Češi vezou bronz z evropského Mitropa Cupu

bronzoví medailisté: Jan Vykouk, Jáchym Němec, Petr Gnojek, Richard Stalmach a kapitán Tomáš Polák, chybí Tomáš Kraus

 

PRAHA, 23. 2. 2023: Od 15. do 23. února 2024 se v německé Apoldě odehrál Mitropa Cup. Turnaje čtyřčlenných týmů se pravidelně účastní 10 reprezentací ze států jižní a střední Evropy. V sekci OPEN reprezentovali ČR Jan Vykouk, Tomáš Kraus, Richard Stalmach, Petr Gnojek a Jáchym Němec. Ženský tým nastoupil v sestavě Krystýna Novosadová, Anna Marie Koubová, Anna Lhotská, Lucie Rybáčková a Lucie Fizerová. Oba týmy vedl velmistr Tomáš Polák. Po devíti kolech dosáhli na skvělý výsledek muži, kteří ve velmi vyrovnané konkurenci vybojovali pro naši vlast bronz!

Česko, Slovensko, Rakousko, Německo, Švýcarsko, Francie, Maďarsko, Slovinsko, Chorvatsko a Itálie, to byly týmy jednotlivých zemí obou uzavřených turnajů. Již od prvního kola bylo jasné, že domácí nenechali nic náhodě a chtějí letošní titul Mitropa Cupu na domácí půdě jednoznačně získat. Německá sestava výrazně vyčnívala od zbytku startovního pole, což v konečném součtu znamenalo jasnou dominanci, splnění cílů a zisk trofejí v obou turnajích!

Na druhém místě v sekci OPEN se i přes porážku v posledním kole se Slovenskem umístilo Švýcarsko. Pro české fanoušky však bylo radostí sledovat počínání našeho výběru. Přestože byl tým České republiky nasazen jako číslo 6, již od prvního kola se pohyboval okolo medailových příček. Po velmi cenné remíze ve třetím kole se silnou Itálií a následných výhrách s Rakouskem, Slovenskem a Francií bylo jasné již kolo před koncem, že Češi si z letošního ročníku odvezou cenný kov. V posledním zápase poté čekal náš výběr favorit turnaje Německo se čtveřicí hráčů 2600 elo a výše. Velmi cennou remis se podařilo uhrát Vykoukovi a Stalmach dokonce vyhrál. Právě první zmiňovaný skvěle hájil naše barvy na první šachovnici a bez jediné prohry, ziskem 6 bodů z 9 utkání, si uhrál velmistrovskou normu! Dařilo se také Jáchymu Němcovi, který nastupoval na čtvrté šachovnici, ziskem taktéž 6 bodů z 9 utkání, uhrál normu mezinárodního mistra. Česká republika tedy díky velmi dobrému výkonu celého týmu získává kromě dvou norem také bronzovou medaili!

,,Jedná se o další skvělý výsledek naší mužské reprezentace, která bronzem z Mitropa Cupu navázala na historický výsledek z nedávného Mistrovství Evropy týmů. Všem hráčům a kapitánovi moc gratulujeme a děkujeme za vzornou reprezentaci!‘‘, okomentoval úspěch PR manažer ŠSČR Ing. Josef Bednařík, který zároveň doplnil: ,,Není tomu ani rok, co tuzemskou reprezentaci vede Petr Boleslav, kapitán nejúspěšnějšího týmu české Extraligy. Výsledkem jsou dvě skvělá umístění a zakomponování mladých talentů do našich dospělých reprezentačních týmů. Jen tak dále.‘‘

V turnaji žen se bohužel našemu týmu moc nedařilo. Zisk čtyř bodů stačil pouze na devátou příčku. Kromě zlatých Němek, tak další cenné kovy putují do Francie a Švýcarska.

Závěr patří kapitánovi obou reprezentačních celků velmistru Tomáši Polákovi: ,,České hráčky potvrdily konečným devátým místem předturnajové nasazení, i když po skvělém začátku se čekalo trošku více. Oproti tomu mužský tým prožil turnaj splněných přání. Celou dobu se držel na předních pozicích, a nakonec zaslouženě získal bronzové medaile! Třešničkou na dortu jsou GM a IM normy Honzy Vykouka a Jáchyma Němce. Výborný výkon a zisk 6 bodů u obou hráčů znamenal individuální stříbro na jejich šachovnicích. Spokojený bude i Tomáš Kraus, který konečně protrhl ratingovou hranici 2500.“

Kompletní výsledky naleznete na webu ŠSČR.

 

Užitečné odkazy: