Právě čtete

Bavlna, kaučuk nebo korek? Poradím vám, jak správně vybrat podložku na cvičení

2026  
Sdílet: 

Bavlna, kaučuk nebo korek? Poradím vám, jak správně vybrat podložku na cvičení

Když jsem s jógou před patnácti lety začínala, byl výběr jógamatek poměrně jednoduchý, protože jich prostě tolik nebylo. Dnes je situace jiná – vybrat si můžeme z obrovského množství. Jenže ne každá jógamatka splní to, co od ní zrovna čekáme. Pokud se v tom chcete taky trochu zorientovat, mrkněte na můj manuál.

23. 2. 2024 5 min. čtení Viola Černodrinská
Bavlna, kaučuk nebo korek? Poradím vám, jak správně vybrat podložku na cvičení

Jóga je hodně o osobním prožitku, kontrole těla i mysli, proto je důležité, abychom se na své podložce cítili opravdu dobře. Na její výběr je dobré mít dost času a prostoru. Každému vyhovuje něco úplně jiného. Záleží například i na tom, zda se hodně potíme, nebo naopak vůbec, jestli chceme cvičit venku, ve studiu, nebo jen doma. Při výběru podložky na cvičení taky řeším svou výšku, protože standardní jógamatky se vyrábí v délce 183 cm. Pokud je někdo vyloženě dlouhán nebo dlouhánka, je potřeba na internetu hledat pod kategorií „dlouhé podložky“. Začátečníkům doporučuji pořídit si levnější produkt zhruba do 500 Kč – pro začátek to stačí, než si sami ověří, že je jóga baví a chtějí se jí nadále věnovat naplno. Zrovna Tchibo má skvělý výběr v poměru cena/kvalita. Možná pak zjistíte, že si další podložku ani nebudete chtít pořizovat.

Někdo taky řeší, jestli může používat stejnou podložku, co má na cvičení v posilce, i na jógu. Podle mého názoru to je v podstatě jedno, protože jógu můžeme cvičit vlastně úplně na čemkoli, co je vám pohodlné. Rozdíl mezi podložkami pro různé druhy cvičení bývá hlavně v jejich tloušťce a míře, s jakou dokážou absorbovat pot.

Než se ale vydáte na nákup vysněné podložky, zeptejte se sami sebe na pár věcí:

  1. Začínáte s jógou, nebo jste mírně pokročilí? 
  2. Jakému typu jógy se chcete věnovat? 
  3. Kde chcete cvičit?
  4. Potíte se, nebo naopak vůbec? 
  5. Záleží vám na ekologii?

Pokud se s nákupem hned napoprvé netrefíte, nevadí. Spousta podložek je vyrobena z recyklovatelných materiálů, takže jestli si pak budete chtít pořídit další, tu starou můžete normálně zrecyklovat. Nebo se vám možná bude hodit jako spodní vrstva na cvičení venku. Není také od věci podložku někomu, kdo to potřebuje, darovat.

1. Začínáte s jógou, nebo jste mírně pokročilí? 

Pokud s jógou začínáte, doporučuji spíš měkčí jógamatky o tloušťce od 4 mm výš, aby vaše klouby měly dostatečnou oporu a vy jste si vybudovali sebejistotu při cvičení. Skvělé je také vybírat ty podložky, které mají neklouzavý povrch a disponují středovou čárou, lépe se pak srovnáte v jednotlivých ásanách. Tyhle jógamatky sice nejsou vždy úplně extra skladné, ale zaručí, že se na nich budete cítit pohodlně.

A ještě k tomu neklouzavému povrchu – velmi populární jsou designové jógamatky o různé tloušťce s nějakým hezkým vzorem nebo obrázkem. Mají spodní vrstvu vyrobenou z přírodního kaučuku, takže hezky přilnou k podlaze, vrchní úprava ze semišového mikrovlákna zase zajistí příjemný dotek a skvělé absorpční schopnosti. Tyhle podložky ale mívají taky ALE – zpravidla pěkně kloužou. I když pro pokročilejší jogíny to může znamenat výzvu – čím víc podložka klouže, tím preciznější musíte v provádění ásan být, začátečníky by to mohlo trochu vykolejit, ne-li přímo od jógy odradit. Pokud už jste si ale takovou podložku pořídili, nepanikařte! Stačí ji před vlastní praxí po celé ploše orosit vodou. Pokud by se vám do toho nechtělo, věřte, že jakmile se jen trochu zpotíte, podložka tím navlhne a přestane klouzat. Kdyby tohle nestačilo, můžete si pořídit tenoučkou podložku z bambusu připomínající ručník. Dobře saje pot a spodní vrstva mívá skvělou přilnavost. A můžete si ji vzít i samostatně na cesty.

2. Jakému typu jógy se chcete věnovat?

Chystáte se na power jógu, ashtangu, vinyásu, bikram, yin, hatha jógu, nebo Iyengar jógu? To všechno hraje při výběru jógamatky roli.

Pokud se chystáte na pomalejší druh jógy – yin jógu, vybírejte co nejtlustší podložku. Kvůli dlouhému setrvávání v jednotlivých pozicích je totiž důležité, abyste se cítili co nejkomfortněji a vaše tělo netrpělo. Můžete proto zkusit podložku z NBR pěny (NBR = nitrilbutadienový kaučuk), která se vyrábí i v tloušťce 10 mm.

Při dynamičtějších druzích jógy se s největší pravděpodobností pěkně zapotíte, takže potřebujete podložku, která pot vsaje a nebude klouzat. V tomhle ohledu jsou skvělé třeba ty kaučukové, které navíc splňují ještě jedno kritérium – jsou z přírodního materiálu, většina z nich je navíc opatřená certifikátem, že při jejich výrobě nedošlo ke kácení Amazonského pralesu ani vykořisťování lidí. U každého druhu jógy často ležíte hlavou na podložce, proto je dobré si vybrat takovou, která nedráždí vaše čichové buňky. Například ty kaučukové přirozeně mírně zapáchají. Pokud by vám to vadilo, zkuste podložky z juty, korku, mikrovlákna nebo bavlny. Bavlněné podložky připomínají spíše kobereček, ale například ashtanga jóga se tradičně na koberci cvičí. Korková podložka zase vypadá krásně designově, i když je pořád rozložená. Hodí se ale spíš na pomalejší druhy jógy, protože moc potu nevsaje.

3. Kde chcete cvičit?

Doma, na cestách, venku, nebo ve studiu? Pokud budete jógamatku nechávat doma, nemusí vás zajímat, kolik taková podložka váží. Třeba absolutně protiskluzové podložky mohou vážit i přes 4 kilogramy, což se vzhledem k tomu, že většina z nás za jógou někam dojíždí, docela pronese.

Na jógamatku si určitě pořiďte i nějaký vak, do kterého ji budete moct zabalit v případě, že bude sněžit nebo pršet. A ještě z jednoho důvodu je to užitečné: někdy se stane, že popruhy na některých jógamatkách nedrží pevně a kloužou, takže pokud se chcete vyhnout situaci, kdy vám na přechodu vypadne podložka a vy ji tam chaoticky sbíráte, pořiďte si vak. Na trhu jich je celá řada – od těch úplně jednoduchých po objemnější, do kterých se vám vejdou i věci na cvičení a láhev s vodou.

Pokud si chcete jógamatku brát na cesty, pak možná uvítáte nějakou skladnější variantu. Existují úplně tenoučké o tloušťce 1–1,5 mm, nejsou sice tak měkké a pohodlné, ale zato je strčíte pohodlně do kufru. Dají se pak navíc ještě vyprat v pračce.

A teď ke cvičení venku. Nejdříve si zkuste promyslet, na jakých místech budete nejčastěji cvičit, a podle toho kombinujte materiál a povrch jógové podložky. Vybírejte takové, které mají spodní část z tvrdšího materiálu (tzn. není to lehoučká pěnová podložka, která se snadno otlačí) a vrchní část se dobře čistí. Rozhodně se tak nehodí podložky se semišovou vrstvou, které se snadno zašpiní a hůř se čistí. Oblíbené jsou třeba přírodní​ jutové jógamatky nebo ty korkové. Můžete taky jako spodní vrstvu použít nějakou levnější podložku, na kterou si dáte třeba tu absolutně protiskluzovou.

4. Potíte se, nebo naopak vůbec? 

Tohle je docela dost důležitý faktor. Každý z nás se potí jinak, jiné to je i s každým ročním obdobím. Záleží také na druhu jógy a na lektorovi, jak sestaví konkrétní jógovou praxi.

Takže s tím vším, co už víme, je důležité si vybrat to, co se hodí přímo vám. Možná nemáte žádný vyhraněný styl cvičení a někdy se zapotíte, jindy vůbec. Pokud si nechcete pořizovat víc podložek, pak bych se poohlédla po té absolutně protiskluzové, která vám zaručí skutečně pevnou půdu pod nohama. Obyčejně mívá tenkou vrstvu hladké veganské gumy, která nejen že dobře absorbuje pot, neklouže ale ani v případě, že se vůbec nepotíte.

5. Záleží vám na ekologii?

Pokud ano, vyberte si materiály, jako jsou přírodní kaučuk, juta, ovčí vlna střižená z živých oveček, bavlna nebo korek. Další možností jsou podložky z přírodního kaučuku, které už jsme zmínili. Jsou velmi příjemné na dotek a jejich povrch je protiskluzový, takže se hodí i na lekce hot jógy, a navíc je můžete vyprat i v pračce. 

Co se týká morálních principů a závazků, které jednotlivé firmy plní, hledejte zkratku FSC neboli Forest Stewardship Council, což je celosvětová nezisková organizace podporující ekologicky šetrné, sociálně prospěšné a ekonomicky životaschopné obhospodařování lesů. Díky své transparentnosti, otevřenosti všem zájmovým skupinám a striktním sociálním a ekologickým standardům má FSC podporu největších environmentálních organizací jako WWF, Friends of the Earth nebo Greenpeace. Můžete si tak být jisti, že korek nebo kaučuk použitý na výrobu vaší podložky byly získávány v souladu s ekologickými a sociálními kritérii.

Jak správně podložku udržovat

Pokud to jen jde, vysvětlete domácím mazlíčkům, že se po ní prostě nemají válet a zatínat do ní drápky. Ty vyhloubené kousky materiálu nejsou zrovna příjemné ani na pohled, ani k samotnému cvičení. Je také dobré před a po každé praxi podložku vyčistit. Existuje celá řada speciálních přípravků. Já osobně si vystačím s oblíbeným éterickým olejem – pár kapek rozpustím ve vodě a přidám i kapku ekologického čističe. Povrch jógamatky je pak nejen krásně čistý, ale voní!

Ať už se rozhodnete jakkoli, věřte, že ti opravdoví jogíni cvičí vlastně úplně kdekoli, nezáleží na tom, jestli mají hezkou podložku, protiskluzovou nebo křiklavě modrou. Takže pokud jste ještě „tu pravou“ nenašli, rozhodně se tím nenechte vyvést z rovnováhy. Namasté. 

Vyběhněte ve velkém stylu

Vyběhněte ve velkém stylu

Vyberte si z funkčního oblečení do každého počasí.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články