Mateřská škola Treperka a Waldorfská Semily

Vložil
Tisková zpráva
23.02.2024 12:40
REHAU, s.r.o.

Projekt mateřské školky v Semilech je zajímavý z několika úhlů poh- ledu. Především se podařilo nenásilným způsobem spojit dva rozdílné světy, které na jedné straně představuje Mateřská škola Treperka a na straně druhé Waldorfská škola. Oba světy propojuje společné zázemí, ve kterém je mimochodem umístěna potřebná technologie. Objekty tvoří společně v půdorysu tvar osmičky. Ačkoliv původní zadání koke- tovalo s myšlenkou dřevostavby, nakonec zvítězila betonová konstrukce. Jedním z důvodů byla fasáda, která je ze dvou třetin prosklená. Za účelem získání dotace bylo nutné objekty řešit v pasivním standardu, čemuž musely odpovídat kromě jiného stavební výplně otvorů. Autorem architektonického návrhu je Marek Topič a dodavatelem stavby byla BAK stavební společnost, a. s. a MBQ s.r.o.

BKT v kombinaci s podlahový vytápěním

Vnitřní členění a provozně stavební rozdělení se odvíjí od dvou těžišť (jídelny/pracovny) a prázdných středů, které jsou centrem provozu a komunikační zónou každé školy. Herny, ložnice a obslužné prostory jsou umístěné po obvodě. U Mateřské školy Treperka jsou stěny navrženy v sedmi barevných odstínech připomínající duhu. U Waldorfské školy je všude přítomno masivní měkké dřevo v kombinaci s přírodními pastelovými barvami. Unikátní architektura si vyžádala také netradiční řešení technického zázemí obou škol. Betonová konstrukce obou škol se zasloužila o to, že byl zvolen originální způsob vytápění, který kombinuje BKT systém s podlahovým vytápěním. Vše od firmy REHAU.


BKT je systém plošně temperovaného betonového stropu, přičemž hlavním zdrojem tepla, respektive chladu, je tepelné čerpadlo s topným výkonem 27,9 kW a chladicím výkonem 26 kW. U BKT systému je potrubí RAUTHERM, ve kterém proudí topné médium, integrováno doprostřed betonového monolitu stropu, přičemž všechny větve topných okruhů jsou stejně dlouhé a ve své podstatě tvoří dvojitý meandr. Tento nízkoteplotní systém kumuluje v betonové mase teplo či chlad, které pak předává sálavým způsobem do interiéru. U podlahového celoplošného vytápění byl zvolen systém RAUTHERM SPEED, u kterého je potrubí fixováno na speciální podkladní desku s pomocí suchého zipu. Takové řešení umožňuje snadnou a přizpůsobivou instalaci. Potrubí tvoří s rozdělovači čtyři větve a 5,5,8,8 okruhů. Systém topí a chladí v obou systémech v ploše 330 m². Kromě tepelného čerpadla je zde instalován také sekundární zdroj tepla v podobě plynového kondenzačního kotle 12-49 kW. Tepelná ztráta objektů je 29,9 kW. Nezbytná byla instalace vzduchotechniky, která kooperuje s oběma celoplošnými systémy, a pomáhá udržovat v interiéru škol příznivé klima po celý rok. Za zdroj chladu pro VZT posloužily dvě samostatné kondenzační jednotky.


Velké prosklené plochy a přísun světla

Zdrojem přirozeného světla je bohatě prosklená fasáda, která je doplněna provětrávanými částmi fasády a barevným obkladem HPL desek. Na střechu ústí dva kruhové světlíky, přičemž na střeše jsou umístěny vzduchotechnické jednotky a taky potřebné rozvody. Pro řešení dispozice interiéru byla zvolena suchá výstavba v systému Knauf. Ukotvení příček do železobetonového stropu muselo být provedeno s maximální hloubkou 100 mm z důvodu topného potrubí systému BKT.


Řešení vytápění v podobě celoplošných systémů REHAU je pro účely obou škol ideální. Výhodou je princip sálavého způsobu předávání tepla respektive chladu, neboť je tento systém zdravější a pro člověka příjemnější, než jiné konvenční systémy. Bonusem navíc je bezhlučný a bezprašný provoz. Díky nízkoteplotnímu režimu je provoz efektivní a ekonomický, samozřejmě nesmí chybět chytrá regulace. Projekt Mateřské školy Treperka a Waldorfské školy Semily je inspirujícím příkladem spojení nevšední architektury s moderní technologií v kontextu ekologického řešení.

www.rehau.cz

Foto archiv Marek Topič a MBQ, s.r.o.
0 komentářů
přidat komentář