23.02.24 Život s kočkou

Proč některé kočky neloví myši? A jak podpořit lovecké pudy?

Kočky jsou známé svým loveckým instinktem a myši často bývají jejich oblíbenou kořistí. Přesto existuje mnoho koček, které se zdají myším vyhýbat a nejeví o ně zájem jako o potravu. Tento jev může být způsobený několika faktory, včetně domácího prostředí, výživy, osobnosti kočky a jejích předchozích zkušeností. V tomto článku se podíváme na hlavní důvody, proč některé kočky nejedí myši.

Domácí prostředí a výživa

Jedním z nejvýznamnějších faktorů, který může ovlivnit chování kočky vůči lovu myší, je domácí prostředí a strava. Kočky, které jsou krmeny vyváženou stravou a mají stálý přístup k potravě, nemusí cítit potřebu lovit. Pro ně lovení nemusí být způsobem získávání potravy, ale spíše formou hry nebo zábavy. Pokud kočka není hladová, je méně pravděpodobné, že se bude snažit myš ulovit a sníst.

Osobnost kočky

Stejně jako lidé, i kočky mají různé osobnosti, což může ovlivnit jejich lovecké chování. Některé kočky jsou prostě méně agresivní nebo mají menší lovecký instinkt.

Podpora loveckých pudů u koček může být obrovskou výzvou, ale také příležitostí k posílení jejich přirozených instinktů a zlepšení jejich psychické i fyzické pohody. Ačkoliv se některé kočky zdají být apatické k lovu, existují způsoby, jak můžeme stimulovat a podpořit jejich lovecké chování. 

Interaktivní hračky jsou skvělou volbou! Zapojení koček do her s interaktivními hračkami může probudit jejich lovecký instinkt. Hračky, které napodobují pohyb kořisti, jako jsou např. hračky na šňůrce, motorizované nebo pískací myši nebo dokonce i aplikace na tabletech tvořené přímo na míru kočkám. Klíčem všeho je zapojit kočku do hry, která simuluje skutečný lov. 

Další variantou může být i změna stravovacích návyků. V dnešní době se dá sehnat spousta speciálních krmítek pro kočky např. s rozhazováním krmiva po domě. Může to tak stimulovat lovecké pudy tím, že kočka musí hledat jídlo. Tato aktivita podporuje nejen fyzickou aktivitu, ale také napodobuje způsob, jakým by kočka musela v přírodě pracovat pro získání potravy.  

Podpořit lovecké pudy můžeme také stimulací prostředí za pomoci různých skrýší, výhledů a úrovní. Výborně funguje taky vertikální prostor, jako je například kočičí strom, různé police, což umožňuje kočkám pozorovat své okolí z bezpečné výšky. Nezapomínejte také kočku za "lovecké hry" dostatečně odměnit pomocí kočičích pamlsků. 

Podpora loveckých pudů u domácích koček, které "neznají" lov, vyžaduje velkou dávku trpělivosti a kreativity.