníme k názoru, že analytici růst Nvidie znovu podcení, i když tentokrát je nejistota 2,5x větší než obvykle.

Normální průměrná jednodenní změna je v případě tržeb Nvidie 4,3 procenta, ale akciové opce tentokrát počítají s 10,5 procenta. Abyste si udělali lepší obrázek o explozivním růstu kumulativních výsledků AI, nabízíme snímek z prezentace společnosti Nvidia pro potenciální investory (viz níže, pozn. aut.).

Zdroj: Prezentace společnosti Nvidia pro investory
Zdroj: Prezentace společnosti Nvidia pro investory

Co ale ocenění Nvidie? Odpovídá těmto vyhlídkám? Jak jsme upozorňovali v nedávné zprávě z akciových trhů, která se věnovala akciím společnosti Arm, jsou Arm i Nvidia naceněny výrazně výš než zbytek trhu, což ovšem vzhledem k růstu prodeje AI čipů není nic zvláštního.

Ale není to příliš? To samozřejmě záleží na tom, co od nich do budoucna očekáváme. Když newyorský profesor Aswath Damodaran, jeden z největších odborníků na oceňování akcií, nedávno psal o sedmi statečných, o Nvidii prohlásil:

„Nvidia a Tesla, kde zůstává dosud nezodpovězená otázka, jak bude nakonec vypadat jejich tržní podíl. Z historického pohledu nebyly automobilový průmysl ani výroba čipů nikdy odvětvími, kde vítěz bere vše, ale investoři evidentně počítají s tím, že to současný vývoj ještě může změnit.“

Dál Damodaran ve svém článku výslovně uvádí, že mu Nvidia navzdory tomu, že ve svých modelech pro stanovení hodnoty zohlednil výrazný růst umělé inteligence, připadá nadhodnocená. Zároveň si však trochu protiřečí, když přiznává, že sám akcie společnosti Nvidia vlastní.

PSALI JSME:
iPhone 15, IPO společnosti Arm a hospodářské výsledky Adobe

AI jako klíčový hybatel akciových trhů

Celý loňský rok hnal rozvoj umělé inteligence akciové trhy výš. Náš tematický koš tvoří 20 akciových titulů se značnými vazbami na její boom. Tržní hodnota těchto firem dosahuje deset bilionů dolarů a představuje zhruba 16 procent tržní hodnoty indexu MSCI World.

Z níže uvedené tabulky je patrné, že jde o skupinu firem, které mají značné ziskové marže a rostou téměř dvouciferným tempem. Analytici jsou navíc přesvědčeni, že akcie kolem umělé inteligence ještě dál porostou a průměrná celková ptiletá návratnost je výrazně vyšší než u zbytku trhu.

Když se podíváme na růst tržeb u této skupiny akcií, uvidíme, proč je trh z umělé inteligence tak nadšený. Když odhlédneme od Nvidie, dosáhl mediánový růst tržeb ve 2. čtvrtletí roku 2023 svého dna na meziročních dvou procentech a do 4. čtvrtletí už stihl vystoupat na meziročních 8,4 procenta. Pokud bychom do výpočtu zahrnuli i Nvidii, stoupl růst tržeb ve 3. čtvrtletí meziročně na 15,3 procenta a ve 4. nepochybně stoupne ještě víc.

Zdroj: Boomberg a Saxo

Nadšení kolem AI navíc evidentně dosáhlo rozměrů, jaké jsme neviděli od technologické bubliny v roce 2021 či od někdejší internetové horečky. Od 14. září 2023 zvýšila společnost Arm svou hodnotu o 102 procenta a společnost Super Micro Computer o 197 procent a obě tento rok čeká velký skok. V případě AI akcií se investoři znovu bojí, aby o něco nepřišli (FOMO, pozn. aut.).

U všech dlouhodobě významných technologií se ale zpočátku projevují tendence vytvářet bubliny, když se pro ně příliš rychle a snadno nadchneme a příliš extrapolujeme.

Příkladem neuvěřitelného nadšení a povyku kolem AI technologií jsou i nedávné zprávy o nejnovějším AI programu od OpenAI nazvaném Sora. Ten dokáže na základě textového vstupu vytvářet opravdu podrobná videa delší než kdy dřív. Boom umělé inteligence se tak nejspíš nebude nijak lišit od podobných cyklů v minulosti.

PSALI JSME:
Akcie: Horečka umělé inteligence žene trh do nových extrémů

Klíčové hospodářské výsledky pro tento týden

Kromě důležitých údajů z Nvidie se trh dozvěděl také hospodářské výsledky společností Walmart (úterý) a Home Depot (úterý). Tento týden je významný i pro světové těžařské giganty, jako jsou BHP, Rio Tinto či Glencore. Dolarové ceny železné rudy byly ve 2. pololetí loňského roku v průměru o 19 procent vyšší než ve stejném období roku předcházejícího, a tak analytici očekávají u BHP i Rio Tinto pozitivní míru růstu.

Bloomberg Industrial Metals Index, který je obecnějším ukazatelem cen průmyslových kovů, však ve 2. pololetí loňského roku, ve srovnání se stejným obdobím roku předcházejícího, v průměru poklesl a v důsledku toho očekávají analytici, že Glencore vykáže za toto období propad tržeb o šest procent.

Tento týden mají být zveřejněny hospodářské výsledky těchto významných firem: HSBC, Analog Devices, Synopsys, BAE Systems, Nutrien, Rivian, Fortesque, Zurich Insurance, Nestle, AXA, Booking, Copart, Intuit, MercadoLibre, EOG Resources, NU Holdings, Mercedes-Benz, Iberdrola, Pioneer Natural Resources, Danone, Anglo American, Wolters Kluwer, Rolls-Royce, Allianz, Deutsche Telekom, BASF a Berkshire Hathaway.

Autor je hlavní akciový stratég Saxo Bank
(Redakčně upraveno)

Ilustrační foto: Depositphotos.com

PSALI JSME:
Výhled na 1. čtvrtletí 2024 (4.): Rok kovů

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Investice

Portfolio lze diverzifikovat i pomocí deviz

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX, forex, pozn. aut.) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy.

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

E-shopy se odrazily ode dna, lidé už se nebojí ani neověřených prodejců

Průzkum
Po dvou letech propadu se tuzemským internetovým obchodům opět zvyšují tržby. Jak Finančním a ekonomickým informacím (FAEI.cz) sdělila společnost Heureka Group, v prvním letošním čtvrtletí se potvrdil pozitivní trend z konce loňského roku, oblast e-commerce tak meziročně vzrostla o čtyři procenta. Podle Asociace pro elektronickou komerci se lidé nebojí ani neověřených e-shopů.