Hlavní obsah
Cestování

Údolím Bobrůvky na dvě zříceniny a zámek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Koruna Vysočiny

Zámek Mitrov

Poznejte krásný kout Vysočiny skrývající se okolo říčky Bobrůvky. Šestnáctikilometrový výšlap bude korunovaný návštěvou dvou hradních zřícenin a jednoho zámku.

Článek

Trasy výletu: Strážek - Podmitrov - Mitrov - Bukov - Nivy - Habří - Podmitrov - Strážek

Pusťte se po modré turistické značce, jež vás dovede ke zřícenině hradu Mitrov. Ta se nachází na vyvýšeném hřebeni obtékaném ze tří stran řekou Bobrůvkou, hrad nechal vybudovat v 80. letech 13. století Demeter z Bukové. Do dnešních dní se z něj dochovaly zbytky hradeb a příkopů, rozvaliny paláce a hranolové věže s gotickým oknem. V roce 1415 se hrad Mitrov dostal do majetku Viléma z Pernštejna a Pernštejnové jej pak drželi do roku 1589. To už byl ale hrad pustý a postupně chátral.

Foto: Koruna Vysočiny

Zřícenina hradu Mitrov

Pod hradem kdysi ležela ves Podmitrov, kde ještě začátkem 20. století stával vrchnostenský lihovar a mlýn. Donedávna byla lokalita spojená s oblíbeným rekreačním a restauračním zařízením hned vedle křižovatky turistických cest. Podmitrovský penzion je však aktuálně mimo provoz. Od zříceniny se proto můžete vrátit na příjezdovou asfaltovou komunikaci, po níž dojdete k nejbližší křižovatce – před sebou uvidíte osadu Mitrov s dominantou v podobě zámečku Mitrov. Na jeho místě kdysi stávala tvrz, která byla v 17. století přestavěna na zámek a koncem 19. století přebudována v novogotickém stylu. V průběhu 2. světové války objekt využívala mládežnická organizace Hitlerjugend, po válce Katolická charita a nakonec v něm zakotvil domov pro seniory. Volně přístupný je však zrevitalizovaný zámecký park. Kdybyste už náhodou začali pociťovat hlad nebo žízeň, nabízí se možnost občerstvení v nedaleké restauraci, která se specializuje na kuchyni zpracující biomaso z místní farmy. Poté, co projdete osadou, vydejte se po hlavní silnici k nedalekému Bukovu.

Foto: Koruna Vysočiny

Zámek Mitrov

První zmínka o obci pochází z roku 1285, kdy Bukov (dříve Bukovou) s okolním panstvím vlastnil již zmiňovaný Demeter z Bukové. Vesnice je zajímavá především dominantou kostela svatého Jakuba Většího z přelomu 13. a 14. století, přičemž k vesnici i kostelu se váže pověst s reálným základem o tamním děvčeti, o něž se ucházeli pan Petr Čížovský z Čížova a Mitrova a ještě jeden rytíř. Její ruku měl získat ten, kdo dojede dříve na určené místo u rybníka na návsi, a to od staré formanské hospody Na Bukovské (objekt s letopočtem vzniku 1596 ve štítě stojí nad obcí u silnice z Dolní Rožínky směrem na Tišnov). Dnes tragickou událost z roku 1608, jež se odrazila v legendě, připomíná smírčí kámen v podobě mramorové desky zazděné do pomníku padlých z první světové války.

Foto: Koruna Vysočiny

Kostel v Bukově

Za kostelem odbočte vpravo mezi domy a dojděte po proudu Bukovského potoka až na konec zpevněné cesty. Držte se nejdříve vpravo okraje lesa, pak vás vyšlapaná pěšina dovede a převede přes přítok Bukovského potoka a vyústí na cestu částečně obkružující kopec se zříceninou hradu Lísek (Bukov, Bukovec, Buková). Po ní se dejte vlevo a na okraji louky odbočte cestou vpravo, která vás zavede až ke zřícenině. Hrad se nachází na soukromém pozemku, tudíž vstup je pouze na vlastní nebezpečí s tím, že v místě je třeba dodržovat příslušné pokyny, které zahrnují i zákaz rozdělávání ohňů a pohyb po vyznačených cestách.

Foto: Koruna Vysočiny

Zřícenina hradu Lísek

Strážní hrad je zmiňován v roce 1285 v souvislosti s jeho majitelem, opět Demeterem z Bukové. Hrad poté střídal držitele a již v roce 1504 je uváděn jako pustý. Dodnes je patrný příkop, zbytek válcové věže, paláce, hradeb a přilehlých hospodářských budov. Před čtyřmi desítkami let prošla zřícenina archeologickým výzkumem, kdy došlo k nálezům drobných předmětů, hlavně střepů z nádob, několika mincí ze 13. století, kostí hospodářských zvířat, ale i velkého množství hrotů šipek ze samostřílů. Což vedlo i k domněnce, že hrad byl možná před svým zánikem dějištěm bojů.

Hradní zřícenina má také svoje strašidlo. Je jím zakletá víla, která se mezi rozvalinami objevuje v pravé poledne, nicméně podle legendy není dvakrát vstřícná k turistům mužského pohlaví, takže se mějte na pozoru.

Foto: Koruna Vysočiny

Výhled z Lísku

Od hradu se pak pusťte stejnou cestou zpět, ale na rozcestí uhněte vpravo, až dojdete k asfaltce, po které běžte vpravo. Zavede vás do osady Nivy, kde sice končí, ale pokračující pěšinka míří až k modré turistické značce, po níž se dáte vpravo a dojdete do Habří, malé vesničky, avšak najdeme zde i muzeum Svobodný statek č. 1 zaměřený na historii vsi a dvora. O kousek dál můžete rovněž využít samoobslužný bar penzionu. Poté se vraťte zpět na modré značení, které vás dovede zpět do Strážku.

Foto: Andrea Buchtová

Muzeum Svobodný statek č. 1

Zdroj:

regionální web Koruna Vysočiny

Zámek Mitrov: https://www.korunavysociny.cz/turisticke-cile/1012-zamek-mitrov

Hrad Mitrov: https://www.korunavysociny.cz/turisticke-cile/1707-zricenina-hradu-mitrov

Hrad Lísek: https://www.korunavysociny.cz/turisticke-cile/1420-zricenina-hradu-bukov-lisek

Legenda o Lísku: https://www.korunavysociny.cz/turisticke-cile/toulky-historii/povesti/2503-vila-u-zriceniny-bukova-hleda-muze-k-utancovani

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz