Přestaňte pořád následovat novoty

Autor: Dušan Synek

 

Na rovinu říkám, že nejsem člověk, který by vlastnil trenérskou licenci, ani jsem neabsolvoval žádnou školu, která by byla v tomhle ohledu zaměřena. Taky nemám žádný rychlokurz, který si v dnešní době uděláte, dostanete fešný papír a rovnou z fleku můžete jít mordovat lidi. To, co mohu lidem nabídnout je škola života, nějaký ten rok praxe, vlastní iniciativa si zjišťovat relevantní informace z článků, výzkumů a studií. Jo a taky vlastní metody pokus omyl. Teď už záleží na vás, jestli ten balíček, který mohu nabídnout je víc než rychlokurz za pár týdnů.

Co jsem ale za těch pár let, co už nějaký ten pátek cvičím, viděl, a vídám to dnes a denně, rok co rok je ta samá okolnost. Už mi pod rukama za ta léta pár lidí prošlo. Tím, že nevlastním žádnou licenci jsem si za to nikdy nevzal peníze a vybíral jsem si ty lidi, které jsem já sám chtěl. Takže když za mnou přišel někdo, kdo mi byl nepříjemný, nesympatický, nebo mi prostě neseděl, tak se nedalo svítit a odkázal jsem ho jinam. Já jsem si vybíral ty „klienty“ kteří za mnou přišli, znali jsme se nějakou dobu předtím a já jsem z těch lidí cítil, že za mnou jdou opravdu s tím, že chtějí změnu. Chtějí změnu v životě a chtějí změnu sami se sebou. Takže žádní ledňáčci, nebo lidi, kteří si zkoukli pár motivačních videí, nebo viděli pár fotek fitness influencerů a to je tak „vyhajpovalo“ že se zvedli ze židle a chtěli se sebou na ten měsíc něco dělat.

Ta okolnost, kterou všichni ti lidé bez výsledků dělali je ta, že neustále zkoušeli a hnali se za něčím novým. Hnát se ve fitness za něčím novým a neustále bez dostatečného času zkoušet nějaké novoty je ta nejrychlejší cesta, jak sabotovat vaše výsledky a vy skončíte jako křeček v kolečku… pořád na jednom stejném místě, avšak bez energie, kterou do toho vkládáte.

  

Po nějaké době, co mi pod rukama začali procházet lidi, jsem ty namotivované lidi, kteří doufali v nějaký nový super spešl tajný tréninkový plán, nebo metodu, kterou bych jim poradil, přestal počítat. Naopak jsem s těma lidma VŽDYCKY následoval jeden tréninkový program a výživový styl, který ty lidi dodržovali po celou dobu naší „spolupráce“. A ejhle… vono to mělo výsledky.

Hele, já to chápu. Chápu každého jednoho namotivovaného tejpka, který vidí video s Vojtou Koritenským, že Vojta jede leg-press a vidí jeho haksny AKA dostihovej kůň. A ano… těma objemama nohou disponuje i teďka, když je po operaci a na nějakou dobu byl vypnutý od tréninků. Potom vidí video Honzy Turka, který zasejc jede jiný tréninkový plán na nohy a myslí si, že ta volba cviků od Honzy bude lepší než od Vojty… je to těžký. Taky chápu slečny, které si pustí video od Kristýny Seidlové a vidí její pozadí, na které by měla mít zbroják, kdežto její trenérka ve fitku jí řekla, že má jezdit tyhle cviky, protože ty jsou nejlepší… chápu to. Chápu každého človíčka, který se v takovém zamotaném kruhu nachází.

  

Beru to, že následování jednoho tréninkového programu a jednoho stravovacího směru může být nuda a nemusí to pro vás být zábavné. My, jakožto lidi, máme obvykle rádi nové, lesklé a voňavé věci. A taky rádi měníme věci, nebo okolnosti, které nás nebaví, nebo nás nudí, nebo jsou nějakou dobu stejné. Pamatuju si, když jsem těm lidem, kteří cvičili pod mým křídlem měnil jejich trénink co 4 týdny jen proto, abych je udržel motivované a bavilo je to. V té době jsem bohužel nevěděl, že jsem jejich pokrok ve fitku akorát zpomaloval a oddaloval.

A proč o tom všem mluvím a plácám si tady s tím játra? Jde o to, že:
Pokaždé, když děláte nový cvik, si vaše tělo na tenhle nový cvik zvyká a snaží se ho zapamatovat, vžít a naučit. Váš mozek se musí naučit, jak má provádět nový pohybový vzorec a prvních několik tréninků strávíte jednoduše přizpůsobením se vašemu novému cviku. Jakmile si do paměti vryjete nový pohybový vzorec, můžete začít přidávat váhu a sledovat váš pokrok.

No a teďka si vemte, že jste jeden z těch namotivovanejch týpků, nebo slečen, které vidí jeden cvik od jednoho influencera, nebo trenéra a za pár týdnů zasejc od druhého a neustále to měníte. Vašemu tělu a vaší hlavě to zvykání si na nový cvik, nebo komplet celý trénink nějaký čas zabere a vy jednoduše tím, že skáčete z jednoho cviku, bo tréninku, na druhý, ten celý proces resetujete a začínáte vlastně znovu. Měsíc co měsíc tedy vlastně začínáte na pomyslné nule. A aby toho nebylo málo a vy jste byli ještě více frustrovaní, tak už ani nevíte, jak máte monitorovat váš proces zlepšování se. Jestli teď nevíte „vo co gou“ tak vám to vysvětlím.

   

Během toho počátečního adaptačního období, kdy si tělo a hlava zvyká na nový cvik, nebo program, je úplně běžný a normální, ba dokonce jasný, že se budete na daném cviku zlepšovat. Budete na něm přidávat váhu a sílit na něm trénink co trénink. Budete si tak myslet, že je to vlastně to pravé ořechové a vy jste konečně našli to, co vám přinese výsledky, ačkoli vůbec nevíte, co se děje. Nehledě na to, že celý tento fakt je umocněný tím, když zařazujete cviky, které se provádí s volnou váhou. Většinou se jedná o cviky, kde je externí zátěž v podobě jednoručních činek, nebo velké osy. Tam jde ta váha nahoru v prvních týdnech opravdu raketově. Na izolovaných cvikách už to taková hitparáda není a ty silové přírůstky nejsou tak markantní, ale po dobu toho měsíce jste schopni váhu pořád přidávat… nějakým způsobem. Tady si zapamatujte jednu věc, prosím. To, že začínáte provádět nový cvik a přidáváte na něm váhu pro prvních pár tréninků vůbec neznamená, že sílíte a rostou vám z toho cviku svaly.

Jediné, čeho docílíte tím, že budete pořád hopsat ze cviku na cvik je to, že budete zmatení, nebudete pořádně vědět, zdali se zlepšujete, nebo jste stále na tom stejném bodě.

Proč potřebujete tréninkový plán?

 

Co tedy dělat?

1) Následujte váš program a v něm zvolené cviky tak dlouho, jak jen na nich budete mít výsledky. Mějte na paměti, že ne každý trénink se budete na určitém cviku zlepšovat. Ať už je to zlepšení v opakování, nebo přidané váze. Takže 2-3 tréninky, kdy se na daném cviku nezlepšíte neznamená, že je třeba to obměnit. Kdyby se to zlepšení nedostavilo po 4-5 tréninku, je na místě, abyste cvik vyměnily za cvik, který má podobný pohybový vzorec. Pro příklad: Nezlepšujete se na dřepu s volnou osou - vyměníte ho za (leg-press, hacken dřep, dřepy na multipressu).

2) Zvolte si nějaký model, dle kterého se budete zlepšovat. Tenhle bod je důležitý v tom, abyste monitorovali vaše zlepšování se a viděli výsledky. Nejjednodušší a nejefektivnější je model dvojité progresse. To znamená, že budete provádět cvik s danou váhou a stanovíte si určitý počet opáček. Jakmile s danou váhou uděláte o 2 opakování navíc, než jste měli udělat, automaticky přidáváte váhu a začínáte znovu. Pro příklad: Bicepsový zdvih s EZ činkou (30kg – 8 opakování). Jakmile uděláte se 30kg - 10 opakování, tak přidáváte váhu a začínáte znovu. Je to jednoduchý jako facka. Ale to zlepšení se má dostavit ve svalové síle, nikoli cheatingem, kde si dopomůžete spodníma zádama, nebo dopomocí jiných aspektů!

Nejlepších výsledků ve fitku dosahovali ti lidé, co si ode mě nechali poradit, když dodržovali striktně jednu rutinu, kterou jsem jim předepsal. Tuhle rutinu následovali třeba 2 měsíce a věřili jak mně, tak tomu procesu. Po nějaké době už je třeba provést změnu, kvůli tomu, aby to dotyčnou osobu nepřestalo bavit.

Přestaňte tedy skákat z jednoho cviku, tréninkového plánu, nebo výživového stylu na druhý. Setrvejte na jednom plánu po dobu alespoň 2 měsíce, monitorujte své zlepšování se a uvidíte, že to začne mít konečně nějaký smysl.

AKCE Extrifit Hydro 77 DH 12 2270 g + Šejkr 600 ml

Extrifit Vám ve své nové řadě výrobků přináší další inovovaný výrobek, a to tak radikálně, že jej můžeme nazvat spíše výrobkem novým! Výrobek, který jste znali jako Hydro Instant, vylepšili: má lepší složení, lepší konzistenci i lepší chuť, a jmenuje se Hydro 77 DH12. A namísto jedné příchuti Hydro Instant Vám nyní nabízí čtyři příchutě Hydro 77 DH12 a všechny jsou velmi chutné! Jejich příjemně sladká chuť je dána mimo jiné i tím, že výrobek obsahuje sladidlo z rostliny stévie, které je přírodního původu. Hydro 77 DH12 obsahuje instantní, tedy snadno rozpustný, enzymaticky hydrolyzovaný syrovátkový koncentrát se stupněm hydrolýzy DH12.