Cool magazín

Zábavný cool magazín

Type to search

Dvě desetiletí bez bot: Instruktor pilates kráčí naboso i v tuhých mrazech. Dovedete si představit, že byste začali chodit bez bot?

Koncept kráčení naboso je pro Josepha DeRuva nedílnou součástí života.

Joseph DeRuvo pochází z amerického státu Connecticut a je mu 59 let. Na den, kdy se rozhodl odložit boty do skříně, si už přesně nevzpomíná, ale z nějakého důvodu si pamatuje, že to bylo přibližně pět let před uvedením prvního iPhonu na trh. No a to bylo v roce 2002. DeRuvo tak kráčí naboso už přes dvě desetiletí, popsal kanadský server CBC.ca.

Operaci nechtěl, sundal boty

Důvodem, pro který se rozhodl zout, byly deformity na chodidlech. Ty vznikly v důsledku běhání v teniskách. Lékař mu doporučil operaci, ale ještě před ní začal Joseph chodit bosý, protože pro bolesti už nemohl nosit obuv. Od doktora se navíc dozvěděl, že šrouby, které by mu při chirurgickém zákroku vložily do chodidel, obsahují kov, na který je DeRuvo alergický, a tím pádem operace nepřicházela v úvahu.

Bosý životní styl není jednoduchý

Po pár dnech bez obuvi si ale Joseph uvědomil zajímavou věc: bolesti ustupovaly a cítil se mnohem lépe. Rozhodl se tedy vyzkoušet „bosý životní styl“.

Nebylo to jednoduché. Přestože se rodíme bosí, společnost vyžaduje, abychom na veřejnost chodili v botách. Dnes už sice normy nejsou tak přísné, ale koncem 20. století ještě na bosé jedince v ulicích lidé nebyli zvyklí. Joseph se často setkával s tím, že ho odmítali vpustit do různých podniků, to ho však neodradilo. 

Nemění zvyky společnosti

Dnes by se určitě našli lidé, kteří by mluvili o diskriminaci a podobně, ale Joseph není typ, který by fňukal nebo šel hlavou proti zdi. A tak si jednoduše koupil volné sandály, které obouvá na místa, kde se obuv jednoduše vyžaduje. Nepotřebuje, aby se kvůli jeho potřebám měnily zažité zvyky, ani nechce nikoho pobouřit či rozzlobit.

Ostražitý krok, ale v zimě to bolí

Se stoupáním na ostré předměty si nedělá těžkou hlavu. Tvrdí, že stačí být pozorný a všímat si okolí. Tvrdí, že když vyjde z domu, začne být ostražitý a málokdy se mu stane, že by udělal krok, který by mu způsobil bolest. Výjimkou jsou zimní dny, kdy se na chodnících objeví posypová sůl. Chůze po ní podle Josepha opravdu bolí. Přesto se neobouvá ani v zimě, popsal kanadský server cbc.ca.

Autor: Petr Vyskočil, Zdroj: cbc.ca. Náhledová ilustrační fotografie: Pixabay.com/Pexels