Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Láska na první pohled? Sen, nebo skutečnost?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Láska na první pohled je možná. Tehdy, pokud vzájemná přitažlivost vyvolá rychlý, dlouhodobý a láskyplný vztah.

Článek

Biologové věří, že láska je v zásadě spíše biologický než kulturní konstrukt. Je to proto, že schopnost milovat existuje ve všech lidských kulturách a podobné chování se vyskytuje i u některých dalších zvířat.

U lidí je účelem všeho zaměřit se na výchovu potomstva. Dva rodiče se doplňují a zvládají víc, než jeden. Láska zvyšuje jistotu a pravděpodobnost, že partneři spolu vydrží aspoň do chvíle, než se jejich děti osamostatní.

To všechno víme, ale co o lásce na první pohled říká současná věda?

Nové vědecké metody a přístroje vědcům nabídly netušené možnosti. Bylo prokázáno, že mnoho různých částí mozku při zájmu o druhého produkuje chemické látky, které vyvolávají pocity euforie, pouta a vzrušení, jako je dopamin, oxytocin, adrenalin a vazopresin. Kdežto láska mezi matkou a dítětem je spojená s jinou aktivitou mozku.

Touhy, motivace a odtažitosti spojené s láskou mají velice mnoho společného se závislostí. Se stejnou, jako jsou třeba návykové látky. Nejsilnější vztahy bývají obvykle spojovány s ranými fázemi vztahu, které pak ustupují trochu jiným chemickým vazbám v mozku, když spolu partneři žijí dlouhodobě. Ale stále zahrnuje centra odměn v mozku.

Láska na první pohled je možná pouze tehdy, pokud se podaří rychle spustit mechanismus, vytvářející dlouhodobé vazby.

Jedním z důkazů je, že lidé jsou schopni se v zlomku sekundy rozhodnout, jak atraktivní jim jiná osoba připadá. Zdá se, že toto rozhodnutí souvisí s atraktivitou obličeje, ačkoli muži také upřednostňují ženy s poměrem pasu k bokům, bez ohledu na jejich celkovou hmotnost.

Dalším důkazem ve prospěch lásky na první pohled je práce profesorky Ayaly Malack-Pinesové, Ph.D., psycholožky z Ben Gurionovy univerzity v Izraeli, která v průzkumu zjistila, že 11 % lidí v dlouhodobých vztazích uvedlo, že začali láskou na první pohled. Jinými slovy, v některých případech vzájemná přitažlivost vyvolala rychlý, dlouhodobý a láskyplný vztah.

Obvykle je to jinak. Páry potřebují vytvářet vazby na sebe delší dobu a existuje mnoho případů, kdy se z přátel stanou milenci.

Dalo by se také říct, že pokud člověk hledá partnera s vlastnostmi, které nelze okamžitě definovat, jako je soucit, intelekt, nebo dobrý smysl pro humor, nebude to láska na první pohled.

Pro ty, kteří se zajímají pouze o hezký vzhled, je to mnohem snadnější, ti se „dovedou zamilovat ihned“, ale druhý den jim láska může vyprchat, protože zahlédnou pro ně stejně atraktivního partnera.

Láska na první pohled existuje, ale není příliš častým základem dlouhodobých vztahů.

Čerpáno také z článku: 08bbconair.pdf (helenfisher.com)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz