Hlavní obsah
Víra a náboženství

Vešebti - staroegyptská zádušní armáda sloužících

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Hlubek

Vešebt

Že pyramidy stavěla astronomická kvanta otroků, je překonaná hypotéza. Početné armády sloužících však skutečně existovaly. A jejich revírem byla primárně zádušní říše.

Článek

Starověký Egypt je říší, jež se může pyšnit vskutku důmyslnou záhrobní mytologií. Tehdejší kultura posvátného Nilu měla svůj vlastní osobitý systém božstev. Anup (Anubis) a Usirev (Osiris) pak představovali symboly překročení prahu podsvětí a přebírali vládu nad vším, co již nenáleželo světu živých.

Balzamovači, kanopy, obinadla, sarkofágy a kniha mrtvých.

Jakmile se urozený mrtvý vydal na svou poslední pouť, následovala dlouhá cesta příprav a tajemných obřadů. Kněží prováděli ústní rituál, mumifikaci, a orgány, které vyňali z tělní dutiny, uzavírali do nádob k tomu určených - kanop. Jestliže zemřelý měl za života své sloužící, nezřídka se stávalo, že byli zabiti, aby svého pána doprovázeli na jeho posmrtné cestě.

Krom sluhů se tak mezi doprovodem objevovali i domácí mazlíčci, ať už šlo o kočky, ptáky ibisy nebo dokonce krokodýly - tedy vše, co bylo posvátné. V případě sloužících však nastával časem problém. Když byli jednou zabiti, nemohli již sloužit nikomu dalšímu. Tento deficit kvalifikovaných sluhů se ale podařilo kompenzovat nápadem vpravdě znamenitým.

„Zde jsem!“

Namísto živých (zabitých) sluhů se tak stali populární takzvaní vešebtové - sošky vyrobené z fajánse, jež plnily pro zemřelého nejrůznější úkony, aby mu na onom světě nic nescházelo. Sošky mívaly podobu mumie a jméno konkrétního vešebta se nacházelo vyryto na jeho těle. Pokud zemřelý dotyčného vešebta zavolal, tak ten byl povinen se mu ohlásit slovy „zde jsem“. Poté začal vykonávat práci, k jaké byl předurčen. Každá soška totiž třímala v rukou různá nářadí. Krom drába, ten hrozil důtkami.

Počet vešebtů v hrobce závisel na tom, kým jste za života byli. Existují případy, kdy se v pohřební síni našly stovky či tisíce vešebtů, které se staraly o nebožtíkovo naprosté pohodlí. Tento symbol staroegyptské říše sice není tak známý jako terakotová armáda, avšak s ohledem na důvod, pro jaký vešebti celá tisíciletí obývali prostory temných komor, není ani o fous méně pozoruhodný.

Zdroj: Mumie, Tyldesley, Joyce

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz