Menšík na turnaji v Dauhá zaskočil světovou pětku Rubljova, čeká ho semifinálová premiéra

Osmnáctiletý tenista Jakub Menšík porazil v Dauhá překvapivě světovou pětku Rusa Andreje Rubljova 6:4, 7:6 a postoupil poprvé na turnaji ATP do semifinále. Rodák z Prostějova vyřadil nasazenou jedničku za hodinu a 38 minut a pokračuje v Kataru v životním tažení. V boji o finále narazí na Francouze Uga Humberta, nebo jeho krajana Gaëla Monfilse.

Dauhá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Menšík

Jakub Menšík | Zdroj: Profimedia

Menšík, který startuje v Dauhá díky výjimce pro mladé hráče, navázal na triumfy nad Britem Andym Murraym a Španělem Alejandrem Davidovichem z předchozích kol. Dosud hrál mezi elitou jen vloni na grandslamovém US Open a letos na Australian Open.

Po úspěšném vystoupení v Kataru se příští týden poprvé posune do první stovky světového žebříčku, kde bude nejmladším hráčem.

Talentovaný český tenista neztratil v utkání s Rubljovem ani jednou servis a odvrátil všech šest brejbolů. Zahrál 21 vítězných míčů, udělal jen šest nevynucených chyb a pomohl si deseti esy. Připsal si také první vítězství nad hráčem z první desítky světového žebříčku.

„Co k tomu říct? Je to neuvěřitelný týden. Od začátku tu hraju velmi dobře. Věděl jsem, že mohu s takovými výbornými hráči hrát. Je to neuvěřitelný pocit, dostat se do semifinále a porážet takovéhle hráče. Cítím se úžasně. Doufám, že takhle budu hrát i zítra v semifinále,“ řekl Menšík v rozhovoru na kurtu.

První set získal 116. hráč světa díky brejku v sedmé hře. Po 38 minutách doservíroval úvodní sadu do konce. Proměnil hned první setbol.

Ve druhé sadě se Menšík dostal několikrát do těžkých situací, všechny ale ustál. Nejprve ve čtvrtém gamu otočil při vlastním servisu nepříznivý stav 0:40, později odvrátil za stavu 5:6 také Rusův setbol.

Ve zkrácené hře sice český tenista prohrával 3:5, díky třem míčkům za sebou ale vývoj otočil. Za stavu 6:6 poslal Rubljov míč do sítě a Menšík druhý nabídnutý mečbol v utkání vzápětí využil.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme