Jak na to, aby ručníky nebyly zašedlé, tvrdé či zatuchlé? Stačí dodržet několik zásad

 Tipy a inspirace 
22. února 2024 18:22 / Ema Maxová
  0
📷
1 fotografie v galerii
Nadýchané ručníky poznáte na první pohled Pixabay
Ani sebekrásnější koupelna nebude perfektní, pokud v ní budete mít zaprané, tvrdé nebo dokonce zatuchlé ručníky. Přitom udržet ručníky a osušky v perfektním stavu není tak složité, jak se zdá. Stačí dodržet několik zásad.

Utřít se po koupeli měkoučkým a voňavým ručníkem je radost. Jenže pokud nevíte, jak ručníky správně prát, může se vám stát, že po pár pracích cyklech máte ručníky zašedlé a tvrdé. A pokud máte v koupelně permanentně vlhko, tak pravděpodobně dříve či později začnou i čpět zatuchlinou. Přitom stačí znát jednoduchá pravidla a svým osuškám a ručníkům značně prodloužíte životnost.

Vše začíná výběrem

Pokud chcete mít ručníky co nejdéle nadýchané, je třeba na to myslet už při jejich nákupu a před lacinými nekvalitními kousky dejte přednost těm kvalitním. Co je třeba sledovat?

  • materiál
  • gramáž
  • délku vláken
  • barvu
  • výrobce

Hlavní účel ručníku je, aby utíral, tedy byl savý. Zajistí to přirozená vlastnost suchého trubicovitého bavlněného vlákna, které přirozeně nasává vlhkost. Když chcete mít tedy dobré ručníky, nejlépe tedy ručníky z bavlny, tak musejí být vyrobeny z kvalitní a čisté bavlněné příze. Nejkvalitnější bavlna pochází z Egejského poloostrova a Egypta - oblasti, kde je málo srážek.

Stejně důležité jsou vlákna použitá na přízi. Existují dlouhá (česaná příze) nebo krátká (vřetenová příze). S vřetenovou přízí se setkáte u pracovních ručníků, ale většina z nás, má už doma froté ručníky z dlouhých vláken. Příze z dlouhých vláken má vyšší schopnost nasávat vlhkost, je pevnější a má vyšší životnost.

Co se týká gramáže, ta by měla být u ručníků a osušek větší než 400g/m2.

Co dělat, než začnete ručník používat

Před prvním použitím nejprve ručníky a osušky dvakrát po sobě vyperte. Volná vlákna se v ručnících uvolní, zbylá se zase naopak utáhnou a z ručníku se navíc vyperou veškeré chemické látky a změkčovadla přidávaná při výrobě.

Ručníky neperte současně s oblečením obsahujícím klasické a suché zipy, které mají ostré hrany a mohou z nich vytahat vlákna. Pokud vlákna z ručníku trčí, nikdy je nevytahujte a vždy je zastřihněte nůžkami. Vytáhnutí vláken by narušilo další vlákna v ručníku.

Na aviváž zapomeňte

Ručníky by se měly měnit a vyprat alespoň jednou týdně. A rozhodně nepoužívejte aviváž. Ta totiž vlákna „slepí“ navždy k sobě a ručník tak ztratí svou hebkost a měkkost.

Kvalitní froté ručníky a osušky můžete vždy vyprat na 60 °C. Pokud narazíte na symbolech praní na nižší hodnotu, ručník nekupujte a hledejte kvalitnějšího dodavatele. Je třeba při praní rozlišovat i podle barvy.

Bambusové ručníky

Bambusové ručníky mají díky příměsi bambusových vláken výborné vlastnosti a nezapáchají jako klasické ručníky, protože jsou antibakteriální. Bambusové ručníky a osušky se musejí prát na 40 °C a hlavně bez aviváže, aby nedošlo ke ztrátě savosti. Sušit by se měly při nižší teplotě.

Plážové osušky

Plážové osušky perte zvlášť a nepřeplňujte nikdy pračku, vlákna se mohou polámat. Před samotným praním plážovou osušku venku vytřepejte, abyste ji co nejvíce zbavili písku, prachu a dalších nečistot. Osušky a ručníky perte vždy raději zvlášť od ostatního prádla. Mají tendenci vstřebávat barvy z ostatního oblečení, línat a zachycovat uvolněné žmolky, díky čemuž pak praní ztrácí svou účinnost.

Hodně prášku škodí

Pokud jsou ručníky hodně ušpiněné, láká nás to přidávat větší množství prášku na praní. Příliš mnoho pracího prášku ale ručníkům a osuškám škodí. Více pracího prášku tak nikdy neznamená lepší výsledek, ale právě naopak. Příliš mnoho pracích prostředků se usazuje ve tkanině a barva bledne. Při praní je vhodné dodržovat doporučení od výrobce.

Pokud řešíte, zda použít prací prášek, nebo raději gel, volte druhou možnost. G;el je se rozpouští lépe než prací prášek. Můžete použít i gelové kapsle, které mají snadné dávkování. Je také důležité oddělovat od sebe tmavé, světlé či bílé ručníky. 

Co dělat, když ručníky zapáchají

Někdy se stane, že ručníky i po pečlivém vyprání zapáchají. Na to existuje hned několik babských rad. Můžete do pračky přidat místo aviváže jedno víčko octa. Ocet má vynikající dezinfekční vlastnosti, odstraní mastnotu, špínu i pach a zafixuje barvu. Navíc zbaví vaši pračku vodního kamene. Ocet přidejte i do prvního praní. Místo octa můžete přidat i jedlou sodu. Na bělení bílých ručníků použijte 100 mililitrů citronové šťávy na celou pračku. Abyste zamezili nepříjemnému pachu, ručníky po použití vždy pořádně vysušte a rozhodně je nenechávejte mokré v pračce.

Sušička se postará o nadýchanost

Při sušení v sušičce jsou ručníky dokonale vysušené a nadýchané. Mezi praním a sušením je zlehka protřepejte. Nepoužívejte ubrousky do sušičky pro změkčení prádla. Stejně jako aviváž prádlo potáhnou voskovitou vrstvou, která jim zabrání dobře vstřebávat vodu.

Ručníky můžete pověsit i ven na čerstvý vzduch. Sušení na přímém slunci ale ničí vlákna a sníží savost, proto je dejte raději pod stříšku do stínu. Nesušte je na radiátorech, jinak ztvrdnou a utírání vlhkého těla nebude příjemné. Ručníky a osušky nežehlete, protože ztrácí savost a vlákna se oslabují. Žehlí se jen lněné ručníky.

Zdroj info: www.bhg.com, www.realhomes.com, www.bobvila.com, www.goldea.cz.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod