Koncert před ruským velvyslanectvím v Praze podpořili velvyslanci z osmi zemí

foto Koncert Noise for Ukraine, který uspořádali členové týmů festivalu United Islands of Prague a Metronome Prague v blízkosti ruské ambasády při příležitosti druhého výročí ruské války proti Ukrajině, 24. února 2024, Praha. Vystoupení kapely Stargazer.

Praha - Více než 200 lidí a osm velvyslanců z Nizozemska, Dánska, Švédska, Finska, Litvy, Kanady, Belgie a Španělska a představitelé norského a irského velvyslanectví v Česku dnes odpoledne přišli podpořit koncert Noise for Ukraine. Koncert na podporu Ukrajiny pořádali členové týmů festivalů United Islands of Prague a Metronome Prague na náměstí Borise Němcova u budovy ruského velvyslanectví v Praze při příležitosti druhého výročí vpádu Ruska na Ukrajinu.

Fotogalerie

Nizozemský velvyslanec v ČR Daan Huisinga jménem zúčastněných zástupců deseti velvyslanectví na koncertu označil ruské napadení Ukrajiny za ilegální. Připomněl, že ruská agrese vůči Ukrajině nezačala před dvěma, ale před deseti lety anexí Krymu. V projevu také odsoudil ruské válečné zločiny spáchané na Ukrajině. "Ukrajinci bojují naši válku. Brání hodnoty, jako jsou demokracie, lidská práva a právní stát, na kterých stojíme," řekl.

Na ruském velvyslanectví v Praze podle producenta festivalů United Islands a Metronome Prague Davida Gaydečky stále působí sedm zaměstnanců, které na koncertu označil za zbabělce. Na zhruba jeden a půl hodiny dlouhém koncertu vystoupili například ruští písničkáři Nikolaj Jakimov a Alexej Ušarovský, DJ Negative a plzeňská kapela What's In The Box.

Organizátoři Noise for Ukraine se koncertem připojili k dalším občanským a kulturním aktivitám Dne za Ukrajinu. Jeho součástí je i večerní benefiční Koncert pro všechny slušný lidi ve Fóru Karlín, kde vystoupí Chinaski, Pokáč a Kašpárek v rohlíku. Organizátoři koncertem chtěli vyjádřit nesouhlas s ruskou agresí na Ukrajině a s nedodržováním lidských práv. Na akci také vzdali hold ukrajinským vojákům, kteří bojují za svobodu Ukrajiny.

Dva roky války na Ukrajině si vyžádaly desetitisíce až statisíce mrtvých a miliony uprchlíků. Ani jedna ze stran konfliktu neuvádí počet padlých vojáků. Podle posledních údajů evropského statistického úřadu Eurostat v EU žije 4,31 milionu ukrajinských válečných uprchlíků, kteří mají dočasnou ochranu. Nejvíce utečenců přijaly Německo, Polsko a ČR, která poskytuje dočasnou ochranu více než 370.000 lidí. Materiální či vojenskou pomoc, která se neustále zvyšuje, poskytly Ukrajině skoro všechny země Evropské unie a Spojené státy, ale i Austrálie nebo Kanada.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 21.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je úterý 21. května 2024

Očekáváme v 17:00 20°C

Celá předpověď