Americký herec Sandler se na Berlinale představil v roli kosmonauta Procházky

V nezvykle vážné roli se na filmovém festivalu Berlinale představil americký herec Adam Sandler. Ve sci-fi dramatu Kosmonaut z Čech ztvárnil velitele Jakuba Procházku, který se během osamělé poutě vesmírem utápí steskem po těhotné manželce Lence, uvedla ČTK.

Reklama

Procházkovu samotu umocňuje to, že se ho Lenka rozhodla opustit. Publikum film ocenilo potleskem a příznivě vyznívají i příspěvky německojazyčných médií, naopak kritiky v angličtině dílo švédského režiséra Johana Rencka v dobrém světle nevidí.

Kosmonaut z Čech z dílny amerického Netflixu, který se natáčel v Česku a kterého Berlinale zařadilo do sekce Special, vychází ze stejnojmenné knihy Jaroslava Kalfaře. Ta vyšla nejprve anglicky jako Spaceman of Bohemia. Kosmonaut Procházka, který se potýká s nedostatkem spánku, problémy s technikou a steskem po ženě, míří na lodi Jan Hus v rámci české vesmírné mise k tajemnému Čoprově mračnu (Chopra Cloud) viditelnému ze Země. Dalekou kosmickou výpravu kamsi za Jupiter přitom neorganizuje americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), ale malá středoevropská země, která soupeří s pomalejšími Jihokorejci.

„Je to mise východoevropské provenience, což znamená, že nic není v lesku NASA. Právě naopak, kamery na palubě odcházejí jedna za druhou, hlučná toaleta ho (Procházku) nenechá v noci spát. Vše jde pro něj tak špatně, že když se připojí ke globální tiskové konferenci, aby oslavil své hrdinství, tak dostane od veřejnosti dotaz na to, jaké je to být nejosamělejším člověkem na světě,“ napsal hollywoodský portál Deadline.

Zastaralé a problematické technické vybavení a velké mobilní telefony však patřily k prvkům, které publikum po dnešním promítání v kině Haus der Berliner Festspiele kladně hodnotilo. „To se mi moc líbilo,“ řekl ČTK jeden z diváků. „Za dobrý nápad považuji i pavouka,“ dodal.

Zajímavostí je, že i přes všelijak fungující techniku má Procházka spojení s řídicím střediskem v Česku bez časové prodlevy. To, jak kosmonaut ve filmu zmiňuje, je možné díky komunikačnímu systému CzechConnect.

Zmíněný pavouk vystupuje v obří velikosti jako vesmířan, kterého na palubu lodi přilákala Procházkova samota. Zda je pavouk skutečný, závisí na interpretaci každého. „Jsem skutečný jako ty,“ odpovídá pavouk Procházkovi, který se obává, zda nemá halucinace.

S pavoukem, kterému dá jméno Hanuš po domnělém tvůrci staroměstského orloje, pak Procházka čelí okolnostem své samoty.

Podle portálu Deadline to vše na chvíli jistým způsobem funguje. „Ale rozsekávání a střídání mezi Jakubovou vesmírnou samotou a světem dole, kde se těhotná Lenka trápí budoucností nenarozeného dítěte, začnou být trochu únavné. Obzvláště pak množstvím vzpomínek, které se do toho začnou mísit,“ poznamenal server.

Deadline se rovněž domnívá, že vše působí zdlouhavě. „Svádí to k myšlence, zda scénář vzniklý adaptací románu Kosmonaut z Čech od Jaroslava Kalfaře vlastně není jen obyčejnou literární interpretací písně Rocket Man od Eltona Johna,“ uvedl portál. Elton John totiž v písni zpívá o astronautovi, kterému chybí Země a manželka a že vesmír je osamělým místem. Deadline v závěru poznamenává, že je chvályhodné, že do filmu Sandler šel, když v něm není ani za mák humoru.

List The Guardian na svém webu uvádí, že je škoda, že ve filmu chybí jakékoli vtipné repliky, ačkoli je Sandler umí. „A pokud jde o Lenku, její role je žalostně nedopsaná. Vůbec nevíme, jak se mohla do Jakuba zamilovat, nebo proč se nyní zdá, že by se do něj v rámci jakéhosi zázraku kosmického zjevení mezigalaktické sympatie mohla znovu zamilovat. Je to vesmírný let do nikam,“ dodal The Guardian.

Ačkoli The Guardian postrádá humor, část publika se dnes při některých scénách opakovaně smála reklamám na produkty sponzorů české mise, které byl Procházka nucen propagovat. Hned v úvodu to byl například lék AntiQuease proti žaludeční nevolnosti při cestování. Některé pobavil i pavoukův zájem o nugátový krém.

Zatímco The Guardian film přirovnal k letu do nikam a Deadline psal o přílišné rozvláčnosti, rakouský portál film.at naopak ocenil podle něj působivé scény ve stavu beztíže, rozvíjející se přátelství mezi Procházkou a pavoukem a také to, že film vytváří napětí až do konce.

Příznivě film hodnotí berlínský deník Berliner Morgenpost, který roli Procházky vidí jako Sandlerovu největší misi. „Mohla to být satira, ale zfilmování (románu) je hlubokým hledáním duše a opravdovou vesmírnou operou s gigantickými obrázky kosmické mlhoviny,“ napsal list.

Zdroj: ČTK

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama