Hlavní obsah
Psychologie

S manipulativním narcisem pomůže technika zvaná Grey Rock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: RDNE Stock project (Pexels)

Vztahy jsou občas peklo, ale s technikou Grey Rock sebou nemusíte nechat manipulovat.

Jednání s osobou s narcistickou poruchou osobnosti nebo obdobnými rysy chování není jednoduché, zvláště jedná-li se o člověka, s nímž žijete v jedné domácnosti. K tomuto účelu můžete použít techniku Grey Rock.

Článek

Narcistické chování je typické především arogancí, sebestředností a nízkou mírou empatie. Člověk s takovýmto přístupem je obvykle přesvědčen o vlastní nadřazenosti a komunikace s ním může být velmi obtížná, zvláště pokud se s ním musíte setkávat prakticky na denní bázi, ať už v práci (s kolegy, nadřízenými či podřízenými), nebo v soukromém životě.

Především vztahy rodinné, tedy partnerské či na úrovni rodič-dítě, s člověkem s narcistickou poruchou osobnosti nebo narcistními povahovými rysy mohou přerůst až do toxického charakteru, jelikož často nelze přejít do takového stavu, kdy se lidé v takových vztazích přestanou zcela stýkat. V zájmu zachování alespoň relativně pozitivní či neutrální povahy vztahu je tak vhodné využívat účinné techniky jednání s narcistickým člověk. Mezi tyto patří především metoda Grey Rock.

Specifika narcistického chování

Narcisismus, jako řada jiných poruch osobnosti, má své spektrum a pouze ti, kteří se nachází na nejvyšší úrovni tohoto spektra jsou jím zpravidla diagnostikováni. Důvodů pro vznik a rozvoj narcistních povahových rysů až poruchy osobnosti bývá hned několik, standardně se mluví o třech základních vlivech, a to environmentálním, genetickém a neurobiologickém. Standardně jsou rozlišovány dva typy osobností s těmito rysy – jedná se o narcisty grandiózní nebo zranitelné. Původ i projevy se mohou u obou typů narcismu trochu lišit, v konečném důsledku však aplikují obdobné vzorce chování – liší se následná reakce na to, jak je vnímá okolí.

Typické rysy chování narcisty

Typickým rysem chování narcisty je pocit, že mají přirozený nárok na vše, na co si vzpomenou nebo co považují za důležité. Současně mívají tendence k manipulativnímu jednání (nejdříve mají snahu udělat dojem na druhé, jakmile si však získají jejich náklonnost, přechází obvykle do druhé polohy, kdy projevují snahu o kontrolu jejich života, jelikož mají pocit, že jejich potřeby jsou vždy přednější) a potřebu být obdivovanými. Mezi další velmi specifické rysy pak patří nedostatek empatie a vysoce rozvinutá arogance spojená se závistí, žárlivostí a touhou být ve všem nejlepší.

Jak při jednání s narcistní osobou využít techniku Grey Rock

Jelikož s osobami, které se nacházejí na spektru narcisismu nebo vykazují známky toxického chování je člověk nucen jednat alespoň občas (například v profesionálním životě), je vhodné si osvojit některou z technik, které vám umožní zachovat si nadhled. Takovou technikou je právě Grey Rock (neboli „šedý kámen“), jež vám pomůže odradit narcistu, aby na vás uplatňoval své specifické postupy (aroganci či snahu vás manipulovat). Hlavním principem techniky (obdobně jako u metody stonewalling) je určitá forma emočního odstupu, která se uplatňuje prostřednictvím několika specifických kroků.

Kdy a jak aplikovat techniku Grey Rock

Technika Grey Rock je vhodná především pro osoby, které jsou nuceny s nějakým narcistou jednat prakticky na denní bázi. V profesionálním životě lze problém s obtížnou komunikací nebo silným důrazem na osobní nadřazenost touto technikou velmi dobře odstínit, budete-li se dle jejích pokynů striktně držet pouze pracovních záležitostí. Situace bývá horší v případě, že se s narcistou setkáváte v soukromém životě, tedy pokud se narcistickými povahovými rysy vyznačuje váš partner či rodič, nebo třeba i dítě.

Hlavním cílem narcisty při jednání s lidmi je vyvolat v nich určitou citovou odezvu, kterou pak využívají ve svůj prospěch, ať už je to náklonost, závist, rozrušení, nebo třeba nenávist či vztek, jakákoliv citová angažovanost znamená získání plné pozornost posluchače. Hlavní obranou proti tomuto jednání je tak citový odstup, který je symbolizován právě v názvu techniky, tedy neutrální postoj šedé skály.

Postupy uplatňované při technice Grey Rock v profesní oblasti

Hlavní princip techniky Grey Rock spočívá ve snaze nepoužívat během komunikace s narcistou citově zabarvené přístupy. Setkáváte-li se takovou sobou v pracovní sféře, měli byste na jakoukoliv konverzaci reagovat neutrálně, věcně, formálně a profesionálně. Pokud se s vámi pokusí navázat řeč na soukromé téma, držte rozhovor rovněž v neutrální rovině, minimalizujte oční kontakt, odpovídejte stroze a stručně, ideálně jednoduchými frázemi, jednoslovně nebo jen prostřednictvím citoslovci „hm“ a „ehm“. Kromě uvedeného Grey Stone metoda také radí, abyste se neustále něčím rozptylovali – pokud narcista nemá vaši plnou pozornost, nejste pro něj dosti atraktivním cílem.

Během hovoru se tak často dívejte do telefonu, prohlížejte si knihu či časopis, nebo svou pozornost jednoduše soustřeďte na nějaké vlastní myšlenky, ideálně na svou oblíbenou osobu apod. Velmi důležité ovšem je, abyste za žádných okolností narcistní osobě neodhalili skutečnost, že metodu Grey Rock používáte, jednalo by se o informaci, kterou by ve snaze o to, vás zmanipulovat, mohl velmi dobře využít.

Technika Grey Rock v rodinných vztazích

V případě, že se s narcistou setkáváte v soukromém životě a jedná se o někoho, s kým nelze jednoduše ukončit veškerý kontakt, pomůže vám technika Grey Rock lépe se vypořádat s opakujícími se problémy, jež mohou mít vliv především na harmonické rodinné vztahy i psychické zdraví jednotlivce. Ideální je osvojit si v konverzaci s narcistickým člověkem několik návyků, díky nimž se rozhovor nebo společně strávený čas obecně nerozvine až do takové úrovně, že by vás začal negativně ovlivňovat.

Pro přímý kontakt si připravte neutrální výraz ve tváři, používejte nižší tón hlasu a odpovídejte v jednoduchých větách nebo několika frázemi, které můžete opakovat. Nikdy se nepouštějte do hádky, neargumentujte a pokud na vás začne narcista dorážet, neangažujte se. Vždy preferujte raději jinou než přímou formu komunikace, ideální je elektronická nebo textové zprávy. A vždy si dejte na čas a odpovídejte se zpožděním. Jakmile narcistní osoba nedosáhne potřebné emoční odezvy, změní se její přístup k vám. Cílem narcistického chování je posílit vlastní sebevědomí, neutrální postoj však dosažení tohoto cíle vylučuje. Dlouhodobá aplikace techniky Grey Rock tak může vést k vyvážení vztahu.

Závěr

Jednání s narcistickou osobou není jednoduché, a ne vždy se mu dokážete vyhnout. Narcisté, tedy osoby na spektru narcisistické poruchy osobnosti, mají velkou potřebu získávat od svého okolí uznání a obdiv a často sklouzávají do tendence svým okolím manipulovat, aby se jim dostávalo potřebné emoční odezvy, která je posiluje. Pokud musíte s takovým člověkem spolupracovat či žít, můžete využít techniku Grey Rock spočívající v citovém odstupu a neutrální reakci na narcistické chování. Jejím výsledkem může být až harmonizace vzájemného vztahu.

Zdroje

1)    Narcissism: Symptoms and Signs

2)    Can the Grey Rock Method Protect You From Toxic Behavior?

3)    What Is the Grey Rock Method?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz