Hlavní obsah
Sport

Užijte si ve videu emoční finiš jediného zlatého závodu z olympiády Kateřiny Neumannové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ailura / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0 AT

Kateřina Neumannová

Osmnáctileté výročí se blíží. Neuvěřitelný, ale opravdu neuvěřitelný závod na olympiádě absolvovala Kateřina Neumannová 24. února 2006. Byl to její poslední olympijský. Navíc s tou nejsladší příchutí.

Článek

Je čtvrtek večer 23. února 2006. Jen jediný den před posledním olympijským závodem Kateřiny Neumannové v běhu na lyžích. Mezi těmi, kteří se na tento třicetikilometrový běh chystají, vyniká její jméno. Pravda je, že není úplnou favoritkou, protože tahle vzdálenost mezi její oblíbené disciplíny zkrátka nepatří. Šance ale jistě má. Motivaci bezesporu také.

Předvečer posledního závodu

Zatímco všechny ostatní závodnice odpočívají, regenerují a chystají se na spánek, aby co nejvíce zregenerovaly, Kateřina řeší úplně něco jiného. Pokouší se o ní nemoc, moc dobře to už na sobě pozná. Kontaktuje proto tým lékařů, snaží se dát dokupy.

Čeká ji poslední závod na této olympiádě v Turíně. A téměř jistě i na poslední olympiádě v životě. Tím se Kateřina netají. Sama také říká, že už necítí takovou formu, jako třeba před několika dny. Očekávání proto nemá kdovíjak vysoká.

Nějaké medaile už sice v kariéře na olympiádách posbírala. Stříbro a bronz z Nagana v roce 1998, další dvě stříbra ze Salt Lake z roku 2002. Dokonce i tady v Turíně už okusila sladký pocit stát na bedně. Ve skiatlonu dojela těsně druhá. Kdekdo by tak řekl, že už má splněno. A opravdu má. Jen zlato, jako by jí bylo odepřeno. Ta poslední třešnička na dortu. A tak vše směřuje k poslednímu závodu – 30 kilometrů volně s hromadným startem.

Ohlédnutí se za závodem

V rozhovoru na české televizi Kateřina deset let poté vypráví, že už do tohoto závodu od začátku nešla tak sebevědomě jako třeba do závodů předešlých. Sebevědomí neměla, strategie byla jasná – šetřit celý závod síly a potom v závěru vyčkávat, co se bude dít. Pavel Čapek, tehdejší komentátor, dodává, že když asi 600 metrů před cílem byla Neumannová na třetím místě, v žádném případě nedoufal, že by to mohla dotáhnout.

Samotný závod na 30 kilometrů

Závod nakonec probíhá tak, jak Kateřina sama plánuje. Drží se v čelní skupince závodnic, ale vyčkává, snaží se odpočívat. Jede na třetím místě, a dokonce se ohlíží za sebe, jak blízko jsou další závodnice. To bývá standardně ukazatelem toho, že se závodník místo útoku na lepší pozice soustředí spíše na to, aby udržel to své místo – tedy současnou třetí pozici. Komentářem to doprovází i Pavel Čapek, který v přímém přenosu závodu dodává, že „bohužel z této trojice pravděpodobně nemá Kateřina Neumannová ten nejagresivnější závěr.“

Závěr plný emocí

To, jak celý závod končí, je nám všem známo. Přeskakující hlas komentátorů Pavla Čapka a Zuzany Kocumové. Oba v transu. Husí kůže všech diváků, mráz po zádech. Emoční finiš, adrenalin v krvi snad všech sledujících včetně naší české závodnice. Vychutnejte si poslední stovky metrů v přiloženém videu ještě jednou. A pokud je to poprvé, co závod Kateřiny Neumannové uvidíte, tak vám garantuji – máte se na co těšit!

Zdroje:

  • Olympijský tým.cz. Kateřina Neumannová (dostupné ZDE).
  • Česká televize. Deset let od památného zlata v Turíně. Neumannová dodnes nechápe finiš závodu (publikováno 24. února 2016, dostupné ZDE).
  • Youtube.com. Zlatá Kateřina Neumannová (publikováno 10. února 2010, dostupné ZDE).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Kateřina Neumannová

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz