První prohra pro Ševčíka, soud nepřiznal odkladný účinek v žalobě kvůli odvolání z funkce

23. 2. 2024 | | Zprávy ze školy Sevcik_Dvorak ilist

Miroslav Ševčík, bývalý děkan Národohospodářské fakulty VŠE v Praze, se do své pozice v čele fakulty v dohledné době nevrátí. Městský soud v Praze nepřiznal odkladný účinek Ševčíkovo žalobě. Akademický senát fakulty uvedl, že do rozhodnutí soudu, které přišlo dnes, vyčká s volbami nového děkana.

Odvolaný děkan ke konci ledna nového roku podal na rektora Petra Dvořáka žalobu, ve které je dle Ševčíka vyjmenovaná celá řada pochybení ze strany rektora včetně diskriminace a šikanózního postupu. V žalobě navrhoval, aby platnost rozhodnutí o odvolání byla soudem odložena do té doby, než projedná celou žalobu. Předseda senátu měl na takové rozhodnutí 30 dní a ke kroku nakonec nepřistoupil.

„Soud porovnával jednak újmu, která výkonem napadeného rozhodnutí, respektive jeho jinými právními následky vznikla žalobci, a újmu, která podle tvrzení žalovaného vznikla jednáním žalobce Vysoké škole ekonomické v Praze, a neshledal důvody pro závěr, že žalobcova újma je pro něj nepoměrně větší, než jaká přiznáním odkladného účinku může vzniknout právě VŠE v Praze,“ potvrdil mluvčí soudu Adam Wenig pro iROZHLAS.cz a Radiožurnál.

„Přiznání odkladného účinku je mimořádný právní nástroj, kterým by byla odložena vykonatelnost napadeného rozhodnutí, na které se jinak hledí jako na zákonné a věcně správné,“ doplnil mluvčí soudu Wenig. „Soud proto k přiznání odkladného účinku přistupuje jen tehdy, shledá-li enormní nepoměr mezi újmou vzniklou žalobci na straně jedné a újmou, jež by přiznáním odkladného účinku mohla vzniknout jiným osobám. V nyní rozhodované věci soud takový nepoměr neshledal.“

Foto: ČTK, Petr Horník / Právo

 

Mohlo by tě zajímat: