Přerov koupí bývalou restauraci, po opravách zvětší magistrát

  6:44
Město Přerov koupí restauraci U Hrochů, rozhodli zastupitelé. Objekt těsně sousedí s budovou na náměstí T. G. Masaryka 16, která se aktuálně přestavuje na nové sídlo magistrátu. Restaurace se promění na další magistrátní prostory a nabídne další kanceláře. Za nemovitost zaplatí město 13 milionů korun.

Restaurace U Hrochů v Přerově se promění v magistrátní budovu. | foto: Magistrát města Přerova

V současné době se přestavuje pětipodlažní budova, která stojí od konce šedesátých let na náměstí TGM 16, v moderní sídlo magistrátu.

Rekonstrukce přijde na 359 milionů 508 tisíc 386 korun, na přestavbu získalo město dotaci přesahující 167 milionů korun. Jednoznačně jde o nejnákladnější rekonstrukci v novodobé historii města.

„Dokumentace úprav dvorní části objektu ještě není dokončena, při jejím dopracování lze tedy zohlednit skutečnost, že sousední budova s adresou TGM 18 bude ve vlastnictví města a bude sloužit pro potřeby magistrátu,“ popisuje náměstek primátora Miloslav Dohnal.

Cena podle posudku

„Cena ve výši 13 milionů korun, kterou majitel restaurace požaduje, odpovídá ceně znaleckého posudku,“ konstatoval primátor města Petr Vrána.

Město podle náměstka Dohnala získá kvalitní objekt. „Jedná se o podsklepenou budovu z roku 1970 se dvěma nadzemními podlažími,“ řekl.

Restaurace U Hrochů v Přerově se promění v magistrátní budovu.

V suterénu je původní pivnice s tanečním prostorem se sociálním a technickým zázemím.

V prvním nadzemním podlaží je restaurace s kuchyní, sklady a se vstupem na venkovní terasu, ve druhém je kulečníková herna, sociální zázemí, kotelna s plynovým kotlem a lodžiová terasa, na kterou navazuje točité kovové požární schodiště.

Dohnal připomněl, že v současné době je využíváno pouze první podlaží. V budově budou nově pouze kanceláře.

Průchod se uzavře

V souvislosti s opravou budovy zástupci města upozorňují, že od konce února bude uzavřena ulička, která podél restaurace spojuje náměstí TGM s Jateční ulicí. „Průchod bude zavřený po dobu stavby, tedy zhruba do konce října roku 2025,“ informoval náměstek Vladimír Lichnovský.