Rádio Proglas plánuje opustit celoplošné vysílání DVB-T2 i satelit Astra

23. únor 2024

Křesťanská rozhlasová stanice Rádio Proglas nebude po přechodu na DAB+ vysílání podporovat distribuci svého signálu prostřednictvím celoplošného DVB-T2 multiplexu Českých Radiokomunikací a k dispozici nebude ani na satelitu Astra 3B. V aktuálním vydání magazínu Vlnění o tom posluchače informoval ředitel rádia Martin Holík.

Aukce DAB+ kmitočtů: celoplošná síť C - RTI cz s.r.o.

„Okno možností je otevřeno. Proglas může vysílat pro 95 % obyvatel a to zároveň levněji, než dosud pro zhruba třetinu obyvatel. Budeme moci zrušit vysílání přes satelit a také vypnout vysílání DVB-T2 do televizorů,“ píše posluchačům, kteří jsou zároveň členy klubu rozhlasové stanice, Holík. Veškeré úsilí do svého rozvoje chce nakopak Rádio Proglas směrovat do platformy DAB+. Stanice je v současné době k dispozici v multiplexech operátorů RTI cz a Teleko digital. Své další plány chce stanice odhalit na Velikonoce.

Aukce DAB+ kmitočtů: vydražené regionální bloky - TELEKO digital, a.s.

Nákladné vysílání prostřednictvím FM vysílačů chce Rádio Proglas postupně utlumovat, po dobu nezbytně nutnou bude ale pochopitelně provozovat souběh původní a nové technologie. Stanice slibuje, že DAB+ signálem pokryje další desetitisíce posluchačů. Martin Holík se svým týmem chce jít zvyšování penetrace digitálních rádií naproti. „Předpokládáme, že bychom s pomocí kamarádů Proglasu a dalšími objížděli intenzivně zejména nově pokrytá území a na místě, například v neděli dopoledne před kostelem, radiopřijímače prodávali,“ plánuje ředitel křesťanského rádia.

autor: lukpo
Spustit audio

Související