Hlavní obsah
Aktuální dění

Názorový střet rockových titánů: Waters versus Bono

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: James Dugas. Wikimedia Commons. Licence CC BY-SA 4.0. Beze změn.

Koncert skupiny U2 v aréně Sphere v Las Vegas 11. října 2023.

Pokud je vůbec nutné oba muzikanty představovat, tak jen telegraficky. Roger Waters – dříve britská kapela Pink Floyd, nyní na sólové dráze. Bono – zpěvák irské skupiny U2.

Článek

V mimohudební oblasti můžeme obě osobnosti označit termínem aktivista, ať už si pod tím přestavujeme cokoli. Zatímco Bono se angažuje v charitativní oblasti a účastní se benefičních akcí (boj proti hladu v Africe, AIDS atp.), Waters vystupuje především jako fanatický podporovatel palestinských Arabů a zavilý nepřítel Izraele. Je stoupencem hnutí BDS usilujícího o bojkot Izraele v nejrůznějších oblastech nejen v ekonomice, ale také v kultuře a ve sféře akademické, politické aj. Osobně ve svých článcích používám výraz „antisemitismus“ velice úsporně, nicméně ve Watersově případě jeho vyjadřování a postoje antisemitismem minimálně zavání.

Dnes už ikonická píseň skupiny U2 „Pride (In the Name of Love)“ je součástí jejich alba „The Unforgettable Fire“ z roku 1984. Text se týká Martina Luthera Kinga, amerického baptistického kazatele a světoznámého bojovníka za občanská práva v USA. Jako křesťan prosazoval samozřejmě boj nenásilný. (A měl pravdu. Jako velký a celoživotní přítel a obdivovatel Spojených států musím uvést dvě věci, které mi na nich vždy vadily: rasismus a trest smrti. Dnes bych k tomu mohl připadat údiv nad tím, že tak úžasná země, která má bezpočet skvělých politiků, nedokáže vygenerovat do boje o Bílý dům někoho jiného než – zřejmě – duo Biden vs Trump. Ptám se, kde jsou osobnosti typu republikána Ronald Reagana nebo demokrata JFK? Ale to není téma tohoto článku.)

Martin Luther King byl zavražděn v Memphisu po šesté hodině večerní 4. dubna 1968. To je důležité vědět, abychom správně porozuměli kontextu písně „Pride (In the Name of Love)“, v jejímž verši tři se zpívá:

Early evening*/, April four

Shot rings out in the Memphis sky.

Free at last, they took your life

They could not take your pride.

Volně přebásněno:

Podvečer, 4. duben,

výstřel zní pod memphiskou oblohou.

Konečně svoboden,

život ti vzali, však hrdost vzít ti nemohou.

*/ V originále je původně „early morning“ (časně ráno), ale vzhledem k době atentátu zpívá Bono na živých koncertech obvykle „early evening“.

Bezprostředně po krvavém masakru, který spáchal Hamas v izraelském pohraničí 7. října 2023, přidal Bono k písni ještě jeden verš, kterým vzdal poctu obětem tohoto šílenství, především účastníkům hudebního festivalu Supernova Sukkot:

Early morning, October 7,

the sun is rising in the desert sky.

Stars of David, they took your life

but they could not take your pride.

Volně přebásněno:

Sedmý říjen, brzy ráno,

slunce stoupá pouštní oblohou.

Život vám vzali - ano,

však hrdost, tu vzít nemohou.

Lidský postoj Bona a U2 vůči obětem teroristického barbarství islamistických zabijáků ze 7. října 2023 přiměl k neuvěřitelně nechutné reakci Rogera Waterse, jak informoval 20. února 2024 server britského listu The Independent [1]. Waterse, asi jako každého antižidovského a antiizraelského fanatika, nejvíce podráždila zmínka o Davidově hvězdě v dodatečném verši zmíněné písně.

The Independent připomíná nedávný rozhovor Waterse pro katarskou televizi Al Džazíra, v němž se vrátil k Bonovu solidárnímu postoji a uvedl: „Moje matka řekla, že když čelím obtížným problémům, první věc, kterou musím udělat, je číst – číst, číst, číst. To další je pak snadné – udělat správnou věc.“ Zde se těžko vyhneme poznámce, že Waters zřejmě málo četl, když dělá věci z principu nesprávné. Neboť, tvrdí Waters, „každý, kdo Bona zná, by za ním měl jít, chytit ho za kotníky, zvednout a třást s ním… dokud nepřestane být obrovským shitem (tento anglický vulgarismus překládat nehodlám – LS). Musíme těmto lidem začít říkat – váš názor je tak odporný a opovržlivý… zastáváte se sionistické entity.“ A dodal: „To, co (Bono) udělal před pár týdny ve Sphere**/ v Las Vegas, když zpíval o Davidových hvězdách, byla jedna z nejhnusnějších věcí, jaké jsem kdy v životě viděl.“

**/ Aréna v Nevadě, kde U2 od loňského září koncertují, poslední vystoupení bude 2. března 2024.

Závěr nemůže být jiný. Morální žumpa, do níž Roger Waters z vlastní vůle vstoupil, je vskutku bezedná. Očernit kolegu za to, že se solidarizoval s nevinnými, kteří se stali obětí krvelačných bestií, je něco, co se vymyká jakémukoli normálnímu chápání. Roger Waters opět potvrdil, že se postavil na stranu toho nejodpornějšího a nejnebezpečnějšího zla naší doby. Na stranu teroru.

ODKAZ

[1]

VIDEO YOUTUBE

Původní verze skladby „Pride (In the Name of Love)“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
U2
Roger Waters

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz