Hlavní obsah

Lavrovovi odmítli v Brazílii natankovat letadlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rio de Janeiro

Letadlo ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova se v Brazílii dostalo do potíží. Když chtěl Lavrov zamířit z Rio de Janeira, kde se ve středu a ve čtvrtek zúčastnil jednání ministrů zahraničí G20, na setkání s brazilským prezidentem Luizem Ináciem Lulou da Silvou, ukázalo se, že letounu dochází palivo. Nikdo mu ale nechtěl natankovat.

Foto: Profimedia.cz

Ruský vládní Il-96. Ilustrační foto

Článek

„Ukázalo se, že ruskému vládnímu letounu Il-96, kterým Lavrov létá, dochází palivo, ale brazilský provozovatel Vibra Energia letadlo odmítl doplnit, aby se na něj nevztahovaly druhotné sankce USA,“ uvedl nezávislý běloruský server Zerkalo s odkazem na Aero Telegraph.

Zpočátku se podle webu uvažovalo o možnosti natankovat letoun kerosinem brazilských vzdušných sil, ale armádního leteckého benzinu nebylo dost.

Podle zpráv médií nakonec brazilská strana pozvala Lavrova, aby odletěl na schůzku s Lulou da Silvou v letadle brazilského ministra zahraničí Maura Vieiry. Zda Lavrov nabídku využil a kde zůstal ruský vládní iljušin, web neupřesnil.

Bulhaři nepovolili Lavrovovi přelet, do Severní Makedonie musel přes Turecko

Evropa

S leteckým cestováním nemá Lavrov potíže poprvé. Loni v listopadu muselo jeho letadlo změnit trasu při cestě na zasedání Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) do Severní Makedonie.

Bulharsko totiž na poslední chvíli přehodnotilo povolení pro vstup Lavrovova letounu, a tak stroj musel z Moskvy do Skopje letět přes Řecko a Turecko. Lavrovova mluvčí Marija Zacharovová to tehdy označila za „zlovolnou hloupost rusofobů“.

Lavrov se v Brazílii účastnil zasedání ministrů zahraničí zemí skupiny G20 například společně se šéfem americké diplomacie Antonym Blinkenem. S ním ale ruský ministr nejednal a během zasedání spolu nemluvili.

Lavrov však měl bilaterální schůzku s tureckým ministrem zahraničí Hakanem Fidanem a ve čtvrtek večer bude jednat s brazilským prezidentem Lulou da Silvou.

Brazilský prezident vzal zpátečku. Zatčení Putina ve své zemi nevylučuje

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám