Potravinová banka Ústeckého kraje přesídlila z Terezína do nového skladu v Litoměřicích

23. únor 2024 15:13

Nakládání potravin přímo do aut v suchu. I to umožňuje čtyřikrát větší sklad Potravinové banky v Litoměřicích. Nové prostory byly potřeba, protože potravinovou pomoc využívá stále více lidí. Rekonstrukce skladu stála skoro 20 milionů korun.

„Výhodou nového skladu je, že máme možnost nakládat v suchu i při špatném počasí – auto totiž může vjet až do skladu,“ pochvaluje si skladník Ladislav Plíva jednu z výhod nového skladu.

Zvětšilo se nejen zázemí pro zaměstnance banky, ale i kapacita skladu. „Bylo to 50 metrů čtverečních, dnes máme 200 metrů čtverečních skladovací kapacity. Můžeme to přitom polohovat ve dvou pozicích tady na regálech,“ přibližuje ředitelka Potravinové banky Ústeckého kraje Andrea Marksová.

V bývalých kasárnách Jiřího z Poděbrad během dvou let vznikl sklad s nejmodernějším vybavením za bezmála 20 milionů korun. Původní prostory už nestačily a nový sklad byl podle Marksové zapotřebí.

Jen za poslední rok vzrostl počet odběratelských organizací o další čtyři – na celkových 59.

„My strop samozřejmě nechceme – spíš se snažíme navyšovat příjem potravin z řetězců a od dárců, pokud by to ale narazilo na nějakou hranici udržitelnosti, museli bychom udělat stop stav,“ shrnuje Marksová.

„Narážíme na takový problém – máme dárce, kteří by nám rádi potraviny, a to jak velkoobchody, tak soukromníci, ale bohužel narážíme na to, že oni pak musí zpětně vyplácet DPH. Kdyby nemuseli, pomohlo by to při shánění potravin pro potřebné,“ dodává ještě Ladislav Plíva.

Spustit audio

Související