Soud vyloučil veřejnost z hlavního líčení s psychiatrem Cimickým

foto Ilustrační foto - Psychiatr Jan Cimický (na snímku z 16. června 2010).

Praha - Obvodní soud pro Prahu 8 v případu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě ze znásilnění a vydírání, vyloučil veřejnost na výslechy svědků do konce dnešního jednání. V jejich výpovědích by totiž mohly zaznít citlivé informace. Ráno soudce Petr Novák vyslechl dva bývalé pracovníky Psychiatrické nemocnice Bohnice, do případu ale nové informace nevnesli. Hlavní líčení by mělo pokračovat příští týden ve čtvrtek. Cimický se dnešního jednání nezúčastnil, v minulosti obžalobu odmítl.

Obžaloba se týká 39 skutků, kterých se nyní pětasedmdesátiletý psychiatr podle státní zástupkyně dopustil mezi lety 1979 a 2019. Podle žalobkyně šlo převážně o pacientky Psychiatrické nemocnice Bohnice, kde Cimický dříve působil, a klientky centra duševního zdraví Modrá laguna, které psychiatr otevřel v roce 1996. Mezi poškozenými jsou také studentky, dva skutky se podle obžaloby staly i na jiných místech než v lékařských zařízeních. Žalobkyně pro Cimického požaduje tříleté vězení a zákaz vykonávání lékařské profese.

Před soudem dnes vypovídal psychiatr Zdeněk Šolle, který mezi lety 1990 a 1993 působil v Psychiatrické nemocnici Bohnice, i jeho manželka Barbora, která v léčebně ve stejném období pracovala jako zdravotní sestra. K Šollemu docházela jedna z Cimického pacientek. Lékař uvedl, že si nepamatuje, že by s ním o Cimickém žena mluvila. "Buď o tom nemluvila vůbec, a nebo v rámci jiných podobných věcí," řekl Šolle. Jeho manželka vypověděla, že jednu z hospitalizovaných žen ošetřovala jako zdravotní sestra, podrobnosti ale nevěděla.

Soudce následně z jednací síně vyloučil veřejnost, a to jak na zbytek dopoledního jednání, tak i na odpolední výslechy svědků. "Další průběh hlavního líčení bude proveden s vyloučením veřejnosti, a to z důvodu zachování mravnosti a dalších důležitých zájmů svědků," vysvětlil své rozhodnutí Novák. Neupřesnil, zda dnes plánuje výslech poškozených žen.

Obhájce Cimického Miroslav Kučerka novinářům o přestávce řekl, že nebude komentovat průběh jednání, a to jak veřejný, tak neveřejný. "My jsme říkali, že naše obhajoba nebude veřejná, tudíž náš další postup nebudeme komentovat veřejně," uvedl Kučerka.

Soud se případem začal zabývat na počátku roku, Cimický tehdy prohlásil, že trestné činy nespáchal, jeho chování bylo vedeno vždy s cílem léčit pacienta. Při dalším jednání vypovídali svědci, šlo o Cimického kolegy z Bohnic či lékařky poškozených žen. Soud vyslechl i dva novináře, kteří o chování Cimického mluvili s ženami kvůli chystaným reportážím či článkům.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 15.05.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je středa 15. května 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď