Ukrajina hlásí zabití 60 ruských vojáků. Moskva tvrdí, že dobyla vesnici Poběda

Ukrajinské síly zasáhly ruský výcvikový prostor na levém břehu Dněpru na jihu Ukrajiny, přičemž zemřelo zhruba 60 ruských vojáků, sdělila ukrajinská armádní mluvčí Natalija Humeňuková. O podobném ukrajinském útoku s asi 60 oběťmi z řad ruských vojáků informovala média také ve středu. Ruský investigativní portál Važnyje istorii mezitím zveřejnil jmenovitý seznam jeho obětí.

Sledovali jsme online Kyjev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský voják (ilustrační foto)

Ukrajinský voják (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Při novém úderu se ukrajinským silám podařilo zasáhnout ruský vojenský prostor blízko vesnice Podo-Kalynivka, kde právě cvičili ruští vojáci, sdělila podle ruskojazyčného vydání BBC Humeňuková. „Podle nejnižších odhadů se až 60 okupantů už určitě nevrátí na bojové pozice,“ citovala Humeňukovou agentura Unian. O dělostřeleckém útoku na ruské vojáky na levém břehu Dněpru už ve středu informoval zpravodajský kanál DeepState blízký ukrajinské armádě.

Ukrajina se i za války snaží bavit. Lidé podpořili vojáky za hudby a tance na dobročinném jarmarku

Číst článek

Ve středu rovněž několik zdrojů informovalo o ukrajinském raketovém úderu na ruský vojenský prostor u okupované Volnovachy na východě Ukrajiny, kde čekalo množství ruských vojáků na příjezd generálmajora. Portál Važnyje istorii uvedl, že při tomto útoku zemřelo nejméně 68 Rusů a že se mu podařilo ověřit rukou psaný seznam jejich jmen. Seznam se podle portálu šířil v chatovacích skupinách sdružujících ruské dobrovolníky.

Ruské ministerstvo obrany hlásí dobytí obce Poběda nedaleko Marjinky v ukrajinské Doněcké oblasti. Kyjev se k tomuto tvrzení Moskvy zatím nevyjádřil. Ukrajinský generální štáb předtím ve své operační svodce uvedl, že ukrajinští vojáci v tomto místě útoky ruských invazních sil odrážejí. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze v podmínkách války nezávisle ověřit.

„Na doněckém směru jednotky jižní skupiny vojsk osvobodily obec Poběda a zlepšily pozice podél přední linie,“ prohlásilo ruské ministerstvo obrany podle ruské státní agentury TASS, přičemž termínem „osvobození“ Moskva označuje dobytí a okupaci ukrajinského území.

Článek pokračuje pod online reportáží. 

Ukrajinský generální štáb ve svém pravidelném ranním hlášení přitom uváděl, že ukrajinští vojáci zadržují útoky invazního vojska v okolí obcí Heorhijivka, Novomychajlivka a také Poběda, které se nacházejí nedaleko Marjinky. „Nepřítel se tam pokusil prolomit obranu našich jednotek čtrnáctkrát,“ uvedla ukrajinská armáda.

Sociální geograf: Ukrajinští uprchlíci sami neví, jestli se mají rekvalifikovat, nebo čekat na návrat domů

Číst článek

Samotnou Marjinku, která je nyní podle médií naprosto zničená, Rusko dobylo na sklonku loňského roku. Město leží několik desítek kilometrů jihozápadně od Doněcku. Severozápadně od něj se nachází boji zdevastovaná Avdijivka, odkud Kyjev před několika dny stáhl své jednotky, a Moskva uvedla, že město zcela ovládla.

Ruské invazní síly jsou v poslední době na Ukrajině v ofenzivě. Podle nedávné zprávy amerického Institutu pro studium války (ISW) se Rusové snaží vést nejméně tři ofenzivní operace: v Avdijivce a jejím okolí, podél hranice mezi Charkovskou a Luhanskou oblastí, zejména ve směru na Kupjansk a Lyman, a také u Robotyne v Záporožské oblasti. ISW dále napsal, že zpoždění v západní vojenské pomoci Ukrajině pravděpodobně pomáhá Rusku útočit v několika sektorech fronty najednou s cílem vyvinout tlak na ukrajinské ozbrojené síly.

hof, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme