Istanbulská úmluva: ČT tvrdě napomenuta za Události

22.02.2024 17:50

Reportáž o divadelním představení, které velmi návodně prezentuje politické téma Istanbulské smlouvy. Události ČT z konce ledna se staly předmětem zájmu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, která televizi vytkla zcela nevyvážené informování.

Istanbulská úmluva: ČT tvrdě napomenuta za Události
Foto: Screen vysílání ČT1
Popisek: Reportáž o divadelním představení „Istanbulská úmluva“

Česká televize má problém u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Ta veřejnoprávního vysílatele upozornila na porušení zákona v hlavní zpravodajské relaci Události. Za to dostala televize ostrou výtku s výzvou, aby do sedmi dní situaci napravila.

Šlo o vysílání z 24. ledna, kde byla podle radních nevyváženě představena Istanbulská smlouva.

Editor vydání totiž dostal originální nápad spojit dvě reportáže. V první bylo referováno o projednávání tohoto mezinárodního dokumentu v Senátu. A hned poté se divák dozvěděl o divadelní hře, kterou o Istanbulské úmluvě nazkoušeli čeští umělci.

První reportáž byla uvedena informací, že ČR dokument podepsala už před osmi lety a jeho ratifikaci podpořil i prezident Petr Pavel.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 46045 lidí
Hovořil v ní ministr Pavel Blažek, podle kterého má spíše symbolický význam, a následně dostali zhruba stejný prostor Michael Canov za odpůrce a Adéla Šípová za zastánce.

A poté už došlo na představení v pražském A studiu Rubín. Dílo režisérky Barbary Herz bylo představeno jako „dokumentární inscenace“.

Dílo vzniklo ve spolupráci s neziskovou organizací Otevřená společnost a redaktorka ji představila jako „sondu do osobních vztahů a nerovností“.

„Jak je možné, že v podstatě velmi krátký a neškodný dokument, který má pomoci obětem domácího a sexualizovaného násilí, jak může vyvolat tak obrovské vášně,“ ptala se režisérka s pohledem upřeným do kamery. Chtěla prý ukázat „zvláštní teatralitu té debaty“.

Do toho tvůrci reportáže střihli ze samotné hry výklad o tom, že mužská nadřazenost je normální, protože i bůh je otec.

A redaktorka Pavla Sedliská objasnila, že základní dělicí linie vede mezi „zastánci tradiční rodiny“ a „liberály“. K zobrazení této linie přistupují tvůrci „s groteskností a nadsázkou“. Herec Dan Kranich popsal přístup jako „nadhled, který zároveň bodne“, ale rozhodně prý nejde o agitku.

Do reportáže o divadelním představení redaktorka následně přimíchala informaci, že v loňském roce bylo na policii oznámeno 917 případů znásilnění, ale podle studií je nahlášeno asi jen deset procent případů.

K tomu v reportáži následně hovořila Marta Smolíková, ředitelka neziskové organizace Otevřená společnost.

Tato neziskovka vznik představení podle redaktorky „iniciovala“.

Reportáž končí záběrem na herce ve vytahaném tílku, který mává obrovskou pomlázkou a přitom tvrdí, že „to my jsme tady oběti“.

Spojení reportáže z parlamentu a z divadla, do které navíc byly vloženy selektované informace ze statistik, vytvořilo podle Rady pro rozhlasové a televizní vysílání velmi manipulativní rámování.

„Ačkoliv se reportáž ústy reportérky nebo mluvčích explicitně nevyjadřuje pro přijetí úmluvy, zazněly v reportáži argumenty v její prospěch, aniž by byly vyváženy oponentním postojem,“ shledali radní. Tím byl zvýhodněn jeden z názorů.

Jenže České televizi coby veřejnoprávnímu vysílateli ukládá nejen etický kodex, ale i zákony povinnost dodržovat zásady objektivity a vyváženosti.

Tyto zásady podle radních byly ve druhé z obou reportáží porušeny.

Istanbulská úmluva byla předmětem sporů už v minulosti. Za negativní postoj čelil kritice například kněz Petr Piťha, v České televizi se do jeho dehonestace zapojil pořad 168 hodin, kde vystupoval Tomáš Halík a současně jemu blízký teolog Ivan Odilo Štampach. Halík tvrdil, že kněz je mimo rozum a realitu a o Istanbulské úmluvě diváky přesvědčoval, že „ten dokument především hájí důstojnost ženy“.

Anketa

Mají čeští zemědělci proč protestovat?

97%
2%
hlasovalo: 46441 lidí
Senát úmluvu v lednu nakonec odmítl. Skupina jejích zastánců se však obrátila na Poslaneckou sněmovnu, aby pokračovala v ratifikaci, což by umožnilo tuto otázku v horní komoře otevřít znovu.

V dopise, adresovaném předsedkyni sněmovny Markétě Pekarové Adamové, je negativní stanovisko horní komory nazýváno jako „zamrzlý ratifikační proces“.

„Neschválení Úmluvy v Senátu bylo pro mnohé oběti domácího násilí a organizace, které je podporují, obrovským zklamáním, přesto však nepovažujeme proces schvalování za navždy ukončený. Poslanecká sněmovna však ještě může tuto obrovskou deziluzi občanského sektoru zvrátit. Pokračováním v již započatém projednávání Úmluvy ve Sněmovně, kdy text byl poslancům rozeslán jako tisk 486/0 dne 30.6.2023 a Vámi byl doporučen k projednání dne 2.8.2023, přičemž jste zpravodajkou tisku určila poslankyni Ing. Barboru Urbanovou, máte příležitost ukázat, že je hlas všech obětí trestných činů vyslyšen a že se naše společnost nebojí postavit proti násilí a diskriminace,“ žádá Pekarovou Adamovou podepsaná osmička senátorů, mezi kterými jsou Václav Láska, Marek Hilšer nebo David Smoljak.

Jejich kolega Zdeněk Hraba ironicky poznamenal, že výzvami k obejití vůle Senátu popírají jeden z hlavních principů úmluvy, která jasně uvádí, že „ne znamená ne“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Istanbulská úmluva je na první pohled nevinný dokument, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseChristian , 22.02.2024 19:50:12
ale jinak je to zrada, hnus, neziskovky by mohly chodit do rodin a ničit vám vaše děti. Jen ..... hlasoval pro...

|  19 |  0

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…