Senioři z Havlíčkova Brodu plavou přes kanál La Manche. Do závodu se zapojili poprvé, ale určitě ne naposledy

SenSen - to je název organizace Senzační senioři, která pořádá už po desáté plaveckou štafetu nazvanou "Přeplavme svůj La Manche". Po celém Česku se plave v průběhu února.

V kraji Vysočina se zapojili senioři z havlíčkobrodského Senior pointu. Je to pro ně poprvé, ale nadšení z plavání u mnohých zřejmě přetrvá i po skončení závodu.

Pan Leonid chodí do bazénu pravidelně, proto se k akci přidal s nadšením. Uplave 700 metrů čtyřikrát týdně. Podobně je na tom pan Václav, který uplave během vyhrazené hodiny 40 bazénů, pan Václav dokonce 48. "Chodím plavat na přehradu nebo na rybníky, ale v zimě jsem neplaval, až teď s tou akcí," přiznává pan Zdeněk.

Ilona Loužecká, Simona Nováková a Nikol Bohačková ze Senior pointu seniorům počítají a zapisují uplavané metry

Jednou z nejaktivnějších plavkyň je paní Petrová, která uplavala za hodinu 56 bazénů. "Ale já jsem spíš ten mladší senior," směje se. Paní Iva chodí s kamarádkami cvičit, plavat přišla poprvé, ale určitě se do bazénu vrátí.

Město pomohlo

Ředitelka spolku Český červený kříž Havlíčkův Brod Ilona Loužecká objevila možnost zapojit se do "plavání přes La Manche" na poslední chvíli. Díky přístupu města se podařilo zdejší Senior point přihlásit a vyhradit v dané hodiny vždy dvě plavecké dráhy. Senioři navíc platí vstupné jen symbolickou korunu. "My jim počítáme metry, sčítáme je, ale zatím držíme v tajnosti, jak na tom naši plavci celkově jsou, protože se plave i jinde," vysvětluje Ilona Loužecká, která se těší na vyhlášení výsledků po skončení akce.

V bazénu mají senioři vyhrazené dvě dráhy

Její kolegyně Simona Nováková s pomocnicí zapisují každému jeho uplavané metry: "My na konci spočítáme jednotlivé metry a vyhlásíme naše nejlepší plavce," říká. Uplavané metry se navíc postupně navyšují. "My jak je tady sledujeme, tak vidíme, že ta kondice se jim zlepšuje, říkají, že je už tolik nebolí klouby, že vyběhnou kopeček, že se jim lépe dýchá. Bylo by fajn, kdyby chodili plavat i v rámci svého volna, protože je to výborná fyzická aktivita."

Spustit audio